Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Προς εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων Αρμενίας - Τουρκίας
















Η γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί, στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην ατιμωρησία της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας από τους Τούρκους.

Η Αρμενία και η Τουρκία βρίσκονται κοντά στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων τους, δήλωσε σήμερα (Τετάρτη) ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών, Εντουαρντ Ναϊμπαντιάν.

«Συμμερίζομαι τη γνώμη του Τούρκου ομολόγου μου, Αλί Μπαμπατσιάν ότι είμαστε κοντά στην εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων μας», τόνισε ο κ....Ναϊμπαντιάν σε συνέντευξη Τύπου.

«Μπορούμε να επιχειρήσουμε ένα νέο βήμα στην περίπτωση που η Τουρκία όπως και η Αρμενία αποδεχτούν την εγκαθίδρυση των διπλωματικών τους σχέσεων χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις», πρόσθεσε ο Αρμένιος αξιωματούχος.

Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι το Ερεβάν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθεί για να επιτύχει τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η σφαγή των Αρμενίων έγινε μεταξύ του 1915 και του 1917 στην Οθωμανική αυτοκρατορία και αφορούσε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια πολίτες σύμφωνα με την Αρμενία και περίπου 300-500 χιλιάδες κατά την άποψη της Τουρκίας που αρνείται τον όρο γενοκτονία, που πάντως έχει αναγνωριστεί από τη Γαλλία, τον Καναδά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μια αρμενική αντιπροσωπεία της οποίας θα ηγείται ο δεύτερος στην ιεραρχία του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαγκουέν Αβαγκουιάν, θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 25-26 Ιανουαρίου μετά από πρόσκληση της Τουρκίας για να μετάσχει σε συνάντηση των χωρών του Καυκάσου (Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Ρωσία).
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Έρεβαν από την ανεξαρτησία της Αρμενίας, το 1991, λόγω των διαφωνιών τους ως προς τη φύση της σφαγής των Αρμενίων.

Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993 υποστηριζόμενη και από το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν, με δεδομένη και τη διένεξη του Μπακού με το Ερεβάν για τον έλεγχο του Άνω Καραμπάχ, θύλακος που κατοικείται από Αρμένιους στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Μια ιστορική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Ερεβάν στις 6 Σεπτεμβρίου, τερμάτισε την διπλωματική σιωπή των δύο χωρών που εξέφρασαν την πρόθεσή τους για εξομάλυνση των σχέσεών τους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πηγή: Infognomon Politics