Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Τα Κούλουμα στον Κεχρόκαμπο είχαν γεύση καθαρά ποντιακή

Η Δευτέρα της Καθαράς, ή Καθαρά Δευτέρα, όπως λέγεται διαφορετικά, γιορτάζεται παραδοσιακά στην ύπαιθρο σε όλη την Ελλάδα. Τη μέρα αυτή, μικροί και μεγάλοι, εξορμούν στην εξοχή, για να... "κόψουν τη μούττην της Σαρακοστής", μέσα σ'ένα ξέφρενο ολοήμερο γλέντι, που περιλαμβάνει νηστίσιμα φαγητά και κρασί και διανθίζεται με παραδοσιακά τραγούδια και παιγνίδια. Η ονομασία Καθαρά Δευτέρα προέρχεται από τον καθαρισμό των ψυχών και των σωμάτων, που αρχίζει τη μέρα αυτή και συνεχίζεται όλη την Σαρακοστή.

Η Καθαρά Δευτέρα βρίσκει τις οικοκυρές να καθαρίζουν τα πιατικά και τα ταψιά της προηγούμενης νύχτας από τα "μιλλωμένα" φαγητά. Την ίδια ώρα αρχίζουν τις ετοιμασίες για ένα διαφορετικό γλέντι. Το γλέντι που περιλαμβάνει μόνο "καθαρά φαγητά". Τέτοια φαγητά είναι συνήθως τα χορταρικά που αφθονούν αυτή την περίοδο, όπως οι αγκινάρες, τα σέλινα, οι κουλούμπρες, τα φρέσκα κουκιά και άλλα. Στα χορταρικά προστίθενται επίσης και τα ορεκτικά όπως οι ελιές, τα διάφορα είδη ξιδάτων, ο ταραμάς, το ταχίνι τα τουρσιά και φυσικά τα θαλασσινά όπως αχιβάδες, πεταλίδες φούσκες και άλλα. Βέβαια, Καθαρά Δευτέρα δε γίνεται χωρίς τα νόστιμα και μυρωδάτα κουλούρια και τις παραδοσιακές λαγάνες, που στα χωριά ακόμα και σήμερα φτιάχνουν οι ίδιες οι οικοκυρές στον παραδοσιακό φούρνο. Το έθιμο του Χαρταετού, που ισχύει σε όλη την Ελλάδα, κάνει τη μέρα διασκεδαστικότερη και πιο χαρούμενη.

Τα κούλουμα όπως λέγονται λοιπόν, γιορτάστηκαν σε όλες τις περιοχές του νομού Καβάλας. Στον Κεχρόκαμπο, από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμος Ορεινού, όπως συνηθίζεται τα τρία τελευταία χρόνια. Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος με την αμέριστη βοήθεια της ΔΗ.ΚΕ.Ο διοργάνωσε μια καθαρά Ποντιακή γιορτή. Αρκετός ήταν ο κόσμος που απόλαυσε τους νηστίσιμους μεζέδες και το κρασάκι, καθώς και όμορφους ήχους παιγμένους από το συγκρότημα της Ποντιακής Μουσικής που ξεκίνησε να παίζει από το πρωί. Νηστίσιμα εδέσματα, χαλβάς, ελιές, λαγάνα, λουκουμάδες και διάφορες άλλες σαρακοστιανές λιχουδιές, είχαν την ευκαιρία να γευτούν οι δεκάδες των επισκεπτών, που προτίμησαν να περάσουν στον δήμο Ορεινού την Καθαρή Δευτέρα.

Μάκης ΛΙΟΛΙΟΣ

Πηγή: Εφημερίδα Εβδόμη, 03-03-2009