Τρίτη 15 Απριλίου 2025

ΟΠΣΑ: Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Δήμο Parramatta και δημιουργία κήπου Μνήμης προς τιμήν των θυμάτων

ΟΠΣΑ: Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Δήμο Parramatta και δημιουργία κήπου Μνήμης προς τιμήν των θυμάτων
ΟΠΣΑ: Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Δήμο Parramatta και δημιουργία κήπου Μνήμης προς τιμήν των θυμάτων

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας εκφράζει δημόσια την αναγνώριση και τον έπαινό της προς τον Δήμο Parramatta για την ιστορική του απόφαση να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων και να προχωρήσει στη δημιουργία Κήπου Μνήμης και αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν των θυμάτων.

Η σημαντική αυτή πρόταση κατατέθηκε από τη Δημοτική Σύμβουλο Tanya Raffoul, υπερήφανη Αρμενο-Αυστραλή και απόγονος επιζώντα της Γενοκτονίας, και υποστηρίχθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο Anthony Ellard. Η ομόφωνη υπερψήφιση της απόφασης από το Συμβούλιο αποτελεί μια πράξη ιστορικής μνήμης και αλληλεγγύης, αναγνωρίζοντας τα δεινά των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων κατά τις αρχές του 20ού αιώνα.

Εκφράζουμε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στον Δήμο Parramatta για την αναγνώριση της κοινής ιστορίας άνω των 6.000 Αυστραλών αρμενικής, ασσυριακής και ελληνικής καταγωγής που διαμένουν στην τοπική περιοχή. Η δημιουργία του Κήπου Μνήμης θα αποτελεί έναν διαχρονικό φόρο τιμής στα θύματα, καθώς και έναν χώρο περισυλλογής, εκπαίδευσης και συλλογικής ίασης.

Στην ιστορική αυτή συνεδρίαση παρευρέθηκαν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου κ. Esta Paschalidis-Chilas, της κ. Maria Anthony (Πρόεδρος του συλλόγου Ποντοξενητέας ΝΝΟ), καθώς και ηγετικά στελέχη των σωματείων-μελών μας στη Νέα Νότια Ουαλία.

«Το να παρακολουθούμε τη Δημοτική Σύμβουλο Raffoul να καταθέτει την πρόταση ήταν μια βαθιά συγκινητική και ενδυναμωτική εμπειρία. Τέτοιες πρωτοβουλίες ανοίγουν τον δρόμο για επούλωση. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν στοχεύει στον διχασμό της πολυπολιτισμικής μας κοινωνίας, αλλά μέσω της αλήθειας, μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες κατανόησης και ενότητας σε πιο σταθερά θεμέλια», δήλωσε η κ. Esta Paschalidis-Chilas, Πρόεδρος.

Συγχαίρουμε τον Δήμο Parramatta για την ηγετική του στάση και τη σαφή ηθική του θέση, και δηλώνουμε την πρόθεσή μας να στηρίξουμε ενεργά την ίδρυση του Κήπου Μνήμης ως σύμβολο ενότητας, μνήμης και σεβασμού, τονίζει με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία.

Επίσης η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας καλωσορίζει και επαινεί θερμά τις πρόσφατες δηλώσεις που έγιναν στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας από τους Βουλευτές Chris Crewther, Ann-Marie Hermans και Kim Wells, οι οποίοι αναγνώρισαν τις γενοκτονίες των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων.

Οι τοποθετήσεις αυτές αποτελούν μια σημαντική στιγμή για τη δικαιοσύνη, τη μνήμη και την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας. Ως απόγονοι των επιζώντων της Γενοκτονίας των Ποντίων, η κοινότητά μας αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες για την επίσημη αναγνώριση αυτών των θηριωδιών και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τις φωνές μας να αντικατοπτρίζονται στο Κοινοβούλιο.