της Τασούλας Κρητικού
Στον Κεχρόκαμπο Καβάλας, τα παιδιά μαθαίνουν από τις γυναίκες του χωριού να φτιάχνουν τα πασχαλινά ποντιακά «κερκέλια».
Τα κερκέλια είναι παραδοσιακά νηστίσιμα κουλουράκια, σαν μικρά ψωμάκια.
Ο μύθος γύρω από τα κερκέλια έχει να κάνει με το έθιμο της Ανάστασης του Λαζάρου. Λέγεται πως ο Λάζαρος τάιζε τα φτωχά παιδιά με τα κερκέλια ή ότι ήταν η πρώτη τροφή, που έφαγε μετά την Ανάστασή του. Τα κερκέλια, πλέον, τα φτιάχνουν οι Πόντιες νοικοκυρές το βράδυ του Σαββάτου και τα μοιράζουν στα παιδιά την Κυριακή των Βαΐων.
Πηγή: ΕΡΤ