Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Με τη σύναξη των ιερών εικόνων η Πανηγυρική εορτή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Με τη σύναξη των ιερών εικόνων η Πανηγυρική εορτή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα
Με τη σύναξη των ιερών εικόνων η Πανηγυρική εορτή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Με τη σύναξη των ιερών εικόνων των τριών μεγάλων Μονών του Πόντου πραγματοποιήθηκαν και φέτος με λαμπρότητα και ευλάβεια οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, στην ανιστορηθείσα Ιερά Μονή στο Ροδοχώρι Νάουσας κατά την 1227η πανηγυρική επέτειο από την ίδρυσή της στον Πόντο και ταυτόχρονα την 56η επέτειο της ανιστόρησης αυτής στους πρόποδες του Βερμίου.

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ενόπλων δυνάμεων, διοικητικών συμβουλίων ποντιακών σωματείων και πλήθος πιστών προσκυνητών συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν την ημέρα του Πάσχα και παραμονή της εορτής του Αγίου, την Κυριακή 5 Μαΐου 2024, αλλά κυρίως την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα τη Δευτέρα στις 6 Μαΐου 2024.

Ο εορτασμός, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ξεκίνησε από την παραμονή της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, το απόγευμα στις 5 Μαΐου 2024, με την υποδοχή των ιερών εικόνων της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος και την μεταφορά τους με θρησκευτική ευλάβεια στον Ιερό Ναό, όπου και τελέστηκε Εσπερινός με αρτοκλασία από τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Μετεντζίδη, και τους αιδεσιμότατους ιερείς Κυριάκο Ηλιόπουλο και Ειρηναίο Τσάλμα.

Με τη σύναξη των ιερών εικόνων η Πανηγυρική εορτή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Το απόσπασμα του Ευαγγελικού Αναγνώσματος διαβάστηκε στον Εσπερινό της Αγάπης που τελέστηκε ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα όχι μόνο στο πρωτότυπο ελληνικό κείμενο αλλά και στην ποντιακή διάλεκτο καθώς και στις εξής ξένες γλώσσες: Ιταλικά, Αγγλικά και Γερμανικά.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2024, τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.Ιωήλ και τους Αρχιμ.Παντελεήμονα Καραλάζο, ιδιαίτερο γραμματέα του Μητροπολίτου, Αρχιμ.Φιλόθεο και Αιδεσ.Ειρηναίο Τσάλμα και δύο διακόνους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως.
 
Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου απονεμήθηκε η ανώτατη τιμητική διάκριση του Σωματείου, ο Χρυσός Σταυρός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στον Δρ. Αυξέντιο Καλαγκό, καρδιοχειρουργό, για την προσφορά του στην κοινωνία και τα παιδιά.

Με τη σύναξη των ιερών εικόνων η Πανηγυρική εορτή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Σειρά πήρε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνος του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και των Ιερών Εικόνων της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Ιωάννου του Βαζελώνος και στο τέλος η απόλυση της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Η πανήγυρις ολοκληρώθηκε με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με συμμετοχή χορευτικών τμημάτων τα οποία παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Αριστείδης Ιορδανίδης. Το μικρό χορευτικό του «Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί», με πρόεδρο τον Νικόλαο Σιαμίδη και χοροδιδάσκαλο τον Ηρακλή Σουμελίδη και στη συνέχεια το τμήμα ενηλίκων του «Ποντιακού Συλλόγου Τσοτυλίου και Περιχώρων» με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Ζιμπιλίδη και χοροδιδάσκαλο τον Σαλακίδη Αναστάσιο απέδωσαν με ζωντάνια και παλμό χορούς από όλον τον Πόντο.

Με τη σύναξη των ιερών εικόνων η Πανηγυρική εορτή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα», Θεοδόσης Κυριακίδης, απένειμεστα σωματεία δώρα και αναμνηστικά λάβαρα. Τις εκδηλώσεις τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Η.Π. Νάουσας κ. Νικόλαος Κουτσογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι Η.Π. Νάουσας κ. Γρηγόρης Σαμαράς, κ. Βίκυ Δανιηλίδου, κ. Άννα Ασλανίδου, κ. Άννα Βασιλειάδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Η.Π. Νάουσας κ. Λογγινίδου Ταμάρα, κ. Χριστίνα Ράλλη, ο Τοπικός Σύμβουλος Ροδοχωρίου κ. Ραφαήλ Πουλτίδης, ο κ. Θεόδωρος Κοσμίδης, Υποστράτηγος Πυροσβεστικής Διοίκησης-Συντονιστής Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος, Αντισυνταγματάρχης ΠΖ-Διοικητής Β’ Μοίρας Καταδρομών, η Υποδιοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος Νάουσας, ο κ. Παυλίδης Βασίλειος, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νάουσας, ο κ. Γεώργιος Τανιμανίδης, Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» με τα μέλη του Δ.Σ. κ. Σοφία Καραγιαννοπούλου και του Ιδρύματος κ. Λάζαρο Σαρασίδη, ο κ. Χαράλαμπος Καζαντσίδης, Πρόεδρος του Σωματείου «Άγιος Ιωάννης Βαζελώνος» με τα μέλη του Δ.Σ. κ. Αγγελή Τριανταφυλλίδη και κ. Παναγιώτη Χατζημιχαηλίδη, ο κ. Χαράλαμπος Φανιάδης, εκπρόσωπος της «Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας-Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως Ο Κυριακίδης» και πλήθος ευλαβών και πιστών προσκυνητών. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ευχαριστεί όλους όσους βρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την μνήμη του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην ανιστορηθείσα Ιερά Μονή στο Ροδοχώρι της Νάουσας.