Οι Μωμόγεροι «μοίρασαν» γέλιο και σάτιρα στους δρόμους των Ερυθρών, των Βιλίων και της Οινόης |
Ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας υλοποίησε υπό την Αιγίδα του, και με την πλήρη στήριξη και χορηγία του Δημάρχου Αρμοδίου Γ. Δρίκου, σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων & Φίλων Μάνδρας «Οι Διόσκουροι» και το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», το ποντιακό δρώμενο των Μωμόγερων ή Μωμόερων ή και Μωμοέρια, το οποίο αποτελεί μία από τις παλαιότερες μορφές του ελληνικού λαϊκού θεάτρου με ευχετηριακό, ψυχαγωγικό και σατυρικό χαρακτήρα.
Για πρώτη φορά, την Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2024, οι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας και συγκεκριμένα, τα Βίλια, οι Ερυθρές και η Οινόη, υποδέχθηκαν το εθιμικό δρώμενο «Μωμοέρια», αναβιώνοντας με λαμπρότητα το πανάρχαιο έθιμο των Ελλήνων του Πόντου.
Το δρώμενο χαιρέτισε ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Αρμόδιος Γ. Δρίκος όπου σε δήλωση του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε στον Δήμο μας το θεαματικό ποντιακό έθιμο των Μωμόγερων, το οποίο έχει ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
Είναι υποχρέωση μας, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, προκειμένου μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, στις νεότερες γενιές τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Τις αξίες που και εμείς γαλουχηθήκαμε από τους παλαιότερους.
Σε αυτό το σημαντικό έργο, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι Σύλλογοι. Η προσφορά της Ένωσης Ποντίων & Φίλων Μάνδρας «Οι Διόσκουροι», που στηρίζουμε και συνεργαζόμαστε άψογα, είναι πολύ μεγάλη και αναγνωρίζεται από όλους.
Οι «Διόσκουροι» αποτελούν έναν από τους πιο δραστήριους Συλλόγους της περιοχής μας, με πλούσιο πολιτιστικό έργο, το οποίο με τα άξια μέλη του, μεταλαμπαδεύει τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου, στις νεότερες γενιές.
Ευχαριστώ θερμά το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ», που παρευρέθηκαν εδώ και μας μύησαν, στην αναβίωση ενός εθίμου που έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα πολύτιμο και ζωντανό παράδειγμα της λαϊκής παράδοσής μας
Ως Δημοτική Αρχή, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενισχύουμε κάθε πολιτιστική έκφραση.
Χρόνια πολλά, καλή χρονιά και ό,τι καλύτερο για όλον τον κόσμο».
Οι Μωμόγεροι, ως «ιερείς» του θεού Μώμου, του θεού του γέλιου και της σάτιρας, έδωσαν ζωή στους δρόμους των Ερυθρών, Βιλίων και Οινόης, τις πλατείες και τις αυλές, διακωμωδώντας πρόσωπα και καταστάσεις, απομακρύνοντας το «κακό» μέσα από τους χορούς, τα τραγούδια και τους αυτοσχεδιασμούς. Οι θεατές συμμετείχαν ενεργά, ακολουθώντας το θίασο, ενώ το κέφι συνοδευόταν από τοπικά εδέσματα, κρασί και τσίπουρο.
Η αναβίωση αυτού του μοναδικού πολιτιστικού δρώμενου κρατά ζωντανή την παράδοση όχι μόνο των Ποντίων, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού.
Το δρώμενο, που ριζώνει στην Αρχαία Ελλάδα, αποδεικνύει τη διαχρονικότητα και το πλούτο του λαϊκού μας πολιτισμού.
Το Μάρτιο του 2015, οι Μωμόγεροι εντάχθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ενώ το 2016 εγγράφηκαν στον Διεθνή Κατάλογο της UNESCO, επιβεβαιώνοντας την ιστορική και λαογραφική τους αξία.
Η τέλεση των Μωμόγερων ήταν ένα λαμπρό παράδειγμα διατήρησης της παράδοσης, προσφέροντας στιγμές γέλιου, σκέψης και αναστοχασμού.
Οι Μωμόγεροι μας υπενθυμίζουν τις ανθρώπινες αδυναμίες, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν, και μας προσκαλούν να συνεχίσουμε να τιμούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.