Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Η Ποντιακή Κοινότητα γιόρτασε την 16η επέτειό της

Με μια άρτια οργανωμένη χοροεσπερίδα, το Σάββατο 21 Ιουνίου, η Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας γιόρτασε το 16ο έτος από την ίδρυσή της.

Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της Κοινότητας από μέλη της, φίλους και συγγενείς τους, και άλλους ομογενείς που με την παρουσία τους θέλησαν να εκφράσουν την εκτίμησή τους για το σημαντικό εθνικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί η Κοινότητα στα πλαίσια της ευρύτερης ελληνικής παροικίας.

Στο καλωσόρισμά της, η κ. Ρώμα Σιάχου, η οποία εκτέλεσε χρέη Τελετάρχη, μεταξύ άλλων αναγνώρισε την παρουσία της κ. Μαρίας Παπουλίδου, Αναπληρώτριας Συντονίστριας του Γραφείου Εκπαίδευσης, η οποία εκπροσώπησε και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, κ. Χρήστο Σαλαμάνη, τους πρώην Προέδρους της Ποντιακής Κοινότητας, κυρίους Ν. Μπογιαννίδη, Φ. Πετίδη, Γ. Μουρατίδη, τον κ. Τ. Δημητρίου, Πρόεδρο του Σωματείου "Εύξεινος Πόντος", την κ. Μ. Σουλιώτη, Πρόεδρο του Γυναικείου Τμήματος της Π. Κ., τον Θ. Μπογιαννίδη, Πρόεδρο του Τμήματος Νεολαίας της Π. Κ., τον κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, Πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, και τον Γραμματέα της ίδιας Κοινότητας, κ. Κώστα Μάρκο, κ. Α. Τσουρδαλάκη, Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της Παγκρητίου Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας, και τον κ. Β. Μουζακίτη, χοροδιδάσκαλο, και υπεύθυνο της αποστολής του Ελληνικού Λυκείου Νότιας Αυστραλίας.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ποντιακής Κοινότητας, κ. Απόστολος Αλεξιάδης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο αξιόλογο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο που έχει επιτελέσει η Ποντιακή Κοινότητα στα 16 χρόνια λειτουργίας της, και εξέφρασε την πεποίθηση πως για πολλά ακόμη χρόνια θα συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει την πολιτιστική μας παράδοση στην νέα γενιά.

Ο κ. Αλεξιάδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους προηγούμενους Προέδρους, και τα Διοικητικά τους Συμβούλια, καθώς και όλα τα μέλη της Κοινότητας, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που έχουν προσφέρει.













Τα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν στην επετειακή εκδήλωση.

Στον δικό της χαιρετισμό η Αναπληρώτρια Συντονίστρια του Γραφείου Εκπαίδευσης, κ. Μ. Παπουλίδου, αναγνώρισε το σημαντικό έργο που επιτελεί η Ποντιακή Κοινότητα στα πλαίσια της ελληνικής παροικίας, καθώς και τη σπουδαιότητα του Μαθητικού Διαγωνισμού για τον Ποντιακό Ελληνισμό, που διενεργείται κάθε χρόνο στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Επίσης επεσήμανε ότι αποφεύγοντας τον αρνητισμό, μπορούμε να βαδίζουμε με ομοψυχία και διατηρώντας τα καλά παραδείγματα της φυλής μας να τα επενδύουμε στα παιδιά μας, έτσι ώστε να έχομε την ικανοποίηση ότι αξιοποιήσαμε σωστά τη ζωή μας.

Τα χορευτικά συγκροτήματα έκλεψαν κυριολεκτικά την παράσταση. Μια συνεχώς εναλλασσόμενη πολυχρωμία ενδυμασιών, ποικιλία χορών και μουσικής, μας έδωσαν την αίσθηση πως βιώναμε οπτικά, ακουστικά, και πάνω απ' όλα συναισθηματικά, τον ασύγκριτο πλούτο της πολιτιστικής μας παράδοσης.

