Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Η αναβίωση του ποντιακού γάμου με τον πιο αυθεντικό τρόπο στις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας

Οι δηλώσεις της κ. Μαυρίδου έγιναν στο ράδιο Χρόνος 87,5fm ενώ η ίδια βρισκόταν στην Αθήνα όπου έθετε υποψηφιότητα για την εκλογή της στην Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων. Το πρόγραμμα κυκλοφόρησε με καθυστέρηση, αλλά αποτυπώνει την προσπάθεια να μείνει σαν ένα συλλεκτικό κομμάτι με πολύτιμα στοιχεία φωτογραφικό υλικό από τον ποντιακό γάμο που είναι στο επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων.

Η αναβίωση του ποντιακού γάμου με τον πιο αυθεντικό τρόπο στις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας.

«Θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι για τις φετινές εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας και πρέπει να σας πω ότι φέτος κάναμε ένα αγώνα δρόμου φέτος, γιατί ήταν να φέρουμε κάποια σχήματα, συγκεκριμένα τον θίασο του Χάρυ Κλυν, τελικά δεν ευωδόθηκε αυτό, το αντικαταστήσαμε με κάτι πιστεύω εξίσου καλό και είμαστε πανέτοιμοι για μία από τις καλύτερες γιορτές..

Μιλήστε μας για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας στο Θρυλόριο;
-Ξεκινάμε σήμερα με την παραδοσιακή ποντιακή βραδιά στην πλατεία του χωριού, όπου θα χορέψουμε ποντιακά μέχρι το πρωΐ, με τον Αλέξη Παρχαρίδη στο τραγούδι, τον Παναγιώτη Κονγκαλίδη στην λύρα, δηλαδή κορυφαίους μουσικούς της ποντιακής μουσικής μας και πιστεύω ότι θα είναι μία εξαιρετική βραδιά με πολύ χορό και τραγούδι. Όμως το επίκεντρο θα έλεγα των εκδηλώσεων για φέτος θεωρώ ότι είναι η αναβίωση του ποντιακού γάμου όπως γινόταν στο χωριό μας. Έτσι σε τρία σπίτια επάνω στην πλατεία του χωριού θα αναβιώσουμε τον ποντιακό γάμο. Από το ένα σπίτι θα βγει ο γαμπρός, θα τον ξυρίσουμε, θα τον τραγουδήσουμε, θα πάμε μετά στον κουμπάρο και όλοι μαζί θα πάμε να πάρουμε τη νύφη. Είναι σημαντικό πραγματικά το ότι έχουμε καταγράψει όλο αυτό το έθιμο με τις μαρτυρίες τόσων χρόνων και τις πρόσφατες που έχουμε από τους Θρυλοριώτες, κάτι που αποτυπώνεται και στο έντυπο που βγάλαμε φέτος και αυτό όλο θα το αναβιώσουμε με την συμμετοχή του κόσμου στην πλατεία, όπου θα καταλήξουμε στο τέλος για να χαρίσει ο κόσμος ότι θέλει στον γαμπρό, τη νύφη, τον κουμπάρο.

Το χαρακτηριστικό είναι ότι θα έχουμε κι ένα τελάλη όπως γινόταν παλιά που έλεγε μάλιστα, χαρακτήριζε τα δώρα και έβγαζε και διάφορα παρατσούκλια για όσους δώριζαν. Θα ακολουθήσει γλέντι, θα κόψουμε και τις κότες από τα κοτέτσια των συγγενών του γαμπρού για να φάμε και τη νόστιμη σούπα μας. Πιστεύω ότι πραγματικά θα περάσουμε πάρα πολύ καλά εκείνο το βράδυ. Πέρα όμως από αυτό, έχουμε τους «Αργοναύτες Κομνηνούς» από την Αθήνα οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν μία μονόπρακτη κωμωδία και άλλες εκπλήξεις που μας ετοιμάζουν ειδικά για εμάς στο Θρυλόριο. Θα έχουμε δύο σημαντικές διαλέξεις για την ποντιακή διάλεκτο, θα είναι η Τασούλα Καμπουρίδου κοντά μας και ο Κώστας Ζουρουφίδης ο οποίος μάλιστα η ομιλία του θα είναι καθαρά στα ποντιακά, την Δευτέρα. Την Τρίτη θα έχουμε την Λένα Καλπίδου κοντά μας η οποία θα μας παρουσιάσει την ποντιακή φορεσιά και τα σύγχρονα αντίγραφά της και το βράδυ θα τιμήσουμε και τους πρώτους χορευτές του Θρυλορίου που αποτέλεσαν ένα πρώτο χορευτικό συγκρότημα, εμείς αποτελούμε τους απογόνους αυτών των ανθρώπων.

