Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Εορδαία: To «Κοτσαγκέλ» και φέτος στην Άρδασσα

Εορδαία: To «Κοτσαγκέλ» και φέτος στην Άρδασσα
Εορδαία: To «Κοτσαγκέλ» και φέτος στην Άρδασσα

της Mαίρης Κεσκιλίδου

Το πατροπαράδοτο έθιμο Κοτσαγκέλ, ο ένας… δύο, οι δύο… τρείς, και ούλ εντάμαν» συνεχίζει και φέτος, τη Δευτέρα του Πάσχα, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Άρδασσας.

Το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, νέοι και νέες του χωριού, με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους, και τη συνοδεία οργάνων, ξεκινούν την περιπλάνηση τους στο χωριό, επισκεπτόμενοι όλα τα σπίτια. Ανταλλάσσουν ευχές και δέχονται κεράσματα, ενώ κατά την αποχώρηση τους, εντάσσεται στην ομάδα ένα μέλος από την οικογένεια, έτσι, ώστε, στο τέλος  της περιδιάβασης τους στον οικισμό, να έχει προκύψει πολυπληθής παρέα, η οποία, θα προετοιμάσει την τράπεζα της αγάπης.

Στις γειτονιές, οι κάτοικοι, στρώνουν τραπέζια με παραδοσιακά εδέσματα, τσουγκρίζουν αυγά, παίρνουν και δίνουν ευχές, αραδιάζονται στο χορό. Το απόγευμα, στην πλατεία της Άρδασσας, όπου έχουν στρωθεί τα τραπέζια, κάθονται κάτοικοι και επισκέπτες, ενώ, ο κεμεντζές και το νταούλι, δίνουν το έναυσμα της διασκέδασης, με πρώτο χορό, το «Κοτσαγκέλ», όπου οι χορευτές, κρατούν σφιχτά τα χέρια τους και διακλαδίζονται στο χώρο.