Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Για 87η χρονιά αναβίωσε το ταφικό έθιμο στο Ελληνικό

Για 87η χρονιά αναβίωσε το ταφικό έθιμο στο Ελληνικό
Για 87η χρονιά αναβίωσε το ταφικό έθιμο στο Ελληνικό


Τους τίμησαν με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο, που τους τιμούν τα τελευταία 87 χρόνια, τηρώντας πιστά το ταφικό ποντιακό έθιμο. Αφού έγινε η δοξολογία πρώτα στην εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων στο Ελληνικό, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της περιοχής, ακολούθησε πομπή προς το νεκροταφείο Σουρμένων, όπου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για όλους τους απανταχού αδελφούς Ποντίους.


Παρόντες ήταν Πόντιοι από τα Σούρμενα Ελληνικού, από άλλες περιοχές της Αττικής αλλά και από τα χωριά Τετράλοφος Κοζάνης και Αριδαία, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Στη χώρα μας βρέθηκαν -ειδικά για τη χθεσινή μέρα- Πόντιοι από την πόλη Βαϊμπλιγκέν στη Γερμανία.

Ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους τού Κων. Π. Κωνσταντινίδη, του πρώτου ιερέα που ήρθε στα Σούρμενα από τον Πόντο, του Χρ. Μπαϊρακτάρη, γνωστού παίκτη ποντιακής λύρας, του Κώστα Κορτζίδη, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της κοινότητας Ελληνικού (1975 - 1981) και δήμαρχος Ελληνικού (1982 - 1998), όπως και σε τάφους πολλών άλλων Ποντίων.

Οι συγγενείς -σύμφωνα με το ταφικό ποντιακό έθιμο- είχαν τοποθετήσει στον τάφο του αγαπημένου τους προσώπου κόκκινα αβγά, τσίπουρο και παραδοσιακούς ποντιακούς μεζέδες και κερνούσαν τον κόσμο. «Μ' αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα ότι δεν τους έχουμε ξεχάσει, ότι μπορεί να έχουν φύγει από τη ζωή αλλά βρίσκονται κάπου άλλου, σε μια άλλη διάσταση, γιατί θάνατος δεν σημαίνει τέλος. Είναι στην καρδιά μας και την ψυχή μας», είπε στην «Ε» η 46χρονη Αναστασία Μουμουλίδου, κάτοικος Κορυδαλλού, εκπαιδευτικός και μητέρα 4 παιδιών. «Βιώνουμε 87 χρόνια τώρα με το ταφικό μας έθιμο, είναι η μέρα που η ζωή νικά τον θάνατο.

Η αναβίωση του εθίμου μας αποτελεί ουσιαστική πράξη ελπίδας και αφοσίωσης», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης στον χαιρετισμό που απηύθυνε. Για πρώτη φόρα φέτος ο Πανασιολογιότατος Πατέρας Σεραφείμ, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, έφερε μαζί του από τη Βέροια πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμέλα, ενώ την Τετάρτη εγκαινιάστηκε το Σπουδαστήριο Ποντιακού Λόγου και Τέχνης Σουρμένων όπου θα διδάσκεται και η ποντιακή γλώσσα.