Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Γεύσεις νοσταλγίας και παράδοσης στην Καλαμαριά

Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή βραδιά, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την Δευτέρα 23 Ιουνίου στις 7.00 το βράδυ για ένατη συνεχή χρονιά ο Δήμος Καλαμαριάς στο πλαίσιο των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται κάθε καλοκαίρι στον ειδυλλιακό χώρο της πλάζ Αρετσούς, δίπλα στο κύμα.

Συγκεκριμένα, «γεύσεις νοσταλγίας και παράδοσης από τις αλησμόνητες πατρίδες» του Πόντου και της Μ. Ασίας, δεμένες με την αντίστοιχη μουσική και τους χορούς θα πλημμυρίσουν το χώρο, το βράδυ της Δευτέρας, ώστε να θυμηθούν οι παλιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι την παραδοσιακή κουζίνα των προσφύγων, συμμετέχοντας σε μια σημαντική αλυσίδα μεταφοράς των δικών μας παραδόσεων, δυναμώνοντας έτσι τις αξίες μας.

Για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης , η Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (Δ.Ε.Τ.Π.Α.Κ.) συνεργάζεται με όλους τους πολιτιστικούς Συλλόγους της Καλαμαριάς. Ο Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς, η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς, η Ένωση Σμυρναίων Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης « Η Αγία Παρασκευή», ο Προοδευτικός Σύλλογος Αρετσούς - Δέρκων, ο Σύλλογος Καυκασίων « Ο Προμηθέας», ο Σύλλογος Κουριωτών « Ο Ταξιάρχης», ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα, ο Λαογραφικός Σύλλογος Ν. Ρυσίου «Η Αρετσού», ο Σύλλογος Γηγενών Καλαμαριωτών, ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ν. Κρήνης «Η Μπουμπουλίνα», Μουσικοχορευτικός και πολιτιστικός σύλλογος «ΣΕΜΕΛΗ» και η Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας, θα εκθέσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και πάνω σε μεγάλα τραπέζια φαγητά και γλυκά, παρασκευασμένα με συνταγές παραδοσιακές από τις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Οι επισκέπτες που θα προσέλθουν, θα έχουν την ευκαιρία να «γευτούν» την παράδοση έναντι ενός συμβολικού ποσού (5,00 € για δοκιμή τεσσάρων γεύσεων) και να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τις συνταγές των εδεσμάτων. Παράλληλα θα μπορούν να απολαύσουν τους χορούς και τα τραγούδια από τα παραδοσιακά μουσικοχορευτικά σχήματα, καθιστώντας έτσι τη βραδιά παραδοσιακή πέρα για πέρα.