Ένα συνέδριο που ασχολείται με την λαογραφία και τον τοπικό πολιτισμό, δεν θα μπορούσε παρά να κλείσει με παραδοσιακά εδέσματα, τα οποία προσέφερε ο Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» το μεσημέρι της Κυριακής, μετά το πέρας της τελευταίας συνεδρίας, στους συμμετέχοντες.
Έτσι οι γυναίκες του Συλλόγου μαγείρεψαν και ετοίμασαν μια σειρά από εδέσματα, όπως Ταν, πιροσκί με πατάτες και τυρί, χασίλ, Εβριστόν ή Υβριστόν, πισία, περέκ, φούστουρον, φελία, ωτία, αλευρένιο χαλβά με πετμέζι, πίτα με τυρί και σπανάκι και άλλα.
Μαζί με τα εδέσματα, που τίμησαν δεόντως όσοι βρέθηκαν στον χώρο, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να δουν και τις συνταγές για αυτά, όπως συμπεριλήφθηκαν στα έντυπα του Συλλόγου για τις εκδηλώσεις «Παρακαθ’ κι Αροθυμίας» που διαχρονικά επιμελείται εκδοτικά η ομάδα της εταιρείας “2K PROJECT”.
Τα εδέσματα μάλιστα αποτέλεσαν και ευκαιρία για ανταλλαγή γαστρονομικών εμπειριών, με κάποιους από τους συνέδρους να περιγράφουν τις συνταγές από τους δικούς τους τόπους, πολλές εκ των οποίων ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό, αναδεικνύοντας παράλληλα τον πλούτο της ελληνικής γαστρονομίας όπως αυτή «απλώνεται» σε όλη τη χώρα.
Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης