Την σύγκλιση των δυνάμεών τους και την διοργάνωση εκδηλώσεων από κοινού, αποφάσισαν οι τέσσερις μεγάλοι προσφυγικοί σύλλογοι του Νομού μας, η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας, η Θρακική Εστία Ν. Καβάλας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας και το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης.
Οι πρόεδροι των τεσσάρων παραπάνω συλλόγων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, δίνοντας όλες τις πρώτες πληροφορίες των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματίσει και τους στόχους που έχουν θέσει. Ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, παίρνοντας αρχικά τον λόγο σημείωσε ότι "η Λέσχη Ποντίων είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά σωματεία στην Καβάλα, τα οποίο προέκυψε το 1950 από την συνένωση δυο ποντιακών συλλόγων που ιδρύθηκαν το 1923 και 1924. Σκοπός του είναι η διατήρηση της παράδοσης των Ποντίων και ο ρόλος που διαδραμάτισαν στην ιστορία της ελληνικής φυλής. Εκτός από αυτό, στόχος του είναι η σύσφιξη των σχέσεών του με άλλους συλλόγους. Οι τέσσερις προσφυγικοί σύλλογοι της πόλης, έχουν κοινά βιώματα, αγώνες και καταγωγή, την Ανατολία, από την οποία οι πρόγονοί μας ξεριζώθηκαν".
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης και του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Ν. Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης επισήμανε ότι "αποφασίσαμε όλοι μαζί στις 25 Ιανουαρίου τη μέρα του Αγίου Γρηγορίου, να διοργανώσουμε την πρώτη σύγκλιση των τεσσάρων προσφυγικών συλλόγων του Νομού Καβάλας, όπου με τις σημαίες και τα λάβαρά μας, θα συμμετέχουμε στην πομπή του σκηνώματος του Αγίου Γρηγορίου και μετά στη Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Συλλόγων Αθανάσιος Λαγοδήμος θα εκφωνήσει λόγο σφραγίζοντας τη συνεργασία και ανακηρύσσοντας σημείο σύγκλισης όλων των προσφύγων το προσκύνημα του Αγίου Γρηγορίου". Η στιγμή αυτή θα είναι τεράστιας σημασίας, όπως δήλωσε ο κ. Καπλάνης, καθώς του χρόνου στην σύγκλιση θα συμμετέχουν προσφυγικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα.
Από εκείνη τη μέρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο έχει οργανωθεί ένα πλαίσιο εκδηλώσεων, στο οποίο θα συμμετέχουν ενεργά και οι τέσσερις προσφυγικοί σύλλογοι μαζί. Έτσι, στις 5 και 6 Απριλίου Ημέρα Θρακών, θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της Θρακικής Εστίας και στην κατάθεση στεφάνων. Στις 19 Μαίου Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων θα συμμετέχουν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις. Στις 22 Μαίου θα γίνουν διήμερες εκδηλώσεις για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου Ημέρα Προσφύγων από την Ανατολία, θα γίνουν εκδηλώσεις σε Καρβάλη και Καβάλα.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Νίκος Τσουμπάκης ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι επικεντρώνονται κυρίως γύρω από το τρίπτυχο φορεσιές- τραγούδι- χορός. "Εμείς θέλαμε να κάνουμε την υπέρβαση και να διοργανώσουμε εκδηλώσεις που στόχο θα έχουν να προωθήσουν και να φέρουν ξανά στην επιφάνεια πρόσωπα και γεγονότα από την προσφυγιά, που έχουν ιδιαίτερη ιστορική σημασία και συνέβαλαν στην ανάπτυξη της περιοχής μας", τόνισε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Καβάλας Μάρκος Αποστολίδης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δυστυχώς δεν υπάρχει σημαντική προσέλευση νέων στους πολιτιστικούς και προσφυγικούς συλλόγους σήμερα και παρατηρείται μια αδιαφορία γενικότερα στα ιστορικά και εθνικά θέματα. "Ο κόσμος πλέον δεν ρωτάει, δεν μαθαίνει και δεν διδάσκεται. Η σύγκλιση των τεσσάρων προσφυγικών συλλόγων, δεν σημαίνει ότι οι σύλλογοι ενώνονται. Οι σύλλογοι διατηρούν την αυτοτέλειά τους, όμως συμπράττουν σε εκδηλώσεις με στόχο την ανάδειξη του δράματος της προσφυγιάς.
Πηγή: Εφημερίδα "Εβδόμη"