Λεύκωμα από την Πολιτιστική Ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής
Μια πολύ όμορφη και προσεγμένη έκδοση, καρπός έρευνας που πραγματοποίησε η Πολιτιστική Ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής και αφορά στην αντρική φορεσιά των Ελλήνων του Πόντου, τη Ζίπκα, με την καθοδήγηση του καθηγητή τους Μιχάλη Βασιλειάδη κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες.
Με πίστη και σεβασμό προς την ποντιακή παράδοση και με κινητήριο δύναμη την αγάπη προς αυτήν, είκοσι παιδιά του σχολείου δούλεψαν ακούραστα, ερεύνησαν, έγραψαν και αποτύπωσαν όλη αυτή την προσπάθειά τους μέσα σε αυτή την έκδοση.
Σε αυτήν θα βρείτε στοιχεία για την αντρική φορεσιά των Ελλήνων του Πόντου τη ζίπκα και τα κοσμήματα στις ενδυμασίες των Ελλήνων του Πόντου, κατανεμημένο σωστά και με πολλές φωτογραφίες.
Όπως σημειώνεται στην έκδοση, «η κατασκευή μιας ποντιακής φορεσιάς εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια συγκρότησης μιας εθνοτοπικής ποντιακής ταυτότητας μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923. Το ένδυμα εκφράζει την ανάγκη για υπερτοπική ποντιακότητα, ειδικά στους πρόσφυγες τρίτης και τέταρτης γενιάς. Η σημερινή ποντιακή φορεσιά των χορευτικών ομίλων είναι κατά κύριο λόγο έργο συλλόγων που με βάση μαρτυρίες, εικονογραφικό υλικό και ελάχιστα διασωθέντα ενδύματα οδηγήθηκαν συμπλεγματικά σε μια φορεσιά Πόντου, λησμονώντας τα ενδυματολογικά ιδιώματα της Τραπεζούντας, της Λιβεράς, του Ακ Νταγ Ματέν, Νικόπολης, Κερασούντας, κ.α».
Η ιδέα ξεκίνησε από τον υπεύθυνο της πολιτιστικής ομάδας του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής κ. Μιχάλη Βασιλειάδη, ποντιακής καταγωγής, ο οποίος, όπως λέει και ο ίδιος, «έχοντας τα ερεθίσματα μέσα από την οικογένειά μου πρότεινα στα παιδιά να ξεκινήσουμε την έρευνα αρχειακού υλικού στο σχολείο μας. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα και παράλληλα με την χορευτική ομάδα υλοποιήσαμε το πολιτιστικό πρόγραμμα που αφορά στην αντρική φορεσιά των Ελλήνων του Πόντου. Είναι η τέταρτη συνεχή χρονιά που λειτουργεί η χορευτική ομάδα και προσπαθούμε κάθε χρόνο να βρίσκουμε ένα διαφορετικό θέμα που αφορά στον Πόντο. Στόχος μας να ασχοληθούμε και με τις άλλες περιοχές όπως η Ανατολική Θράκη, η Ανατολική Ρωμυλία ενώ του χρόνου θα ασχοληθούμε με τον γάμο στην περιοχή του Πόντου».
Από την πλευρά τους, οι μαθήτριες Παπαδοπούλου και Βερόνικα Δημητριάδου μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας του ΕΠΑΛ χαρακτηρίζουν το θέμα πολύ ενδιαφέρον, τονίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν, πρόβες εντός και εκτός του σχολείου, συνεννόηση μεταξύ τους, είναι πολύ όμορφο να συνεργάζεσαι με άλλα παιδιά. «Έχουμε ρίζες από τον Πόντο, τον κουβαλάμε μέσα μας και νοιώθουμε πολύ όμορφα για αυτό που κάνουμε, το οποίο το κάνουμε με την ψυχή μας». Να σημειωθεί ότι στην Πολιτιστική Ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ συμμετέχουν είκοσι παιδιά, ενώ στο χορευτικό τμήμα συμμετέχουν δεκατέσσερις χορευτές και δύο οργανοπαίχτες.
Με βάση τις πηγές, τα παιδιά συγκέντρωσαν υλικό και έτσι δημιούργησαν το λεύκωμα. Ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης εκφράζει ευχαριστίες προς την εκδότρια του ΠτΘ κ. Τζένη Κατσαρή και την Σοφία Παιδαράκη «για την επιμέλεια της όλης έκδοσης και ειδικά την κ. Κατσαρή για τον εμπλουτισμό της με στοιχεία που αφορούν στο κόσμημα αλλά και για την καλή δουλειά του εκδοτικού οίκου «Επικοινωνία». Να ευχαριστήσω επίσης τον Νομάρχη Ροδόπης κ. Άρη Γιαννακίδη για την οικονομική στήριξη της προσπάθειας».
Καλλιτεχνικοί αγώνες στη Δράμα
Η χορευτική ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ συμμετείχε στους καλλιτεχνικούς αγώνες χορού που έγιναν πριν λίγες μέρες στη Δράμα. «Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, συμμετείχαν είκοσι πέντε παιδιά και πήραμε την τρίτη θέση. Ήταν η πρώτη φορά που είχε τόσο μεγάλη συμμετοχή σε καλλιτεχνικούς αγώνες από τα Λύκεια και ειδικά από την περιφέρειά μας και ήταν περίπου χίλια παιδιά. Ο διαγωνισμός αφορούσε στο σύγχρονο και τον παραδοσιακό χορό. Είδαμε τη ζέση των παιδιών που αγαπούν την παράδοση να στέλνουν τα μηνύματά τους μέσα από τον χορό εκφράζοντας την εναντίωσή τους στην ανεργία, στην παγκοσμιοποίηση, όλα αυτά που προσπαθούν να αλλοτριώσουν τους νέους μας. Πιστεύω ότι μέσα από τέτοιες σχολικές δραστηριότητες μπορεί να υπάρξουν εποικοδομητικές συναντήσεις, ώστε να αποτελέσουν το ιδανικό κοινωνικό υπόβαθρο και να δημιουργήσουν μια νέα κοινωνία απέναντι στην κοινωνία της κλειδαρότρυπας, της υποκουλτούρας, των ριάλιτι και του αντικομφορμισμού», τονίζει ο κ. Βασιλειάδης.
Το λεύκωμα «Ζίπκα, η αντρική φορεσιά των Ελλήνων του Πόντου» αποτελεί μια συλλογική δουλειά, επιστέγασμα της προσπάθειας των μαθητών της Πολιτιστικής Ομάδας του 1ου ΕΠΑΛ που αξίζει να το δείτε…
"Παρατηρητής της Θράκης" 21-03-2009