Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

ΠΟΝΤΟΣ - ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ - ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κύκλος εκδηλώσεων αφιερωμένων στον Πόντο ξεκινούν την Κυριακή 25 Ιανουαρίου με τα εγκαίνια της πολυθεματικής έκθεσης «Πόντος - Δικαίωμα στη Μνήμη» του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στις 6 το απόγευμα στο Ιστορικό Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαϊδας. Παράλληλα με την πολυθεματική έκθεση θα πραγματοποιηθούν δορυφορικές εκδηλώσεις με το ίδιο πάντα θέμα, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Πτολεμαϊδας, του Παλαιοντολογικού και Ιστορικού Μουσείου και το κέντρου Ποντιακών Μελετών, της Πανελλήνιας Ένωσης Σουρμενιτών, του Συλλόγου Ποντίων Πτολεμαϊδας και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα γίνει παρουσίαση των βιβλίων του Κωνσταντίνου Φωτιάδη «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» (τόμοι 1-14, έκδοση Ηρόδοτος, Θεσσαλονίκη 2002-2004 και έκδοση ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2004). Την παρουσίαση θα κάνουν ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ευστάθιος Πελαγίδης, η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Σοφία Ηλιάδου- Τάχου, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Νικόλαος Ζάικος, ο διδάκτωρ κοινωνιολογίας Esslingen Γερμανίας, ενώ την εκδήλωση συντονίζει η επίκουρη καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ελένη Τσακιρίδου.

Παράλληλα σε διοργάνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του κέντρου ποντιακών μελετών θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο ιστορίας με εισηγητή τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη με τις ακόλουθες διαλέξεις:

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου Η Οθωμανοκρατία στον πόντο

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου Το Ποντιακό τραγούδι στη διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης, μουσική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του ξενοδοχείου «Παντελίδης»

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου: Οι κρυπτοχριστιανοί του Πόντου

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου: Ο Ελληνισμός της Ρωσίας

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου: Η παιδεία στον Πόντο

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου: Ο Ν. Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου: Η δημοκρατία του Πόντου

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου: Ελλάδα και προσφυγικός ελληνισμός

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου: Το Ποντιακό Ζήτημα σήμερα

Όλες οι διαλέξεις θα ξεκινούν στις 7 μ.μ. και θα γίνουν στο Παλαιοντολογικό και Ιστορικό μουσείο Δήμου Πτολεμαϊδας, ενώ όσοι παρακολουθήσουν τις διαλέξεις θα λάβουν ειδικές βεβαιώσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο αφιέρωμα στο ποντιακό τραγούδι και στη συμβολή του στη διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης, με θέμα «Μνήμη μου σε λένε Πόντο», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου και στις 7 το απόγευμα, την επιμέλεια του οποίου έχει αναλάβει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

Να σημειωθεί ότι η πολυθεματική έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 μέχρι τις 2 το πρωί και από τις 17.30 μέχρι και τις 20.30 το απόγευμα.