![]() |
Χανιά: Αφιέρωμα στην Ποντιακή διάλεκτο |
Κεντρικός οµιλητής ήταν ο εκδότης – συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης ο οποίος µαζί µε τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο του Συλλόγου για την Ελληνική Γλώσσα Εµµανουήλ Αλιφιεράκη, ιατρό καρδιολόγο και Βίκυ Κόλλια, φιλόλογο, αντίστοιχα «Η Ποντιακή γλώσσα ή Ποντιακή διάλεκτος έχει ιδιαίτερη σηµασία γιατί είναι µια γέφυρα µε το παρελθόν και το µέλλον η Ποντιακή γλώσσα. Είναι η γλώσσα που βρίσκεται εγγύτερα στην Ιωνική και στην Οµηρική διάλεκτο. Μιλιέται ακόµα και σήµερα σε ορισµένες περιοχές της Ελλάδας, µιλιέται από µισό περίπου εκατοµµύριο ανθρώπους σε περιοχές της νότιας Ρωσίας και εδώ είναι ίσως και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που µιλιέται από µερικές δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής του Πόντου και µιλιέται µε διάφορα ιδιώµατα µέχρι και σήµερα», επεσήµανε ο κ. Καλεντερίδης.
«Στο πλαίσιο της Παγκόσµιας Ηµέρας για την Ελληνική Γλώσσα αποφασίσαµε αυτή τη φορά να κάνουµε µία εκδήλωση αφιερωµένη στην Ποντιακή διάλεκτο. Η Ελληνική γλώσσα έχει διάφορες εκφάνσεις µία από αυτές είναι και η Ποντιακή. Πέρυσι είχαµε πραγµατοποιήσει αφιέρωµα στην Κρητική διάλεκτο. Πιστεύουµε ότι όλοι οι Έλληνες τις ηµέρες αυτές που είναι πολύ δύσκολες πρέπει να είµαστε ενωµένοι και να τηρούµε τις παραδόσεις µας, να κρατήσουµε τη γλώσσα µας την πιο πλούσια γλώσσα του κόσµου, τη γλώσσα της επιστήµης, τη γλώσσα του πολιτισµού, τη γλώσσα που µεταφέρει ιδέες, µεταφέρει ιστορία δεν είναι µόνο µέσον επικοινωνίας”, τόνισε ο κ. Αλιφιεράκης.
Από µεριάς της η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, φιλόλογος και δηµοσιογράφος κυρία Βίκυ Κόλλια υπογράµµισε ότι «ο σύλλογος για την Ελληνική γλώσσα αγωνίζεται για τη διατήρηση του εθνικού µας συµβόλου. Η φετινή µου σκέψη για επιλογή του θέµατος της Ποντιακής ντοπιολαλιάς ήταν συνέχεια της περυσινής που ασχοληθήκαµε µε το Κρητικό ιδίωµα καθώς θεωρώ ότι τα ιδιώµατα είναι ένα µεγάλο κεφάλαιο στην Ελληνική γλώσσα επειδή διατηρούν τις παραδόσεις µας, την εθνική συνοχή και συντηρούν τη µνήµη».
Πηγή: Χανιώτικα Νέα