Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΓΑΜΟΥ

του Γιάννη Δελόγλου

Η πληρότητα του τεράστιου χώρου του Lindenbachhalle στο Weilimdorf της Στουττγάρδης, η ζωντάνια και ο ενθουσιασμός του κοινού, κυρίως της νεολαίας, είναι μαρτυρίες της μεγάλης επιτυχίας της εκδήλωσης αναπαράστασης παραδοσιακού γάμου στον Πόντο που διοργάνωσε ο σύλλογος «Ποντιακή Εστία» Στουττγάρδης με την συνεργασία των ποντιακών συλλόγων της Βάρδης Βυτεμβέργης.

Την γιορτή της αγάπης – όπως πολλοί χαρακτήρισαν – τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Στουττγάρδη κ. Δημήτρης Ξενιτέλλης, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου – Schickl, το μέλος του δις. της ΟΣΕΠΕ κ. Ανέστης Οσιπίδης, ο ευπατρίδης χορηγός κ. Αμανάτης Ταγκαλίδης, ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Βασίλης Μποζαντζής, ο εκδότης – δημοσιογράφος κ. Δημήτριος Αμπατζής, ο επισκέπτης από την Ελλάδα πρώην Σχολικός Σύμβουλος κ. Χάρης Πανικίδης που κατά το παρελθόν όταν υπηρέτησε στη Γερμανία άφησε, πέρα από τα καθήκοντά του, σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο που εκτιμήθηκε και αξιολογήθηκε από τους φορείς των Ελλήνων, εκπρόσωποι Ποντιακών συλλόγων και διαφόρων φορέων.

Στην εκφώνηση αυτής της πολιτιστικής βραδιάς ακούστηκαν παραινέσεις για ταξίδι στον Πόντο μέσα από ένα όνειρο που κατέληγε «Γι’ αυτό ας τραβήξουμε από τον πάτο την παρηγοριά της ψυχής και ας ξεκρεμάσουμε το μυαλό από τη θέση του για να κλείσουμε στα αμπάρια της καρδιάς μας αυτό το όνειρο.»

Φανερά ικανοποιημένος από την επιτυχία της εκδήλωσης ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δημ. Οξιζίδης αφού ευχαρίστησε τους όμορους συλλόγους για την συνεργασία τους τόνισε ότι στόχος και σκοπός της Ποντιακής Εστίας είναι η δημιουργία τέτοιων συνδιοργανώσεων που πρόβαλαν ήθη και έθιμα με γέφυρα την ενότητα. Η Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου και «άνθρωπος» του συλλόγου στον οποίο διετέλεσε πρόεδρος στις αρχές της δεκαετίας του 90 εξέφρασε την χαρά και τον ενθουσιασμό της τόσο για την ενότητα του χώρου στον οποίο προΐσταται όσο για τον τρόπο λειτουργίας τους παρουσιάζοντας έθιμα που χρειάζονται και πολύ δουλειά αλλά και πολύ χρόνο. Ο Γ. Πρόξενος κ. Δ. Ξενιτέλλης ομολόγησε ότι πρώτη φορά στην διαδρομή της διπλωματικής τους σταδιοδρομίας γνώρισε τέτοιους τρόπους πρόσκλησης για ένα γάμο με έθιμα που πρέπει να στηρίξουμε και να διαδόσουμε.

Την άψογη συνεργασία του συλλόγου με το κέντρο νεότητας Στουττγάρδης τόνισε ο διευθυντής του κ. Reiner Neuchamer που συγκινήθηκε από όσα είδε και έζησε τόσο στην εν λόγω εκδήλωση όσο και σε άλλες. Η πρώτη έκπληξη στο κοινό ήταν η εμφάνιση της ανερχόμενης Ποντιοπούλας Καλλιτέχνιδας Μαρίνας Σαμψωνίδου στο μονόπρακτο «η γκεβετζού» ή «η πολυλογού». Η απόδοσή της, ο τρόπος και η έκφραση αλλά και η καθαρή ποντιακή προφορά της ήταν στοιχεία που τη βοήθησαν για μια καλή καριέρα στο χώρο του Ποντιακού Θεάτρου. Την ομορφιά της βραδιάς παρουσίασε η κ. Ελένη Σιδηροπούλου που γνωρίζει τα ήθη και έθιμα των Ποντίων και ασχολήθηκε κατά το παρελθόν με την ιστορία και την παράδοση. Τόνισε ότι η παράδοση είναι το αστείρευτο ποτάμι, που ξεκινά από τις οροσειρές των περασμένων γενεών, και ακολουθώντας τη ζωή του χρόνου φτάνει στ σήμερα για να δροσίσει τους οδοιπόρους του μέλλοντος.

