Τρίτη 15 Ιουλίου 2025

Ποντιακό βούτυρο από τον πατέρα Θεόδωρο στον Ξηροπόταμο Θεσσαλονίκης

Ποντιακό βούτυρο από τον πατέρα Θεόδωρο στον Ξηροπόταμο Θεσσαλονίκης
Ποντιακό βούτυρο από τον πατέρα Θεόδωρο στον Ξηροπόταμο Θεσσαλονίκης

Με τη χρήση του παραδοσιακού αγγείου ξυλάγγ’, παρασκευάζει βούτυρο στο χωριό Ξηροπόταμος Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη.

Ποντιακής καταγωγής, από την περιοχή της Ορντού, ο πατέρας Θεόδωρος Πασχαλίδης μοιράζεται την αγάπη του για τις παραδοσιακές ποντιακές συνταγές.
   
Ιερέας στον ναό της Ζωοδόχου Πηγής, στον Ασκό, ο πατέρας Θεόδωρος ανοιχτόκαρδα και με την καλύτερη διάθεση παραδίδει μαθήματα οικιακής οικονομίας.

Επικοινωνιακός, θετικός, αισιόδοξος και με ανοιχτή την αύλη του σπιτιού του, ο ιερέας και η οικογένεια του μας περιγράφουν έναν παραδοσιακό τρόπο οικιακής παραγωγής γαλακτοκομικών με γάλα από γειτονικές φάρμες της περιοχής, που ευτυχώς έχει η περιοχή.
 

Οι πόρτες μου είναι ανοιχτές για όλο τον κόσμο…να περάσει όποιος θέλει να γευτεί τις παραδοσιακές συνταγές, τονίζει μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στον Στέφανο Διαμαντόπουλο.

Το ποντιακό βούτυρο παράγεται από την επεξεργασία του γιαουρτιού, το οποίο παλαιότερα τοποθετούνταν σε ένα ξύλινο αγγείο, το ξυλάγγ’, και αναδευόταν με δύναμη, δίνοντας βούτυρο και ταν. Πλούσια γεύση, αμυδρά όξινη, με γλυκιά επίγευση, η οποία ανάλογα με την εποχή και κατ’ επέκταση το γάλα διαφοροποιείται ελαφρώς.

Πηγή: RThess