Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ζυρίχη, Καλαντάρτς 2009

Η Ένωση Ποντίων Ελβετίας διοργανώνεσαι στα πλαίσια των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων την πατροπαράδοτη κοπή της Βασιλόπιτας στις 17 Ιανουαρίου 2009 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Δημητρίου Ζυρίχης (Rousseaustrasse 17, Zürich). Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν πάνω από 400 μέλη και φίλοι της Ένωσης.













Την εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους από πλευράς εκκλησιαστικών και πολιτειακών αρχών ο σεβαστός πατέρας της ενορίας Ζυρίχης Εμμανουήλ Σημαντηράκης Ποντιακής καταγωγής και ο βουλευτής Κιλκίς κ. Σάββας Τσιτουρίδης. Ο πάτερ Εμμανουήλ εξήρε το τρόπο με τον οποίο οι Πόντιοι της Ελβετίας τηρούν και σέβονται τις παραδόσεις τους στα 34 χρόνια ζωής και προσφοράς της Ένωσης και προχώρησε στην κοπή της Βασιλόπιτας.













Ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από το αγωνιστικό φρόνημα των Ποντίων της Ελβετίας και την μαζική τους παρουσία στην εκδήλωση. Δήλωσε αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Ένωσης και υποστήριξε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Στον κ. Τσιτουρίδη προσφέρθηκαν το τελευταίο τεύχος του περιοδικού της Ένωσης «Ξενητέας» και ένας ελβετικός σουγιάς με χαραγμένες τις λέξεις «Pontos» και «Switzerland». Ο πρόεδρος Κώστας Καλπαξίδης και ο γραμματέας Γιώργος Νικολαΐδης στον σύντομο χαιρετισμό τους στάθηκαν στην πρόσφατη απώλεια του ιδρυτικού μέλους και πρώην προέδρου κ. Κώστα Ιωσηφίδη, ζήτησαν από τους παρόντες να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή και ανακοίνωσαν την προσφορά 500 ελβετικών φράγκων για την ανακαίνιση ελληνορθόδοξη εκκλησία της πόλης του St. Gallen στη μνήμη του.













Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί καλλιτέχνες:
Α. Ένα νέο παιδί, Πόντιος τραγουδιστής, βγαλμένος μέσα από τα σπλάχνα της ποντιακής ξενιτιάς, ο Κώστας Πανίδης από το Μόναχο της Γερμανίας.
Β. Στον κεμεντζέ (ποντιακή λύρα), αλλά και ως φωνή τον συνόδευε ο καταξιωμένος Πόντιος καλλιτέχνης Αντώνης Νικηφορίδης, ο οποίος ήρθε από το Dortmund της Γερμανίας ειδικά για την εκδήλωση.
Γ. Στο ταουλ’ ήταν μαζί τους ο Αλέκος Θεοδοσιάδης από το Reutlingen της Γερμανίας.
Δ. Τέλος στο λαϊκό και δημοτικό πρόγραμμα θα ήταν αυτή τη φορά μαζί μας το τοπικό συγκρότημα „Φαντασία“ (www.band-fantasia.ch) Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων μας, που αποτελούν το καμάρι της Ένωσης.

Το Προεδρείο της Ένωσης Ποντίων Ελβετίας εύχεται σε όλους τους Πόντιους και όλους τους Έλληνες πραγμάτωση των στόχων τους για το 2009, μα πάνω απ’ όλα υγεία.

Επόμενες Εκδηλώσεις
15. Μάρτιου 2009 - Ετήσια Γενική Συνέλευση και εκλογές.
2. Μαΐου 2009 – 33 Ετήσιο Αντάμωμαν` των Ποντίων της Ελβετίας. Αλέξης
Παρχαρίδης (τραγούδι), Παναγιώτης Κογκαλίδης (κεμεντζέ-ποντιακή λύρα),
Αλέκος Θεοδοσιάδης (ταούλ), «Ομικρονγιώτα» (λαϊκό και δημοτικό πρόγραμμα).
...και άλλες πολλές εκπλήξεις...
17. Μαΐου - Μνημόσυνο για τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας.
23. Μαΐου 2009 - 28. Φεστιβάλ Ομοσπονδίας Συλλόγων Ποντίων στην Ευρώπη
(Rüsselsheim, Deutschland).


