Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Πρακτικά 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος


Μετά την ολοκλήρωση της 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην Κοζάνη τον Αύγουστο του 2006, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την έκδοση των πρακτικών, αφού όπως επισημαίνει το μέλος της εκδοτικής επιτροπής Ε. Μεντεσίδου, δεν θα ήταν ολοκληρωμένη η προσπάθειά μας. Παράλληλα ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Χ. Κωτίδης, τονίζει ότι η παρούσα έκδοση περιέχει τις εμπεριστατωμένες και πρωτότυπες εισηγήσεις των ομιλητών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται νέοι επιστήμονες που ασχολούνται με τον ποντιακό πολιτισμό και επιστήμονες που δεν έχουν ποντιακή καταγωγή.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί μία νέα δυναμική στη μελέτη και στην ανάδειξη ποικίλων θεμάτων που αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ποντιακού Ελληνισμού.

Στο βιβλίο περιέχονται κείμενα για την ποντιακή διάλεκτο, του Χριστόφορου Χριστοφορίδη και του Κωνσταντίνου Ντίνα, για τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα του Θεοδόση Κυριακίδη, για τις γεωπολιτικές συνθήκες στο Πόντο κατά την περίοδο εξόντωσης των χριστιανών του Αλέξανδρου Καστρινάκη- Παναγόπουλου και για τις ιστορικές, πολιτικές και διεθνείς διαστάσεις της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου του Φάνη Μαλκίδη.

Ο Χ. Χριστοφορίδης στο κείμενο του για την Ποντιακή διάλεκτο αναφέρει σημαντικά σημεία της διαλέκτου, τα χαρακτηριστικά της, τα προβλήματα που εμφανίζονται με τους κινδύνους αλλοίωσης καθώς και το ζήτημα της εξαφάνισης, ενώ προτείνει τη δημιουργία κέντρα μελέτης ποντιακής διαλέκτου στα πανεπιστήμια καθώς και ποντιακές σκηνές στα Κρατικά Θέατρα. Στο παράρτημα του κειμένου παρατίθενται τα διαλεκτικά ιδιώματα από διάφορες περιοχές του Πόντου.

Ο Κ. Ντίνας στο κείμενο για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον (;) της ποντιακής διαλέκτου επισημαίνει τους λόγους της εξαφάνισης της ποντιακής διαλέκτου, αναλύει τη φυσιογνωμία της διαλέκτου, τη φωνητική, το λεξιλόγιο, καθώς και τις μελέτες για την ποντιακή διάλεκτο.

Ο Θεοδόσης Κυριακίδης με ιδιαίτερη προσοχή αναλύει την ιστορία της ιεράς Μονής Βαζελώνος, μίας μονής με ιστορία 1700 ετών, μία από τις τρεις μεγαλύτερες και πιο γνωστές μονές του Πόντου, μαζί με την Παναγία Σουμελά και τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα. Με πλούσια βιβλιογραφία και παραπομπές ο συγγραφέας τονίζει τα σημαντικότερα σημεία της διαδρομής της μονής, τονίζοντας ότι η γνώση της ιστορίας είναι απαραίτητη και μας θέτει προ των ευθυνών μας.

Ο Αλέξανδρος Καστρινάκης - Παναγόπουλος στο κείμενό του δίνει με ιδιαίτερη επιτυχία το περιβάλλον που επικρατούσε την εποχή εκδίωξης και τελικώς γενοκτονίας των χριστιανών από τον Πόντο, τον 19ο και 20ο αιώνα. Με στοιχεία που αντλεί από πρωτογενείς πηγές αναλύει τις συνθήκες που ώθησαν τους Νεότουρκους και Κεμαλικούς στην εκδίωξη Ελλήνων (και Αρμενίων).

Ο Φάνης Μαλκίδης γράφει για τις ιστορικές, πολιτικές και διεθνείς διαστάσεις της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ξεκινώντας από την τεκμηρίωση του μαζικού εγκλήματος μέσα από αρχεία και πηγές, ελληνικές και ξένες, και συνεχίζει με την ανάλυση της έννοιας της γενοκτονίας. Αναφέρει την κατάσταση που υφίσταται διεθνώς για το ζήτημα της γενοκτονίας και τονίζει ορισμένα σημεία πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της μαζικής δολοφονίας των Ελλήνων του Πόντου.