Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Θεσσαλονίκη: Αναβιώνει το Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ευξείνου Λέσχης

Θεσσαλονίκη: Αναβιώνει το Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ευξείνου Λέσχης
Θεσσαλονίκη: Αναβιώνει το Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ευξείνου Λέσχης

Το «Λαϊκό Πανεπιστήμιο» λειτούργησε για πρώτη φορά στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης το 1936, με εμπνευστή τον αείμνηστο Θεοφύλακτο Θεοφύλακτο.

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, η παρουσίαση του προγράμματος «αναβίωσης» του θεσμού του «Λαϊκού Πανεπιστημίου», που λειτούργησε για πρώτη φορά στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης το 1936, με εμπνευστή τον αείμνηστο Θεοφύλακτο Θεοφύλακτο.

Κατά την παρουσίαση, έγινε αναφορά στο σκεπτικό της απόφασης της Εύξεινου Λέσχης Θεσσαλονίκης για επαναλειτουργία του θεσμού, στον ετήσιο προγραμματισμό των διαδικτυακών διαλέξεων (από τον Οκτώβριο 2020 μέχρι και τον Μάιο 2021), στις επιμέρους θεματικές ενότητες, στον τρόπο παρακολούθησης των διαλέξεων από τα μέλη και τους φίλους του Σωματείου, καθώς και σε όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες του προγράμματος.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο, στον αρχικό σχεδιασμό δράσεων και εκδηλώσεων, είχε εντάξει και την πρωτοβουλία «αναβίωσης» του θεσμού του «Λαϊκού Πανεπιστημίου», τον οποίο είχε εμπνευσθεί ο αείμνηστος Θεοφύλακτος Θεοφύλακτος και είχε μετουσιώσει το 1936 σε πράξη, καινοτόμο και πρωτοποριακή για την εποχή εκείνη, με σειρά διαλέξεων και με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες.


Οι τωρινές συνθήκες, λόγω της πανδημίας του COVID-19, με τις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς και τα λοιπά προληπτικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, μάς οδήγησαν σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού δράσεων. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, εγκαινιάσαμε έναν νέο τρόπο επικοινωνίας μαζί σας. Έτσι, μέσω διαδικτύου, απευθύναμε ανακοινώσεις, αφιερώματα κ.α. και αναπτύξαμε τη δράση «60 χρόνια πίσω... Η ζωή της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης μέσα από τις στήλες της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ», με την (ανά μήνα) αποστολή των ψηφιοποιημένων φύλλων της εφημερίδας που εκδίδονταν από το 1960» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Λυσσαρίδης.

Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο λειτούργησε στην Εύξεινο Λέσχη, από το 1936, μόλις τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της, μέχρι το 1940, με πρωτοβουλία του Θεοφύλακτου Θεοφύλακτου, που διετέλεσε πρόεδρος της Λέσχης και υπήρξε προσωπικότητα με μέγιστη προσφορά στον Ποντιακό Ελληνισμό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Λαϊκού Πανεπιστημίου, έγκριτοι επιστήμονες έδωσαν πάνω από 100 διαλέξεις με ποικίλη θεματολογία. Στο σύγχρονο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ευξείνου Λέσχης, οι διαλέξεις θα γίνουν διαδικτυακά, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021.

Ο συντονιστής του προγράμματος και μέλος του ΔΣ της Λέσχης, Θεοδόσης Κυριακίδης τόνισε ότι οι διαλέξεις θα αναπτυχθούν σε επτά θεματικούς κύκλους και οι διακεκριμένοι επιστήμονες θα μιλήσουν για την ιστορία, την λαογραφία, τον πολιτισμό και την παιδεία του Πόντου, την ποντιακή διάλεκτο και για γενικότερου ενδιαφέροντος ιατρικά ζητήματα

Το φετινό πρόγραμμα του Λαϊκού Πανεπιστημίου θα ολοκληρωθεί τον Μάιο, με τον θεματικό κύκλο για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πηγή: City Portal