Σύντομο ιστορικό της Ένωσης Ποντίων Ελβετίας

Νοέμβριος του 1975, ένα φθινοπωρινό απόγευμα του Σαββάτου στη Ζυρίχη. Όπως κάθε Σάββατο οι Έλληνες γονείς περιμένουν να τελειώσουν τα μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για να παραλάβουν τα παιδία τους. Μεταξύ αυτών και ο Θόδωρος Μουρουζίδης που με τέσσερις λέξεις καταφέρνει να συγκινήσει και ταυτόχρονα να κινητοποιήσει και τους υπόλοιπους Ποντιακής καταγωγής Έλληνες που παρευρίσκονταν:

„Θα εφτάμε Σύλλογον τεμέτερον“ (Θα κάνουμε δικό μας σύλλογο).

Ήταν η εποχή που οι Έλληνες μετανάστες ιδρύουν συλλόγους με βάση την κοινή καταγωγή τους και οι Πόντιοι της Ελβετίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό το κάλεσμα. Η Ένωση Ποντίων Ελβετίας είναι γεγονός. Είμαστε υποχρεωμένοι να παραθέσουμε τα ονόματα των μελών του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου με αλφαβιτική σειρά:
● Αργυρόπουλος Χρήστος
● Γιοσμάς Ιωάννης
● Δημητριάδης Ιωάννης
● Ιωαννίδης Αναστάσιος
● Μουρουζίδης Θεόδωρος
● Νερόπουλος Γεώργιος
● Παυλίδης Μ.
● Παυλίδης Λ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι περισσότεροι Έλληνες Ποντιακής καταγωγής από όλη την Ελβετία εντάχθηκαν στους κόλπους της Ένωσης μας. Από αυτά τα 34 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας που η Ένωση πρωτοστατεί στα ελληνικά πολιτιστικά και μη δρώμενα της Ελβετίας, ας μας επιτραπεί να ξεχωρίσουμε πέντε στοιχεία τα οποία μας κάνουν να αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι:

1.Τα τρία χορευτικά μας τμήματα, «μεγάλοι», «μεσαίοι», και «μικροί», τα οποία έχουν αποκτήσει φήμη με τις εμφανίσεις τους σε όλη την Ελβετία και κάνουν και όλους εμάς περήφανους.
2. Η ένταξη και ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα της Ένωσης μελών που δεν έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο, μερικοί από αυτούς μάλιστα ούτε και από την Ελλάδα.
3. Η έντονη παρουσία της νεολαίας, της δεύτερης και της τρίτης γενιάς δηλαδή, στα κοινά της Ένωσης. Και τα εφτά μέλη του Προεδρείου ανήκουν στην δεύτερη και τρίτη γενιά των Ποντιακής καταγωγής Ελλήνων της Ελβετίας.
4. Τις διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες της Ένωσης, πέρα απο τα χορευτικά μας τμήματα (σχολείο διδασκαλίας της Ποντιακής Διαλέκτου, σχολείο διδασκαλίας Ποντιακών Χορών για ενήλικες, σχολείο εκμάθησης Ποντιακών οργάνων και το περιοδικό μας «Ξενιτέας»).
5. Την επανένταξη, το 2005, της Ένωσης Ποντίων Ελβετίας στους κόλπους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ποντίων στην Ευρώπη (Ο.Σ.Ε.Π.Ε) και την ενεργή μας συμμετοχή στα παγκόσμια Ποντιακά δρώμενα (συμμετοχή στα πανευρωπαϊκά φεστιβάλ Νεολαίας, στις συνδιασκέψεις, τα συναπαντήματα, το Παγκόσμιο Συνέδριο και την εκλογή μέλους της Ένωσης στα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια Ποντιακά όργανα).


ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
ASSOCIATION OF THE PONTIAN GREEKS IN SWITZERLAND
Griechischer Verein Pontion
Dennlerstrasse 14
8048 Zürich, Switzerland
www.opontos.ch
info@opontos.ch