Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΑΣΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

«Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ, εάν επιλαθώμεθά σου ω Πάτριος Ποντία γη»

«ΠΟΝΤΟΣ» Ο τόπος των προγόνων μας, αισθανόμασταν πάντα την επιθυμία να επισκεφθούμε και να γνωρίσουμε τα ιερά χώματα του Πόντου. Απραγματοποίητο όνειρο ζωής των παππούδων μας, χρέος τιμής για μας τους νεότερους.

Κατόπιν λοιπόν πρωτοβουλίας του Δήμου Νεάπολης και του Δημάρχου μας κ. Ναθαναήλ Λαδόπουλου, το χορευτικό συγκρότημα ενηλίκων του Συλλόγου Ποντίων Νεάπολης συμμετείχε στο πρόγραμμα νεολαίας με τίτλο «lets meet in music» όπου και πραγματοποιήθηκε στις 7-6-2008 από το πανεπιστήμιο τις Αμάσεια του Πόντου.

Όλα τα παιδιά του χορευτικού τμήματος, ξεκινήσαμε από την Θεσσαλονίκη με μεγάλη ανυπομονησία και αγάπη, με προορισμό την Αμάσεια.

Η λαχταρά και η γλυκιά προσμονή στα ματιά μας, μας έδινε την δύναμη και το κουράγιο, να φτάσουμε στον προορισμό μας μετά από ταξίδι 30 ωρών.

Στα δυτικά του Πόντου, εβδομήντα χιλιόμετρα νότια της Σαμψούντας, φτάνουμε στην πόλη της Αμάσειας, που περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά.

Στην πόλη επιβιώνουν οι παλιές ελληνικές γειτονιές, με σπίτια-φαντάσματα, πολλά από τα οποία βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Ίρι, που διασχίζει την Αμάσεια.

Έχει μείνει αποτυπωμένη ακόμα και σήμερα στο μυαλό μας η εικόνα των λαξευτών ταφών των Μιθριδατών και μεγάλων Κομνηνών.

Πέρα από τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την όμορφη πόλη της Αμάσειας, το πρόγραμμα «youth in action» του Δήμου μας, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε παιδιά της ηλικίας μας από άλλες χώρες. Τουρκία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία, oπου και συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Ανταλλάξαμε λοιπόν, απόψεις, γνωρίσαμε κουλτούρες, ήθη και έθιμα ξένων χωρών και δημιουργήσαμε ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ μας.

Επισκεφθήκαμε την πόλη της Μερζιφούντας εκεί αντικρίσαμε με δέος και υποκλιθήκαμε με θαυμασμό μπροστά στο κολλέγιο Ανατόλια της Μερζιφούντα.

Επίσης δώσαμε χορευτικές παραστάσεις στις πόλεις της Τάσοβα, και της Σούλουβα, τις Μερζιφούντα αλλά και της Αμάσειας, γνωρίσαμε τους ανθρώπους των τοπικών αρχών και ήρθαμε σε επαφή με το απλό κόσμο. Και οι δυο πλευρές, μας καλωσόρισαν εγκάρδια και μας χάρισαν απλόχερα το συναίσθημα της φιλοξενίας.

Τα συναισθήματα μας για αυτό το ταξίδι ήταν περίεργα κάθε φορά που κάναμε βόλτα στην υπέροχη πόλη της Αμάσειας, σκεφτόμασταν τους πρόγονους μας, που χάθηκαν άδικα, τους άτυχους πατριώτες, τους 168 προκρίτους όπου οδηγήθηκαν στην πλατεία Αμάσειας και κρεμάστηκαν.

Η τύχη μας οδήγησε επάνω στην κυρία Περιστέρα που όταν άκουσε τους Έλληνες να μιλούν την ίδια γλώσσα με την δική της, δάκρυσε χωρίς όμως αρχικά να εκδηλωθεί.

Είναι η μοναδική ελληνίδα που ζει αυτήν την περίοδο εκεί, πλησίασε και μας μίλησε για την πόλη. Τα δάκρυα της άρχισαν να φανερώνουν την ταυτότητά της.

Όταν φεύγαμε της χαρίσαμε αναμνηστικά του συλλόγου μας, ενώ η κυρά Περιστέρα την μαντίλα που φορούσε.

Η επιστροφή για την Θεσσαλονίκη ξεκίνησε με μια μοναδική στάση στην Κωνσταντινούπολη, όπου και επισκεφτήκαμε το οικουμενικό πατριαρχείο.

Παρευρεθήκαμε στην Λειτουργία του εσπερινού, χοροστατούντως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ανταλλαγή ευχών και προσφορά δώρων στην Αγιότητά του, από την πρόεδρο συλλόγου κα Κυριακή Ιμιρτζίδου.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Παναγιότατος και ο Πατήρ Ιωακείμ εγκάρδια μας καλωσόρισαν, και μας ενημέρωσαν για τις φιλικές σχέσεις που έχει με το Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα αλλά για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο Πατριαρχείο λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή.

Πήραμε το δρόμο της επιστροφής, φορτωμένοι με εικόνες, εντυπώσεις συναισθήματα, βιώματα, συγκινήσεις, γνωριμίες, νέες φιλίες, και πολλές αναμνήσεις.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμο Νεάπολης που μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε αυτήν την πανέμορφη πλευρά του πλανήτη που έδωσε προβολείς πολιτισμού στην ανθρωπότητα, το θείο δώρο της Ορθοδοξίας και πελάγη αγάπης.

ΠΟΝΤΟΣ! ‘εν’ άστρον φωτεινόν Ο ψε, σήμερον και πάντα!

Με εκτίμηση

Για το Δ. Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΜΙΡΤΖΙΔΟΥ Θ. ΚΥΡΙΑΚΗ




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
Λόρδου Βύρωνα 21, Νεάπολη
Τ.Κ. 56728
Τηλ. - Fax: 2310632146
www.pontioineapolis.gr
spontionneapolis@yahoo.gr