Το όνομα του "Χριστόφορου Χριστοφορίδη" έδωσε η Ένωση Ποντίων Ματσούκας - “Σάρπογλη” |
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 12:00 πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Ποντίων Ματσούκας η εκδήλωση ονοματοδοσίας της αίθουσας του εντευκτηρίου της σε «Χριστόφορος Ε. Χριστοφορίδης- “Σάρπογλη”», ο οποίος υπήρξε και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν άτομα όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Παναγιώτης Σελβιαρίδης, Γιώργος Λυσαρίδης, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Ιωάννης Αποστολίδης, Αλέξανδρος Εφραιμίδης, Ιφιγένεια Πανίδου, Άρτεμις Κούμα και Σοφία Ιακωβίδου. Παρευρέθηκαν επίσης και παλιοί πρόεδροι της Ένωσης, Ιωάννης Μεντεσίδης, Βασίλης Ταρνανίδης, Κωνσταντίνος Μουρουζίδης και Παναγιώτης Μεντεσίδης.
Αρχικά το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης, Χρήστος Μεντεσίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ήθος, την απλότητα αλλά και το μεγαλείο της ψυχής του Χριστόφορου Χριστοφορίδη. Τόνισε το πώς πάντα ήταν πλάι στους νέους και τους παρείχε οτιδήποτε είχε στη διάθεση του, αναφορικά με την ιστορία, την λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα των Ποντίων. Τόνισε τον διδακτικό χαρακτήρα του και το πώς αποτελούσε έμπνευση για όσους είχαν τη διάθεση να ασχοληθούν με την ποντιακή παράδοση. Μάλιστα, προέβη στην κήρυξη υποτροφίας στη μνήμη του Χριστόφορου Ε. Χριστοφορίδη “Σάρπογλη”, από κοινού με την οικογένεια του, η οποία θα αποδίδεται σε φοιτητές, που στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών τους θα ασχολούνται με το αντικείμενο συναφές του ποντιακού πολιτισμού.
Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ο αδερφός του εκλιπόντος, Ιωάννης Χριστοφορίδης ομότιμος, καθηγητής ορθοπαιδικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος μίλησε εκτενώς για την ιστορία της οικογένειας, τον τρόπο που ο πατέρας τους Ευστάθιος ξεκίνησε να γράφει και το πώς ο Χριστόφορος ολοκλήρωσε το χρέος προς τους προγόνους του, εκδίδοντας τα γραπτά του πατέρα του. Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στην ζωή του αδελφού του και μάλιστα μοιράστηκε με το κοινό πλήθος οικογενειακών φωτογραφιών.
Ιδιαίτερα εύστοχος υπήρξε στον λόγο του και ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός, Ιωάννης Τερζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης σε πτυχές της ζωής του Χριστόφορου Χριστοφορίδη, οι οποίες δεν ήταν γνωστές στο ευρύ κοινό, ενώ στο τέλος προβλήθηκε ένα βίντεο με τον λόγο του κυρίου Γαλανίδη, προέδρου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, ο οποίος ανέλυσε το πολύπλευρο και πλούσιο έργο του εκλιπόντος κατά το διάστημα της ζωής του που βρισκόταν στην Αθήνα.
Με το πέρας των ομιλιών, τοποθετήθηκαν και αναφέρθηκαν στο ήθος και την σπουδαιότητα του έργου του Χριστόφορου Χριστοφορίδη μεταξύ άλλων ο ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης και ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Ιωάννης Αποστολίδης.
Ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ποντιακό Ελληνισμό χάρη στον ακέραιο χαρακτήρα του, το εύρος των γνώσεων του και την τεράστια προσφορά του. Η Ένωση Ποντίων Ματσούκας είχε την τιμή να αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ένωσης, την οποία πολλαπλώς τίμησε με την παρουσία του και την δράση του. Τον ευχαριστεί για όλες τις φορές που άνοιξε το σπίτι του, που σήκωσε το τηλέφωνό του ώστε να βοηθήσει και να κατευθύνει για αυτά που τόσο διεξοδικά μελέτησε. Τον ευγνωμονεί για την πλούσια παρακαταθήκη που άφησε για την ιστορία και την παράδοσή μας και δεσμεύεται να αξιοποιήσει όλα όσα άφησε πίσω του απλόχερα.