Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ WERNAU - Μια 30χρονη διαδρομή από το μονοπάτι της προσφυγιάς στην λεωφόρο του πολιτισμού

του Γιάννη Δελόγλου

Τριάντα χρόνια συνεχούς παρουσίας ενός πολιτιστικού συλλόγου στην ξενιτιά δεν είναι λίγα αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι ξένοι. Εκεί όμως που υπάρχουν ακρίτες, εκεί που υπάρχουν αμάραντοι με γρανιτένια θέληση η επιτυχία είναι ορόσημο για όλους. Μαγνητισμένοι από τις ιστορίες της γιαγιάς και το πάθος αλλά και η αγάπη για την πατρίδα τους κάνει ασυναγώνιστους. Αυτά είναι τα ιδανικά που ανάβουν φλόγες μέσα τους και γίνονται λάμψη και φως για να μεταδοθούν στις ερχόμενες γενιές.

Πρόσωπα που χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν βαρέθηκαν αλλά ούτε και απαγορεύτηκαν, από διαβολικές σειρήνες ξεφτισμένων «δημοσιογραφίσκων», αντίθετα επιμένουν στον πολιτιστικό τους αγώνα. Μέσα στην 30ετία ο Αμάραντος δίδαξε χορούς, μουσική, θέατρο, κουζίνα, παράδοση, ιστορία, ήθη, έθιμα, τίμησε ανθρώπους αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά τους, πρωταγωνίστησε πολλές φορές για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, και συνεχίζει τις προσπάθειές του αγέρωχα και υπερήφανα. Στο σύνολο των προσπαθειών του έκανε ένα θαυμάσιο, ένα ζηλευτό, ένα τεράστιο, ένα υπέροχο, ένα χριστιανικό, ένα εθνικό, ένα πατριωτικό, ένα συναρπαστικό, ένα συγκλονιστικό και γοητευτικό κέντρο.

Οι υπεύθυνοι του συλλόγου εργάζονται σταθερά στους τομείς εκείνους που οδηγούν τα παιδιά στην απόκτηση αξιών που διαμορφώνουν χαρακτήρες άξιους στην κοινωνία, χαρακτήρες που υπερασπίζονται τον θεσμό της οικογένειας. Πιστεύουν στον Τριαδικό Θεό, λατρεύουν τις ρίζες τους και αγαπούν την Πατρίδα. Ένας σύλλογος, που είναι και σχολείο, βάζει θεμέλια που τόσο ανάγκη έχει η σημερινή – σε μεγάλο βαθμό – διεφθαρμένη κοινωνία.

Ο εκ των πρωταγωνιστών πολλών επιτυχιών του συλλόγου κ. Παναγιώτης Ερμείδης αναφερόμενος στην μακρόχρονη παρουσία του συλλόγου τόνισε ότι η σύμπνοια και η αγάπη ήταν τα εργαλεία που οδήγησαν τον σύλλογο Ποντίων Wernau «Αμάραντος» στις επιτυχίες. Δεν μέτρησε το ύψος ή το βάθος της προσφοράς κανενός αλλά ευχαρίστησε μικρούς και μεγάλους που στάθηκαν κοντά στον σύλλογο. Ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην αίθουσα του πολιτιστικού Κέντρου του Wernau, την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποντίων Κεντρικής Ευρώπης κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, τον γ.γ. κ. Ανέστη Οσιπίδη, τον επιχειρηματία και χορηγό τους κ. Αμανάτη Ταγκαλίδη, τους δημοσιογράφους, τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Σωκράτη Παϊραμίδη και τους εκπροσώπους των διαφόρων συλλόγων.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Νεολαίας του συλλόγου αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά του κ. Γιώργου Σαμψωνίδη, προέδρου του Αμάραντου για περισσότερα χρόνια από τα μισά της ιστορίας του, τον τίμησε μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων από τους 750 και πλέον παραβρισκόμενους που στένεψαν με την παρουσία τους την τεράστια αίθουσα. Η πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ κ. Δ. Παπαδοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Αμάραντος είναι ένας ζωντανός φορέας που πρόσφερε πολλά, που έγραψε λαμπρή ιστορία και συνεχίζει με τον ίδιο παλμό και με αισιοδοξία για το μέλλον γιατί έχει μια ζωντανή νεολαία που πορεύεται στον δρόμο του Γένους μας. Οι προσπάθειες όλων μας στοχεύουν στην δια τήρηση της Εθνικής μας παρακαταθήκης, της θρησκείας μας, της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας. Με σεβασμό στις ρίζες μας και ομόνοια θα πετύχουμε πολλά.

