![]() |
| Κιλκίς: «Από την τραγωδία του ξεριζωμού στην εποποιία της αποκατάστασης» |
Με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026 στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα «Βασίλειος Σεργιαννίδης» του Επιμελητηρίου Κιλκίς, εκδήλωση με θέμα «Από την τραγωδία του ξεριζωμού στην εποποιία της αποκατάστασης».
Η εκδήλωση εστιάζει στην παρουσία και την πορεία των προσφύγων στη Μακεδονία, με ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή του Κιλκίς.
Τη διοργάνωση υπογράφουν από κοινού ο Όμιλος για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Κιλκίς και η Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», στοχεύοντας στην ανάδειξη ιστορικών πτυχών που σημάδεψαν τη συλλογική μνήμη και διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ταυτότητα της περιοχής.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής (19ος–20ός αι.) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέσα από την ομιλία του αναμένεται να φωτίσει τις δυσκολίες του προσφυγικού ξεριζωμού, αλλά και τη δυναμική πορεία αποκατάστασης και ενσωμάτωσης των προσφυγικών πληθυσμών στον Μακεδονικό χώρο.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία, την κοινωνική εξέλιξη και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, προσφέροντας μια ευκαιρία γνώσης και προβληματισμού γύρω από ένα καθοριστικό κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