Το μικρό χορευτικό της Ποντιακής Κοινότητας, το Ελληνικό Λύκειο της Νότιας Αυστραλίας, που ήρθαν από την Αδελαΐδα για τον σκοπό αυτό, ο Χορευτικός Όμιλος της Παγκρητίου Ένωσης, και το Χορευτικό Συγκρότημα της Ποντιακής Κοινότητας καταχειροκροτήθηκαν από τους πάντες.

Οι ελληνικοί χοροί έχουν και αυτήν την ιδιαιτερότητα: ενώ αγόρια και κορίτσια χορεύουν τον ίδιο χορό, στα αγόρια παρατηρείς την λεβεντιά, την ρώμη, την δεξιότητα στην εκτέλεση κινήσεων που θα ζήλευαν και επαγγελματίες χορευτές, και εντυπωσιάζεσαι από την αναπαράσταση πολεμικών σκηνών σε κάποιους ποντιακούς χορούς, ενώ στα κορίτσια θαυμάζεις την χάρη και την κομψότητα στις κινήσεις, τους ανάλαφρους βηματισμούς, και την έκφραση της ευγένειας και της αξιοπρέπειας.

Ο χορός για τα νέα παιδιά δημιουργεί την ευκαιρία για την γνωριμία μεταξύ τους, την σύναψη δεσμών, αλλά και μέσον για την σταδιακή μύησή τους και σε άλλες πτυχές της πλούσιας πολιτιστικής μας παράδοσης. Έχει αποδειχθεί πως οι νέοι που πλαισιώνουν τους συλλογικούς μας φορείς, στην πλειονότητά τους καλλιέργησαν το αίσθημα της συνεργασίας, και την έφεση για προσφορά στα κοινά, μέσα από τα χορευτικά συγκροτήματα.

Γι' αυτό, όταν βλέπουμε παιδιά που οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 3-4, μέχρι είκοσι και πάνω χρόνων, να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, ντυμένα με τις χαρακτηριστικές ενδυμασίες από τα διάφορα διαμερίσματα της Ελλάδας και της Κύπρου, νιώθουμε μια σιγουριά για το μέλλον της ελληνικής παροικίας.

Εντύπωση έκανε σε όλους η ανακαινισμένη, και καλαίσθητη, αίθουσα εκδηλώσεων. Ομολογουμένως, αποτελεί αξιόλογο επίτευγμα το ότι η Ποντιακή Κοινότητα, μέσα σε 16 μόνο χρόνια κατόρθωσε να αποκτήσει ένα ευρύχωρο και λειτουργικό κτίριο σε κεντρικό μέρος του Brunswick, το οποίο μετά από τις πρόσφατες ανακαινίσεις διαθέτει χώρους για πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου κέντρου διασκέδασης και αναψυχής.

Για τον λόγο αυτό ήταν πολύ εύστοχη η παρατήρηση της κ. Ρώμας Σιάχου ότι "Η Ποντιακή Κοινότητα αποτελεί την κυψέλη της ελληνικής παροικίας. Αυτό οφείλεται στην σκληρή δουλειά του Διοικητικού Συμβουλίου, που με μπροστάρη τον άξιο Πρόεδρό του, κ. Απόστολο Αλεξιάδη, με πολύ κόπο και αμέτρητες θυσίες, κατόρθωσε σε μικρό χρονικό διάστημα να ανακαινίσει τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου".

Ο Πρόεδρος της Ποντιακής Κοινότητας, κ. Α. Αλεξιάδης, και ο Πρόεδρος του Τμήματος Νεολαίας, Θ. Μπογιαννίδης, έδωσαν αναμνηστικές πλακέτες στο Ελληνικό Λύκειο Νότιας Αυστραλίας και στον Χορευτικό Όμιλο της Παγκρητίου Ένωσης, για την συμμετοχή τους στην εορταστική εκδήλωση της Κοινότητας.

Το γλέντι συνεχίστηκε αμείωτο μέχρι τις μικρές πρωινές ώρες.