Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

6η ΓΙΟΡΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά από την Εύξεινο Λέσχη Άργους Ορεστικού η Γιορτή Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων Νομού Καστοριάς.

Το Άργος Ορεστικό θα αποτελέσει το σταυροδρόμι, όπου θα συγκεντρωθούν νέες και νέοι από όλο τον νομό για να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία και τον πολιτισμό τους, να γνωριστούν μεταξύ τους και να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 12 Ιουλίου


Η 6η Γιορτή Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων Νομού Καστοριάς περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:
ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ: τα τραπέζια θα πλαισιώσουν νέοι των συλλόγων

- "Η Ποντιακή Νεολαία σήμερα".
- Οργάνωση και δραστηριοποίηση των νέων στα πλαίσια των Σωματείων.
- Προτάσεις για κοινές μελλοντικές δραστηριότητες.

- Η ανεργία

- Τα ναρκωτικά

Εισηγητές: εκπρόσωποι των νέων όλων των σωματείων.
Πορίσματα των Νέων. Πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, θα ακουστούν τα πορίσματα και θα καταγραφούν τα ψηφίσματα των νέων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ

Κοινή παρουσίαση Χορευτικών τμημάτων όλων των συλλόγων σε έναν κύκλο ώστε να τονιστεί η ενότητα και η συνεργασία μεταξύ των ποντίων χορευτών

ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ


Την βραδιά θα πλαισιώσουν μουσικά οι καλλιτέχνες: Κώστας Σιαμίδης (Λύρα), Γιώργος Σιαμίδης (Αγγείο- Φλογέρα), Γιώργος Στεφανίδης και Στέργιος Ζυμπιλιάδης (τραγούδι) και Γιώργος Πετρίδης (νταούλι).

Το Σάββατο βράδυ, είναι αφιερωμένο στο τραγούδι και το χορό.
Το τραγούδι και ο χορός είναι συνήθως τα πρώτα βήματα των νέων, που τους φέρνουν σε επαφή με την ποντιακή τους ταυτότητά. Έτσι, όταν τους δίνεται η ευκαιρία βγαίνουν στην επιφάνεια δυναμικά, ενώνοντας τους νέους με το μοναδικό τρόπο που μόνο ο χορός και το τραγούδι μπορούν να κάνουν.

Κυριακή 13 Ιουλίου

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2008 θα διεξαχθεί ο 1ος «Ευξείνειος Στράταν» Κουκίδης Κωνσταντίνος. Ο Κωνσταντίνος Κουκίδης ήταν εκείνος ο Έλληνας ποντιακής καταγωγής ο οποίος την 27η Απριλίου 1941 κατά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα αρνούμενος να παραδώσει, την ελληνική σημαία που κυμάτιζε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στον Γερμανό κατακτητή τυλίχθηκε με αυτή και αυτοκτόνησε πηδώντας στο κενό. Ο «Ευξείνειος Στράταν» σκοπό έχει να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες δρομείς να τιμήσουν την Ηρωική θυσία εκείνου αλλά και όλων όσων θυσιάστηκαν για τα ιδανικά κάθε ελεύθερου ανθρώπου και ταυτόχρονα να μαρτυρήσει την μακρά και εξοντωτική στράτα που ακολούθησαν οι πρόσφυγες το 1922.

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 10.30 από τον Μνημείο εθνικής αυτογνωσίας στο Άργος Ορεστικό και ο τερματισμός θα γίνει στο στάδιο του Άργους Ορεστικού. Η ολική απόσταση της διαδρομής είναι 10 χλμ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας. Μετά τον αγώνα θα απονεμηθούν κύπελλα και μετάλλια στους πρώτους νικητές/τριες και αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Παρακαλείστε όπως ενημερώσετε για την συμμετοχή σας και τον αριθμό συμμετεχόντων στο διήμερο εκδηλώσεων.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 6948069296 Παπαγεωργίου Φώτης.