Τι ηλικία έχουν αυτοί οι άνθρωποι κ. Μαυρίδου;
-Οι περισσότεροι δεν ζουν. Υπάρχει όμως και η αμέσως επόμενη γενιά οι οποίοι είναι 70 χρονών και πάνω τους οποίους θα είναι χαρά να τους τιμήσουμε και θα είναι μία συγκινητική βραδιά. Θα έχουμε την παραμονή στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας τον Λάζο Τερζά τον ηθοποιό ο οποίος θα παρουσιάσει όλα τα χορευτικά συγκροτήματα που θα είναι εκεί και θα μας παίξει και μονόλογο του Λαζάραγα του Φωτιάδη και διάφορα δημοτικά ακριτικά τραγούδια. Θα προσφέρουμε εννοείται ποντιακό φαγητό και θα κλείσουμε στις 17 του μήνα με την θεία λειτουργία στο ξωκλήσι.

Ποιος βοήθησε σε αυτή την προσπάθεια εκτός από σύλλογο;
-Είναι κοντά μας και ο Δήμος Κομοτηνής και η νομαρχία, η υπερνομαρχία και η Περιφέρεια θα μας στηρίξει με ό,τι δυνατότητες υπάρχουν. Από εκεί και πέρα εμείς, ξέρεις έχουμε πλέον και προσωπικές χορηγίες, ανθρώπους οι οποίοι είναι δίπλα μας και εκτιμούν το έργο και την προσπάθειά μας. Βέβαια η πολύ δουλειά βγαίνει από τους ανθρώπους που αυτή την στιγμή τραβάνε το κουπί και είναι ουκ ολίγοι. Και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι είναι πάρα πολύ νέοι.

Κυρία Μαυρίδου, βρίσκεστε τώρα στην Αθήνα, είναι οι εκλογές στην Παμποντιακή Ομοσπονδία; Τι γίνεται;
-Όχι, είμαι βέβαια εκ μέρους της Παμποντιακής εδώ ως εκπρόσωπος μαζί με τα άλλα μέλη του Δ.Σ., είμαστε εδώ για να συμμετέχουμε στις εκλογές της Διεθνής Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων. Είμαστε η Παμποντιακή μαζί με όλες τις άλλες ομοσπονδίες ανά τον κόσμο ποντιακές για να κάνουμε τις εκλογές αυτού του οργάνου, για να προκύψει το πρώτο Δ.Σ.

Έχουν έρθει όλοι οι εκπρόσωποι;

-Ναι και έρχονται συνεχώς από όλο τον κόσμο. Αυτή ήταν μία απόφαση που πήρε το 6ο παγκόσμιο συνέδριο και τότε είχε δημιουργηθεί και η προσωρινή διοικούσα επιτροπή για να αναλάβει να φέρει σε πέρας αυτό που θα κάνουμε τώρα τις επόμενες δυο μέρες. Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για εμάς γιατί ελπίζουμε ότι αυτό το τριτοβάθμιο όργανο θα ενώσει όλες τις ομοσπονδίες ανά τον κόσμο και θα δώσει με πιο ευκολότερο και σίγουρο τρόπο λύση στα μεγάλα μας προβλήματα.

Δεν υπήρχε αυτό το τριτοβάθμιο όργανο μέχρι τώρα;
-Υπήρχε βεβαίως το οποίο όμως δεν λειτούργησε. Και καταλαβαίνετε ότι κάποια πράγματα όταν τελματώνουν από εκεί και πέρα πρέπει να τα δραστηριοποιήσουμε.

Η Χρύσα Μαυρίδου θέτει υποψηφιότητα;
-Ναι, θα θέσω υποψηφιότητα, ελπίζω να τα πάω καλά. Γι’ αυτό βρίσκομαι και εδώ βέβαια, αλλά η ψυχή μου είναι πίσω και προσπαθώ και από εδώ να κάνω ό,τι μπορώ. Αύριο Κυριακή θα είμαι πίσω και ελπίζω να είμαι και εγώ εκπρόσωπος πλέον της Διεθνής Συνομοσπονδίας Ποντίων.

Εμείς να ευχηθούμε καλή επιτυχία από καρδιάς.


05-07-2008, Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