Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Με οδηγό την παράδοση

Ένα κεφάτο γλέντι αντάξιο της μουσικοχορευτικής παράδοσης των Ποντίων στήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Βαλτόνερα του Δήμου Αετού Φλώρινας με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, ενώ ο Αλέξης Παρχαρίδης και τοπικοί καλλιτέχνες κράτησαν αμείωτο το κέφι του κόσμου μέχρι τα ξημερώματα. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου ο Σύλλογος να προμηθευθεί παραδοσιακές στολές για το συγκρότημα του που πραγματοποιεί εμφανίσεις με δανεικές ενδυμασίες, αποσπώντας ωστόσο περιοχές επαινετικά σχόλια για την απόδοση. Την αίσθηση αυτή μετέδωσε και κατά την παρουσία του το βράδυ των εκδηλώσεων, καταχειροκροτούμενο από τους πολυπληθείς θεατές.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλτονέρων Αλέξανδρος Τσιουμούκας δεν έκρυβε την ικανοποίηση του για την πρωτοφανή συμμετοχή του κόσμου που κατέκλυσε το χώρο διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος και τα 250 μέλη του Συλλόγου θα συνεχίζουν να υπηρετούν πιστά την παράδοση, μέσα από τα ήθη και έθιμα του τόπου, γιατί, «αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας». Αναφέρεται με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια στα παιδιά που πλαισιώνουν το χορευτικό συγκρότημα και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με δεδομένο ότι ο Σύλλογος λειτουργεί τα 2 τελευταία χρόνια. «Ας μη ξεχνάμε ότι τα Βαλτόνερα είναι μία μικρή κοινωνία με 200- 250 μόνιμους κατοίκους και προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο τη δυνατότητα να συμμετέχει και να διασκεδάσει, στο μέτρο του δυνατού».

Οι παρεμβάσεις του Συλλόγου στα τοπικά πολιτιστικά πράγματα είναι συνεχείς, με την αναβίωση των εθίμων, όπως τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που αποδίδονται στην ποντιακή διάλεκτο, κ.ά.