Ο κ. Σ. Παϊραμίδης χαρακτήρισε τον Αμάραντο βιομηχανία παραγωγής πολιτισμού, ιδεών και αξιών. Έχει μέλη που ξέρουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τις προτάσεις τους. Ακολούθως ενημέρωσε το ακροατήριο για τον τρόπο συμμετοχής Ελλήνων ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα της περιοχής για ανάδειξη Ευρωβουλευτών. Και μετά έπεσαν οι προβολείς στα φεγγοβόλα πρόσωπα με ζωγραφισμένα ηλιόλουστα χαμόγελα.

Τα χορευτικά συγκροτήματα του Αμάραντου μπήκαν στην τεράστια αίθουσα με υπερηφάνεια, χαμόγελο και ζεστασιά προξενώντας τον θαυμασμό των τυχερών που βρέθηκαν στην 30χρονη επετειακή εκδήλωση. Τα ιπτάμενα Ποντιόπουλα με την θαυμάσια εμφάνισή τους έδωσαν την απάντηση που χρειαζόταν οι κάθε λογής άσχετοι κονδυλοφόροι που μόνιμα μουντζουρώνουν αξίες που οι ίδιοι τους δεν κατάφεραν να κερδίσουν. Αυτά όμως παιδιά δοκιμασμένων προσφύγων, παιδιά αγωνιστών για αξίες και πατρίδες που αναδύουν άρωμα γενναιότητας και υπερηφάνειας, έχοντας το κεφάλι ψηλά και πάνω σε αυτό το φωτοστέφανο του Πόντου, δίνουν τον δικό τους, τον ξεχωριστό αγώνα κατακτώντας την ομορφιά της ζωής.

Είναι ένα κομμάτι από το γενικότερο σύνολο των Ποντιακών συλλόγων που δρουν στην Κεντρική Ευρώπη προσφέροντας αίγλη στις τάξεις των αποδήμων. Το ότι είναι συνέχεια γρανιτένιων γονέων επιφορτίζονται την υποχρέωση να κάνουν θυσίες, να κάνουν αγώνες για τα ιδανικά του Πόντου, για την Πατρίδα των Πατρίδων. Είναι αυτό που κατάλαβαν, αυτό που πιστεύουν αυτό που υπηρετούν. Για αυτό διάβηκαν με υπερηφάνεια μπροστά από τους δικούς τους ανθρώπους και τους χάρισαν στιγμές μεγαλείου. Δεν λύγισαν στον πειρασμό της ισοπέδωσης των πάντων που έντεχνα προβάλει η παγκοσμιοποίηση αλλά έμειναν πιστά παιδιά της πλούσιας πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Διάδοχοι μιας εκλεκτής πάστας ανθρώπων που η μοίρα θέλησε να ζουν μακριά από τα ιερά χώματα των προγόνων τους, τον μαρτυρικό Πόντο. Αυτά τα παιδιά ξέρουν από πού έρχονται. Η τακτική τους άσκηση σε όλα εκείνα τα στολίδια της ζωής που κληρονόμησαν από τους γονείς τους τα κάνει περισσότερο υπεύθυνα στη ζωή. Με τους ήχους της λύρας του ο δεξιοτέχνης λυράρης Κυριάκος Τσαπκινίδης και την αγγελική φωνή της η Σούλα Σαμψωνίδου οδήγησαν τα παιδιά στο ξέφρενο χορό.

Η Quadrium halle του Wernau έγινε μια απέραντη πίστα χορού όταν πέρασαν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης ο Γιώργος Τσιφτελίδης στη λύρα και το τραγούδι, ο Μπάμπης Κεμανετζίδης στη λύρα και ο Γιάννης Τσιτιρίδης στο τραγούδι. Ήταν μια πλούσια εκδήλωση, αντάξια της εκπληκτικής πορείας του συλλόγου. Μια εκδήλωση που έβγαλε στην επιφάνεια τριάντα χρόνια προσφοράς.