Μιλούν ποντιακά και ρωσικά, πίνουν βότκα και αισθάνονται βαθιά Έλληνες. Οι 3.500 Πόντιοι του Βλαντικαυκάς ριζωμένοι εδώ και 200 τουλάχιστον χρόνια στα χώματα της Ν. Ρωσίας, χωρίς να χάσουν την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους, έζησαν ένα ξεχωριστό σαββατοκύριακο. Γιόρτασαν την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση της κοινότητάς τους "Προμηθέας", μαζί με την "Ελλάδα" που ήρθε να τους τιμήσει δια του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Κασσίμη. Μια μοναδική ευκαιρία μέσω της οποίας οι ρίζες έγιναν τραγούδια και χοροί, θεατρικές παραστάσεις και σημαίες με διπλή ελληνοποντιακή όψη στα χέρια των παιδιών, σε ένα ξεφάντωμα ποντιακής ελληνικότητας για ανθρώπους που υπερασπίζονται μέχρι σήμερα τη διαφορετικότητα τους μέσα σε αυτή την μακρινή πολυπολιτισμική κοινωνία.
Το Βλαντικαυκάς, αυτή η καταπράσινη γραφική πρωτεύουσα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Β. Οσετίας - Αλανίας, στη λωρίδα που χωρίζει τη Μαύρη από την Κασπία θάλασσα, έγινε, το περασμένο σαββατοκύριακο, και ο τόπος συνάντησης των εκπροσώπων των ελληνικών συλλόγων και των μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου της 5ης Περιφέρειας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσίας, Ουκρανίας και Γεωργίας). Μιας συνάντησης που έδωσε την ευκαιρία για μεγαλύτερη επαφή με την Ελλάδα.
Η διήμερη επίσκεψη του κ. Κασσίμη στην Οσετία εκτιμήθηκε ιδιαίτερα και από την τοπική κυβέρνηση. Ο υφυπουργός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Σίμο Κεδίκογλου και τον διευθυντή και τον αν. διευθυντή της Γ. Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ.κ. Γιάννη Κυπαρισίδη και Χάρη Χατζηχαραλάμπους, έτυχε θερμότατης υποδοχής από την τοπική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργο κ. Χλιντσόφ ο οποίος μετά από τη συνάντηση στο πρωθυπουργικό μέγαρο παρέθεσε γεύμα προς τιμή της ελληνικής αντιπροσωπείας.
"Η Οσατία δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της, τη ζωή της χωρίς τους Έλληνες, εκπροσωπούν επάξια την πατρίδα τους εδώ" είπε ο κ. Χλιντσόφ στον κ. Κασσίμη εξηγώντας ότι οι Έλληνες - που έφθασαν εδώ στις αρχές του 19ου αιώνα και άφησαν μέχρι σήμερα τα ίχνη τους στα ωραιότερα μέγαρα και εκκλησίες της πόλης ως αρχιτέκτονες- ήταν οι πρώτοι που με την ίδρυση της κοινότητάς τους πριν από 20 χρόνια άνοιξαν το δρόμο στη σύσταση κοινοτήτων για άλλες 30 εθνικές πολιτισμικές κοινότητες στη μικρή Δημοκρατία της Οσετίας των 700.000 κατοίκων και των 100 περίπου εθνοτήτων. Ήταν οι δυναμικοί άνθρωποι που έδωσαν το παράδειγμα ως προς την οργάνωση και τη συμβίωση με τους άλλους, και είναι τώρα αυτοί που μπορούν να αποτελέσουν την βάση για την ανάπτυξη συνεργασίας της Οσετίας με την Ελλάδα.
