Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

3+1 εύκολα και λαχταριστά πιάτα της Ποντιακής κουζίνας


3+1 εύκολα και λαχταριστά πιάτα της Ποντιακής κουζίνας
3+1 εύκολα και λαχταριστά πιάτα της Ποντιακής κουζίνας


Η κουζίνα του Πόντου είναι κατά βάση αγροτική και χαρακτηρίζεται από απλότητα και βαθιά νοστιμιά. Αυτά τα τέσσερα πιάτα θα ενταχθούν με τον εύκολο τρόπο στο μηνιαίο σας διατροφολόγιο γιατί είναι πρωτότυπα, εύγεστα και θρεπτικά.

3+1 εύκολα και λαχταριστά πιάτα της Ποντιακής κουζίνας

Χαψία Τούφα

Χαψία(τα) λέμε στην ποντιακή διάλεκτο τους γαύρους. Η λέξη τούφα, που προέρχεται απ’ το αρχαίο ουσιαστικό τύφος, σημαίνει ατμός υγρού που βράζει.

Υλικά
1-1,5 κιλό χαψία φρέσκα
8 φέτες ντομάτας
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φέτες λεμονιού
1½ φλιτζάνι λάδι
μαύρο πιπέρι
αλάτι

Καθαρίζουμε, ξεπλένουμε τα χαψία, κι αφού τ’ αλατοπιπερώσουμε, τ’ αφήνουμε στην άκρη. Κατόπιν, σ’ ένα βαθύ σαχάνι τοποθετούμε τη μισή ποσότητα κρεμμυδιού και από πάνω τις μισές φέτες ντομάτας σταυρωτά. Πάνω τοποθετούμε τα χαψία το ένα δίπλα στ’ άλλο, χωρίς κενά. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κρεμμύδι, τις ντομάτες, που τις τοποθετούμε και πάλι σταυρωτά, το σκόρδο, τις φέτες λεμονιού, που τις τοποθετούμε δίπλα στις ντομάτες, αντίκρυ. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, προσθέτουμε και το λάδι και ψήνουμε τα χαψία με σκεπασμένο σκεύος για 15 λεπτά. Σερβίρουμε στο κέντρο του τραπεζιού και όλοι οι συνδαιτυμόνες τρώνε απ’ το ίδιο σκεύος, σύμφωνα και με την παράδοση.

3+1 εύκολα και λαχταριστά πιάτα της Ποντιακής κουζίνας

Πισία με πατάτα

Αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων, αυτό το ποντιακό πιροσκί παραδοσιακά γεμίζεται από τυρί ή πατάτα.

Για την ζύμη
1½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. αλάτι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την γέμιση
5-6 μεγάλες πατάτες ξεφλουδισμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ματσάκι μαϊντανό
Δυόσμο ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών

Για το τηγάνισμα
αραβοσιτέλαιο

Πρώτα, ετοιμάζουμε την ζύμη, αναμειγνύοντας το αλεύρι με την μαγιά. Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά και προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα αλευριού. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει τουλάχιστον για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος. Κόβουμε το ζυμάρι σε στρογγυλά μπαλάκια, σαν αυτά του τένις.

Για τη γέμιση βράζουμε καλά τις πατάτες και τις λιώνουμε μέχρι να γίνουν πουρές. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Τα προσθέτουμε στον πουρέ πατάτας ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Αφού ετοιμάσαμε τη γέμιση ανοίγουμε τα μπαλάκια με τον πλάστη και στη μέση βάζουμε δυο μεγάλες κουταλιές γέμισης. Τα κλείνουμε την άκρη και τα αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα. Πιέζουμε τα πισία με την παλάμη μας για να γίνουν πλατιά. Τηγανίζουμε τα πισία με ζεστό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν γυρίζοντας με λαβίδα και από τις δύο πλευρές. Στρώνουμε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα πισία για να «κρατηθεί» το λάδι. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα απολαμβάνουμε.

3+1 εύκολα και λαχταριστά πιάτα της Ποντιακής κουζίνας

Παραδοσιακή παπαρουνόπιτα με περέκ

Εντάξει, αυτό είναι λίγο πιο «μπελαλίδικο», όμως θα το αγαπήσετε, ειδικά εσείς που έχετε βαρεθεί να φτιάχνετε ή να τρώτε συνεχώς σπανακόπιτες και πρασόπιτες.

Υλικά
6 φύλλα περέκ
1 κιλό βρασμένη παπαρούνα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλο πράσο
1/2 ματσάκι άνιθο
1 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
Λάδι για το άλειμμα τον φύλλων
Σουσάμι και παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα

Καθαρίζoυμε και πλένουμε καλά τα χόρτα. Τα βράζουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν πάρα πολύ καλά. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν καλά. Ρίχνουμε μέσα τις παπαρούνες και τον ψιλοκομμένο άνιθο. Ανακατεύουμε πολύ καλά, αλατοπιπερώνω και αφήνω περίπου 10 λεπτά στη φωτιά. Αποσύρουμε την γέμιση και αφήνω λίγο να κρυώσει.

Τα φύλλα περέκ περέκ είναι στεγνά και σπάνε πολύ εύκολα. Για αυτό θέλει λίγο προσοχή. Παίρνουμε ένα ένα φύλλο και βρέχουμε κάτω από την βρύση για 1 με 1,5 λεπτό. Τοποθετούμε πάνω στο ταψί αφού το έχουμε λαδώσει. Συνεχίζουμε με τα άλλα δύο φύλλα αφού αλείφουμε με λάδι κάθε φορά. Αφήνουμε 5 λεπτά να μαραθούν. Αν δυσκολευόμαστε πολύ, δουλεύουμε με φύλλο κρούστας ή σφολιάτα-η γέμιση είναι που θα κάνει την διαφορά. Όμως, το περέκ είναι πραγματικά ξεχωριστό στην γεύση και την όψη, αξίζει να δοκιμάσουμε. Βάζουμε κυκλικά την γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες από τα φύλλα προς τα μέσα.

Κάνουμε με τον ίδιο τρόπο τα άλλα τρία φύλλα και τα τοποθετούμε πάνω στην γέμιση. Γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν αφού έχουν μαραθεί προς τα μέσα. Θα πρέπει να γίνει μια κυκλική όμορφη πίτα. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζω με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.Ψήνουμε για 40 εως 50 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα.

3+1 εύκολα και λαχταριστά πιάτα της Ποντιακής κουζίνας

Χοσάφι

Πρόκειται για την αγαπημένη, ποντιακή κομπόστα, ένα επιδόρπιο γεμάτο αναμνήσεις και αρώματα.

1 φλ.του τσαγιού αποξηραμένα δαμάσκηνα
1 φλ.του τσαγιού αποξηραμένα βερίκοκα
1 φλ.του τσαγιού σταφίδες
2-3 κ.σ. ζάχαρη
3 ξύλα κανέλας
6 ξυλάκια γαρύφαλα
1 κ.σ. κονιάκ
2 φρέσκα μήλα, κομμένα σε κύβους
Νερό τόσο όσο να σκεπάζει καλά όλα τα υλικά

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα τα υλικά (εκτός των μήλων) και το νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για 10‘ λεπτά να βράσει, ανακατεύοντας πού και πού. Εν τω μεταξύ, κόβουμε τα μήλα και τα προσθέτουμε. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για 10’ λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το χοσάφι να κρυώσει σκεπασμένο. Όταν κρυώσει το τοποθετούμε στο ψυγείο. Το σερβίρουμε σε μπολ και τρώμε σκέτο ή με γιαούρτι, μπισκότα, ό, τι θέλουμε.

Πηγή: In