Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Εκδήλωση μνήμης για τον George Treloar, τον Αυστραλό που έσωσε χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες

Εκδήλωση μνήμης για τον George Treloar, τον Αυστραλό που έσωσε χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες
Εκδήλωση μνήμης για τον George Treloar, τον Αυστραλό που έσωσε χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες

Με όπλο τη φαντασία έπρεπε να δράσει φέτος η Επιτροπή Μνήμης George Treloar για τη συμπλήρωση ενός έτους από τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος εις μνήμη του ανθρώπου που έσωσε χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες, του George Treloar.

Διαδικτυακά, λοιπόν, φέτος, στις 8 Σεπτεμβρίου, μέσω Zoom, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης με ομιλητές και προβολή ντοκιμαντέρ καθώς και με συμβολική κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του George Treloar στο Ballarat.

Συνδέθηκαν εξήντα άτομα από την Αυστραλία, αλλά και την Ελλάδα καθώς η τεχνολογία έχει και τα καλά της.

Υπήρξαν εκπρόσωποι παροικιακών συλλόγων, μεταξύ άλλων, των Κρητών, των Ποντίων, και από τους Συλλόγους Ίμβρου, Τενέδου και Λήμνου.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι τίμησαν την εκδήλωση οι απόγονοι του George Treloar, ο David Treloar και η Eleanor Lace, καθώς και η γλύπτρια του αγάλματος κα Lis Johnson.

Ακόμη, συμμετείχαν ο γερουσιαστής Lee Tarlamis, ο πρώην βουλευτής Bruce Mildenhall, η κ. Arlene Bennett, πρόεδρος του Κέντρου Μνήμης Αυστραλών Νοσοκόμων, και ο κ. Ange Kenos πρόεδρος του Essendon RSL.

Εκδήλωση μνήμης για τον George Treloar, τον Αυστραλό που έσωσε χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες

Όλοι παρακολουθήσαμε το βίντεο από την κατάθεση στεφάνου που έκανε η δημοτική σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Ballarat Samantha McIntosh, με τον κ. Angelo Christofi ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Κοινότητας Ballarat.

Το στεφάνι ήταν φτιαγμένο από τρία είδη φυτών με ιδιαίτερο συμβολισμό: κλαδιά φουντουκιάς που συμβολίζουν την περιοχή του Πόντου στην Μικρά Ασία, ελαιόδεντρου ως το ελληνικό σύμβολο ειρήνης και την αυστραλιανή ακακία ως σύμβολο της αναγέννησης και του μέλλοντος.

Η κυρία Αθανασιάδη, εκ μέρους της Επιτροπής, μίλησε για τη δημιουργία του νέου ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του George Devine Treloar, αλλά και τη δημιουργία του μνημείου, από τον σκηνοθέτη John Irwin.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν οι κ. Penny Tsombanopoulos εκ μέρους της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας καθώς και οι κυρίες Λίτσα Αθανασιάδη και Χριστίνα Δεποτέρη εκ μέρους της Επιτροπής.

Ιδιαίτερα συγκινημένη από τη συμμετοχή, η κ. Αθανασιάδη ευχαρίστησε όλους όσοι συνδέθηκαν ζωντανά σε αυτή την πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση της Επιτροπής Μνήμης George Treloar.

Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή ανθρώπων από την Ελλάδα και, συγκεκριμένα, από το χωριό Θρυλόριο Ροδόπης που δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες που βοήθησε ο George Treloar περίπου πριν εκατό χρόνια.

Η κ. Σουμέλα Σαββίδου από το Θρυλόριο έστειλε τα θερμά της συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες.

Επίσης, οι απόγονοι του George Treloar ευχαρίστησαν την Επιτροπή για την όλη διοργάνωση.

*Ο Jim Claven είναι ιστορικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου Lemnos & Gallipoli Revealed: A Pictorial History of the Anzacs in the Aegean 1915-16.

Επίσης είναι μέλος της Επιτροπής Μνήμης George Treloar καθώς και Γραμματέας της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου Καλλίπολης. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του στο jimclaven@yahoo.com.au

Πηγή: Neos Kosmos