"Η ελληνική κοινότητα είναι η πιο παλιά και δυναμική στη Ν. Ρωσία και μπορεί να γίνει γέφυρα για καλύτερους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας" είπε ο κ. Κασσίμης επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Β. Πούτιν και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής άνοιξαν τον δρόμο σε πολλούς τομείς. Με την Οσετία πρέπει και μπορούμε να ενισχύσουμε τις πολιτιστικές δράσεις, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά παράλληλα και να μελετήσουμε τις οικονομικές προοπτικές, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι με την συνάντηση αυτή ανοίγει μία νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η πρωτοβουλία για την αποστολή στο Βλαντικαυκάς αλλά και την συνάντηση με τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, εκεί, ανήκει στον πρόεδρο του - τον παρασημοφορημένο από τον Πούτιν για τις "υπηρεσίες υπέρ της Πατρίδος" και ειδικότερα "στη νομοθετική δημιουργία, την εδραίωση και ανάπτυξη των ρωσικών κρατικών θεσμών - κ. Ιβάν Σαββίδη εκλεγμένο βουλευτή από το 2003 της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) της Ρωσίας.
"Το γεγονός ότι μας βραβεύουν και λένε τα καλύτερα για εμάς σημαίνει ότι ζούμε και πράττουμε σωστά και με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε το κύρος της Ελλάδας. Ο κάθε Έλληνας εδώ θα έλεγε ότι είναι ευτυχής που μπορεί να δουλέψει και προς όφελος της Ελλάδας" μας είπε ο κ. Σαββίδης. "Οι τοπικές αλλά και οι ομοσπονδιακές αρχές εδώ αντιλαμβάνονται σήμερα ότι η ελληνική ομογένεια και η Ελλάδα είναι το ίδιο πράγμα, έτσι εμείς μπορούμε και αναδεικνύουμε την ιδεολογία και τον πολιτισμό των Ελλήνων" πρόσθεσε ο ίδιος εκφράζοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Κασσίμη, την ελληνική κυβέρνηση και τη βουλή γιατί, όπως είπε, χάρη σε όλους αυτούς δεν νοιώθουν αποκομμένοι οι Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ από την Ελλάδα. "Είμαστε απλώς Έλληνες που μιλούμε ρωσικά" τόνισε.
Ιδιαίτερα περιεκτική υπήρξε και η συνάντηση που είχε ο υφυπουργός με τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΣΑΕ υπό την προεδρία του κ. Σαββίδη και του προέδρου της τοπικής ομοσπονδίας κ. Γιούρι Ασλανίδη.
"Μαζί με την 5η Περιφέρεια μπήκε σε νέο δρόμο και το ΣΑΕ" είπε ο κ. Κασσίμης, εξηγώντας ότι η νέα λογική είναι πιο αποδοτική και δίνει τη δυνατότητα για πιο σωστή οργάνωση βασισμένη σε συγκεκριμένες αρχές.
Ο υφυπουργός επισήμανε ότι γίνεται μία προσπάθεια ενίσχυσης και διεύρυνσης των προξενικών αρχών της Ελλάδας ενώ ενημέρωσε και για τα δύο σημαντικά μέτρα που αρχίζουν να ισχύουν από φέτος. Αφενός την παροχή υποτροφιών για τα πανεπιστήμια της Ελλάδας για 25-30 παιδιά από την Ρωσία, Ουκρανία και Γεωργία, που θα διδάσκονται την ελληνική φιλολογία και θα επιστρέφουν ως δάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας στις χώρες τους και αφετέρου την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας μέσω ιντερνετ για όλους.
Ο ελληνισμός πρέπει να συνδεθεί, πρόσθεσε ο κ. Κασσίμης, τονίζοντας την σημασία που έχει η σύσταση δικτύων νεολαίας και κάλεσε τους προέδρους των ελληνικών Συλλόγων να συμβάλλουν ενεργά σε αυτό.
Η πιο συγκινητική στιγμή της διήμερης αποστολής ήταν λίγο μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο της Μπεσλάν, την πόλη που έγινε γνωστή από το αίμα των παιδιών που χύθηκε τόσο άδικα στην τρομοκρατική τραγωδία τον Σεπτέμβριο του 2004. Όταν ο κ. Κασσίμης και η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκαν το νεκροταφείο των θυμάτων, ένα χώρο που μαρτυρά ακόμη σήμερα τον πόνο μέσα από τα πέτρινα χαμόγελα των παιδιών στους ομοιόμορφους τάφους που στολίζουν με λουλούδια και δάκρυα οι δυστυχισμένες μάνες.