Πρόσφατα έγινε στη Μελβούρνη η παρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Κασαπίδη "Οι Αργοναύτες στους Αντίποδες του Νότου - Χρονικό από την εποίκηση, τη ζωή και τη δράση των Ελληνοποντίων της Αυστραλίας". Το βιβλίο του κ. Κασαπίδη αποτελεί προϊόν τριετούς έρευνας με αντικείμενο την παρουσία της ποντιακής πατριάς στην Αυστραλία. Η έρευνα κάλυψε την ιστορία και τις δραστηριότητες των ποντιακών σωματείων στην Μελβούρνη, στο Σύδνεϋ, στην Αδελαΐδα, στην Πέρθη και στο Χόμπαρτ, και προβαίνει σε αποτίμηση της προσφοράς επώνυμων ομογενών ποντιακής καταγωγής στους χώρους των γραμμάτων, επιστημών και τεχνών, στην πολιτική, στον αθλητισμό. και στους τομείς των επιχειρήσεων και του εμπορίου. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο, το οποίο ανοίγει νέες προοπτικές στην ιστοριογραφία, η οποία έχει ως αντικείμενο τις διάφορες δραστηριότητες, κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές, συγκεκριμένων ομάδων της ομογένειας. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο ανακαινισμένο κτίριο της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας. Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Κυριάκος Αμανατίδης, ο οποίος το έχει και προλογίσει.
Στην εισαγωγή της ομιλίας του ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε και στο προηγούμενο βιβλίο του Μάκη Κασαπίδη, την μονογραφία με τίτλο "Χρύσανθος - Ο Αρχιεπίσκοπος - Εθνάρχης των Ποντίων", Εκδόσεις ΕΚΕΜΕ, La Trobe University, 2004, για να τονίσει πως αν το βιβλίο αυτό αποτελεί, όπως χαρακτηρίσθηκε από τους ειδικούς, σημαντική συμβολή στην βιβλιογραφία για την μεγάλη αυτή προσωπικότητα του σύγχρονου Ελληνισμού, το νέο του βιβλίο κάνει την απαρχή στη δημιουργία νέας βιβλιογραφίας για τη ζωή, τις δραστηριότητες, και τα επιτεύγματα, της ποντιακής πατριάς στην Αυστραλία.
Ο κ. Αμανατίδης τόνισε πως ο κ. Κασαπίδης συγκεντρώνει όλα τα εχέγγυα για την ανάληψη της έρευνας, και την τελική συγγραφή του βιβλίου. Επίσης επισήμανε την σωστή ερευνητική μεθοδολογία που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας στην συγκέντρωση των στοιχείων και πληροφοριών που θα συγκροτούσαν τον κορμό του έργου του, την προσήλωσή του στην ιστορική δεοντολογία αναφορικά με την αξιολόγηση και ανάλυση του υλικού που συγκέντρωσε από τις πρωτογενείς πηγές, και την και επιστημοσύνη με την οποία επεξεργάσθηκε και κατέγραψε τα πορίσματα της έρευνάς του.
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου του, όταν ο Μάκης Κασαπίδης κλήθηκε στο βήμα, μίλησε για την ηθική υποχρέωση που είχε, ως Συντονιστής του Ινστιτούτου Ποντιακών και Μικρασιατικών Μελετών του ΕΚΕΜΕ, να αναλάβει ένα τόσο απαιτητικό εγχείρημα, αλλά και για το χρέος που ένιωθε προς τον πολύπαθο Ποντιακό Ελληνισμό.