Οι πρόγονοί μας δίδαξαν και διέδωσαν πολιτισμό αλλά, σφαγιάστηκαν, διώχτηκαν, ξεριζώθηκαν, έκαναν τις κοινωνίες τους να ευημερήσουν, αλλά αντιμετώπισαν την καταστροφή. Είναι σημαντικό λοιπόν εμείς οι νεότερες γενιές να αναλογιζόμαστε το χρέος που μας βαραίνει κάθε μέρα, γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία μας, γιατί η ιστορία φωτίζει και διδάσκει, αυτή είναι η γνώση του παρελθόντος και στοχεύει στην κατανόηση του παρόντος, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία του μέλλοντος. Είναι καιρός να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη μνήμη. Η αίθουσα γέμισε από μουσικά ακούσματα από τον δεξιοτέχνη λυράρη Σάββα Λαζαρίδη και το έθιμο του γάμου ξεκινούσε να μαγεύει το έκπληκτο πλήθος που αγκάλιασε με ζεστές ματιές όλη τη φορά του εθίμου. Ζούσαν όλοι μαζί τις γοητευτικές συνήθειες του Πόντου και χόρευαν οι καρδιές τους στους ρυθμούς του νεαρού λυράρη Κυριάκου Οξιζίδη και του νταουλτζή Χρήστου Πασχαλίδη.

Και στο μυστήριο ο ιερέας Κώστας Σιδηρόπουλος αφού ευλόγησε τα στέφανα στην συνέχεια έκανε και το ζευγάρωμα των νεόνυμφων. Μια νέα έκπληξη που περίμενε τον κόσμο ήταν ο νυν Πρόεδρος Δ. Οξιζίδης με τον πρώην πρόεδρο Παναγιώτη Κωνσταντινίδη και ύστερα από επιθυμία των μελών του συλλόγου να τιμηθεί και πάλι η κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, την τίμησαν με αναμνηστική πλακέτα, λουλούδια και πολλές ευχές. Η κ. Παπαδοπούλου που μεγάλωσε με τα παραμύθια της γιαγιάς στην Λεκάνη Καβάλας αργότερα κατάλαβε πώς όλα αυτά ήταν το μεγάλο δράμα του ξεριζωμού τους από τον Πόντο. Μεγάλωσε με βιώματα δικών της ανθρώπων από την προσφυγιά που έγιναν μάθημα ζωής για την ίδια που στη συνέχεια μετέδωσε στις δυο της κόρες, την Σουλτάνα και την Μελανία – Καλλιόπη. Παιδί προσφύγων δεν την άφησαν αδιάφορη τα κοινά.

Με τις γυμνασιακές της σπουδές στην Καβάλα κατέληξε στο Πανεπιστήμιο του Freiburg όπου γνώρισε τον σύζυγό της Bernhard. Τελείωσε την σχολή καλών τεχνών και εργάστηκε ως σχεδιάστρια στην φημισμένη εταιρία Zeiss. Ασχολήθηκε με τα κοινά σε πολλούς χώρους και από διάφορες θέσεις αλλά ο χώρος που την σκλάβωσε ήταν οι ρίζες της, τις οποίες υπηρετεί μέχρι σήμερα από το 1986. Στην Ομοσπονδία Ποντίων είναι συνεχώς από το 1992 και τώρα Πρόεδρος της, αφού πέρασε από διάφορες θέσεις. Πέρα από την τιμητική διάκριση ομάδα πέντε Ποντιόπουλων χόρεψε προς τιμή της τον Πυρίχειο χορό του Πόντου και στην συνέχεια νεαροί λυράρηδες νταουλτσήδες και τραγουδιστές ψυχαγώγησαν το Κοινό που έζησε μοναδικές στιγμές.