Δελτίο τύπου
Την Τρίτη στις 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 πραγματοποιήθηκε στο Εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης ομιλία από τον ομότιμο καθηγητή του UCLA Richard Hovannisian. Την εκδήλωση πραγματοποίησαν η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε., το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και η Αρμένικη Νεολαία Ελλάδας.
Μεταξύ του κοινού, που απαρτιζόταν τόσο από μέλη των δύο νεολαιών, όσο και άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Παρχαρίδης, ο Πρόεδρος της Αρμένικης παροικίας Θεσσαλονίκης κ. Βαρκές Κονταξιάν, o πρώην Πρόεδρος κ. Καραμπέτ Καλφαγιάν, ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Αποστολίδης και οι καθηγητές κ. Sergey Karpov, κ. Ιωάννης Χασιώτης, κα Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού και κ. Ευστάθιος Πελαγίδης.
Στους χαιρετισμούς τους, τόσο ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε., Χαράλαμπος Κωτίδης, όσο και ο Συντονιστής της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας Θεσσαλονίκης, Θεοδόσης Κυριακίδης χαιρέτησαν τη συνεργασία ποντίων και αρμενίων κι επισήμαναν τη σπουδαιότητά της, καθώς πρόκειται για δύο λαούς που για αιώνες συμβίωσαν ειρηνικά και τώρα πλέον τους ενώνει ο κοινός αγώνας για την αναγνώριση των γενοκτονιών, που έχουν υποστεί από το Κεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Γενικός Γραμματέας της Αρμενικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης Γκορ Βιραμπιάν και ευχαρίστησε τον καθηγητή Hovannisian για την ανεκτίμητη προσφορά του στο δύσκολο αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Επίσης, ευχαρίστησε τη διερμηνέα κ. Αραξή Απελιάν-Κολανιάν που ήρθε από την Αθήνα για αυτή την εκδήλωση.
Ο καθηγητής Hovannisian, αφού ευχαρίστησε το κοινό για την προσέλευσή του και τους διοργανωτές για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ξεκίνησε την ομιλία του. Μέσω μίας σειράς φωτογραφιών από περιήγηση του ιδίου στη σημερινή Τουρκία, αφηγήθηκε την ιστορία του τόπου και δη των αρμένικων πόλεων και χωριών. Επισήμανε την καταστροφή που έχει συντελεσθεί σε αυτά και συνεχίζεται σε βάθος χρόνου καθώς και την παραμονή ελάχιστων πλέον αρμενίων στον ευρύτερο χώρο, όπου έως τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήκμαζε ο αρμένικος πληθυσμός.
Ο καθηγητής έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας πως οι αρμένιοι μετά από αγώνα χρόνων κατάφεραν να επιτύχουν πολλές αναγνωρίσεις της γενοκτονίας τους από κυβερνήσεις του εξωτερικού. Απευθυνόμενος στους ποντίους επισήμανε πως είναι δύσκολός ο δρόμος προς την αναγνώριση της γενοκτονίας τους και τους κάλεσε να ακολουθήσουν τη μέθοδό τους, προκειμένου να έχουν κι αυτοί αναλόγως θετικά αποτελέσματα.
Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε., Γιώργος Παρχαρίδης κλείνοντας τη βραδιά ευχαρίστησε τον καθηγητή, επανέλαβε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας Ποντίων κι Αρμενίων και ολοκληρώνοντας κάλεσε τους αρμενίους να πιέσουν την κυβέρνηση της χώρας τους, προκειμένου η Αρμενία πρώτη να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που υπέστη ο Ποντιακός πληθυσμός από τους τούρκους. Αποτέλεσμα αυτής της πρότασης ήταν να οριστεί συνάντηση με φορείς των ποντιακών και αρμενικών οργανώσεων και σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα εργαστεί προκειμένου να προωθηθεί το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Αρμενική Κυβέρνηση.