Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Ολοκληρώθηκε το παραδοσιακό πανηγύρι που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Παναγία Σουμελά»

Με ένα πρόγραμμα από πλούσιες λαογραφικές και κοινωνικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Παραδοσιακό Πανηγύρι που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Ποντιακός Σύλλογος «Παναγία Σουμελά» στις εργατικές κατοικίες του Μυλαυλάκου.

Για μια ακόμη φορά ο κόσμος τίμησε με κάθε τρόπο το πανηγύρι που διοργανώνει ο Ποντιακός Σύλλογος για 16η χρονιά προς τιμήν της Παναγίας.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, όπου ο Σύλλογος τίμησε τον γνωστό σε όλους μας Χάρρυ Κλύνν, για τη δηλωτική στάση ζωής του όσον αφορά την καταγωγή του.

Παραλαμβάνοντας την πλακέτα από τα χέρια του προέδρου του Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» κ. Άρη Κασιμίδη, ο Χάρρυ Κλύνν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των νέων σε εκδηλώσεις της παράδοσης, σημειώνοντας μάλιστα πως «οι Πόντιοι είναι φιλοξενούμενοι στη Μακεδονική γη, αφού μια μέρα θα επανέλθουν στη γη των προγόνων τους».

Οι εκδηλώσεις

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το απόγευμα της Πέμπτης τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Μητροπολίτη Φώτιου Καλπίδη στην πλατεία του Μυλαυλάκου ενώ χθες τα χορευτικά τμήματα της «Παναγίας Σουμελά» παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς του πόντου και η βραδιά έκλεισε με ποντιακό γλέντι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν με ποντιακό παραδοσιακό γλέντι με τους καλλιτέχνες Γιάννη Κουρτίδη, Γιάννη Πολυχρονίδη, Δημήτρη Αμπερίδη, Βαγγέλη Αναστασιάδη, Κώστα Κασιμίδη, Γιώργο Φωτιάδη, ενώ το Σάββατο παραδοσιακούς χορούς της Ρούμελης παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θηβών "Το Τερψιχόρι".

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Παραδοσιακού Πανηγυριού της Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά περιλαμβάνονταν Έκθεση φωτογραφίας του συλλόγου με 150 φωτογραφίες μνήμης και χρέους στον Ιστορικό Πόντο, Έκθεση φωτογραφίας του συλλόγου με 200 φωτογραφίες -Κατερίνη- μεταπολεμικές δεκαετίες, Έκθεση έργων των μαθητών του τμήματος Αγιογραφίας του Συλλόγου, Έκθεση Ποντιακού Προσφυγικού Βιβλίου του τμήματος βιβλιοθήκης του συλλόγου, Έκθεση Αγιογραφίας Ξυλόγλυπτων έργων του Γιώργου Παταρίδη και Περίπτερο του συλλόγου με παραδοσιακά - αναμνηστικά είδη.