Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Σε αδιέξοδο και απόγνωση οι Πόντιοι Ομογενείς

Νικόλαος Ιωαννίδης, υπεύθυνος της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ποντίων Ομογενών: «Η πολιτεία καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα πλέον τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα των Ποντίων Ομογενών».

Με σύνθημα «Φθάνει πια στον εξευτελισμό μας και στην προσβολή της αξιοπρέπειάς μας!» οι Πόντιοι Ομογενείς στη χώρα μας που βρίσκονται σε πλήρη αδιέξοδο και απόγνωση ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις και πορείες, με ορίζοντα τις προσεχείς εκλογές, ζητώντας από την πολιτεία την άμεση επίλυση των προβλημάτων τους. Αυτό τόνισε σε επικοινωνία του με τον ΠτΘ ο Νικόλαος Ιωαννίδης, υπεύθυνος της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ποντίων Ομογενών, πρώην γενικός γραμματέας Παλιννοστούντων Ομογενών του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και δικηγόρος.

Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πόντιοι Ομογενείς, όπως αυτά των επιτοκίων των δανείων, της απαράδεκτης συνέχισης των απελάσεων των ομογενών από την Ελλάδα, της αδικαιολόγητης καθυστέρησης του προσδιορισμού της ιθαγένειάς τους από την Περιφέρεια, των παράνομων ανακλήσεων ιθαγενειών ομογενών και της απαράδεκτης καθυστέρησης της καταβολής της κρατικής αρωγής.

Μεγάλη αναταραχή και αγανάκτηση κυριαρχεί στην κοινωνία των Ποντίων Ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, σε όλη την Ελλάδα, για το πρόβλημα των επιτοκίων των δανείων που τους χορηγήθηκαν, σύμφωνα με τον Νικόλαο Ιωαννίδη, υπεύθυνο της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ποντίων Ομογενών, πρώην γενικό γραμματέα Παλιννοστούντων Ομογενών του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, δικηγόρο. «Για τα δάνεια αυτά έχει περάσει μια εσφαλμένη εντύπωση στον κόσμο ότι είναι άτοκα δάνεια και ότι δήθεν η πολιτεία τους χορηγεί δωρεάν κατοικία. Ένας λόγος είναι να ανατρέψουμε κι αυτή την αντίληψη που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έντοκα δάνεια, το επιτόκιο των οποίων έχει συνδεθεί με το κυμαινόμενο και ανοδικό επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου. Σ’ αυτό το επιτόκιο πρόσθεσαν επιβαρημένα επιπλέον με ποσοστό επιτοκίου 2,2% υπέρ των τραπεζών», είπε ο κ. Ιωαννίδης αναφερόμενος στους παλιννοστούντες της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας και στα δάνεια που χορηγήθηκαν με το Ν. 2790. Αποτέλεσμα αυτού οι ομογενείς να πληρώνουν σήμερα για τα δήθεν άτοκα δάνεια επιτόκιο 7,45% και με τάση συνεχούς ανόδου.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει όλη την κοινωνία των ομογενών στην χώρα μας σε πλήρη οικονομικό, οικογενειακό και κοινωνικό αδιέξοδο, λόγω, της μεγάλης αδυναμίας τους να πληρώσουν τις υπέρογκες δόσεις των δανείων αυτών. «Αυτή η κατάσταση έχει φτάσει σε προκλητικό σημείο. Κάθε εξάμηνο οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν τις δόσεις του δανείου στην τράπεζα και κάθε φορά χάνουν τον έλεγχο χωρίς να ξέρουν τι πρέπει να πληρώνουν», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν φτάσει σε πλήρη απόγνωση αδυνατώντας να πληρώσουν τα λεγόμενα δάνεια.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να βεβαιώνεται στη Εφορία το χρέος του δανείου βάσει της σχετικής σύμβασης -που είχαν υπογράψει οι δικαιούχοι- εφόσον διακόπτεται συγχρόνως η επιδότηση των επιτοκίων από την πολιτεία. «Σήμερα πάρα πολλά από τα δάνεια αυτά έχουν βεβαιωθεί στην Εφορία και από κει και πέρα δεν ξέρουμε ποια είναι η τύχη αυτών των ανθρώπων και αυτών των δανείων. Επομένως, δημιουργείται αδιέξοδο καθώς κάποια στιγμή η Εφορία θα κληθεί να ενεργοποιήσει κάποιες απαιτήσεις που έχει με εντολή του αντίστοιχου Υπουργείου. Εδώ κλιμακώνεται ο αγώνας αυτών των ανθρώπων».

Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ποντίων Ομογενών

Στη συγκρότηση μιας αυθόρμητης και αυτόνομης Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ποντίων Ομογενών οδήγησε τους ανθρώπους αυτούς η μεγάλη απελπισία από τη μη επίλυση των χρόνιων προβλημάτων τους. «Η Επιτροπή αυτή δεν επηρεάζεται ούτε από πολιτικά κόμματα και πολιτικά πρόσωπα καθώς και Ομοσπονδίες και Συλλόγους, η οποία και στο παρελθόν είχε αναλάβει πρωτοβουλίες και συγκεντρώσεις για σοβαρά προβλήματα των ομογενών, όπως και τώρα με μεγαλύτερη δυναμική και αποφασιστικότητα προχωρεί σε μαζικές κινητοποιήσεις όπως πρόσφατα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, αναρτήθηκαν πανό με παράλληλη διανομή ανακοινώσεων για το πρόβλημα αυτό».

Απελάσεις των ομογενών από την Ελλάδα

Στη συνέχεια, ο κ. Αντωνιάδης παρουσίασε αναλυτικά κι άλλα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους Ποντίους Ομογενείς. Μιλώντας για την απαράδεκτη συνέχιση των απελάσεων των ομογενών από την Ελλάδα. «Κανένας δεν ξέρει στην Ελλάδα ότι μέχρι σήμερα οι ομογενείς απελαύνονται από τη χώρα κι αυτό είναι απαράδεκτο. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας θεσμικός φορέας να ασχοληθεί με αυτούς τους ανθρώπους. Έχει καταργηθεί και η Γενική Γραμματεία Παλιννοστούντων. Βέβαια, στα τελευταία της την καταντήσανε να πουλάει και να μοιράζει φασόλια και ρεβίθια στους ανθρώπους, λες και οι Πόντιοι ήταν πεινασμένοι».

Ο ίδιος κατήγγειλε την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, καθώς ισχυρίστηκε ότι θα έπρεπε να υπάρχει πολιτικό όργανο που να χαράξει πολιτική για αυτούς τους ανθρώπους. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 500.000 ανθρώπους στη χώρα μας που είναι ενεργοί Έλληνες πολίτες. Δυστυχώς, σήμερα εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο της απέλασης των ομογενών από τη χώρα».

Επίσης, ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε στην ύποπτη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση του προσδιορισμού της ιθαγένειάς τους από την Περιφέρεια, καθώς και στις παράνομες και ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα ανακλήσεις ιθαγενειών ομογενών από την Περιφέρεια. «Αυτά τα πράγματα γίνονται σήμερα στην Ελλάδα του 2009, προς ντροπή όλων των πολιτικών ηγεσιών, τόσο των δύο μεγάλων κομμάτων, όσο και των άλλων κομμάτων που εθελοτυφλούν και σιωπούν, ενώ θυμούνται τους ανθρώπους αυτούς στις εκλογές γιατί μιλάμε για 200-300 χιλ. ψήφους στην Ελλάδα. Τελικά, λες καμιά φορά μήπως έδωσαν ιθαγένεια στον πόντιο για να τον έχουν ψηφοφόρο;»

Σε μια διαρκή τρομοκρατία που ξεκινάει από τις δημόσιες υπηρεσίες και σ’ έναν διαρκή εξευτελισμό της αξιοπρέπειάς τους ζουν από το 1990 και μέχρι σήμερα αυτοί οι άνθρωποι, όπως υποστήριξε ο υπεύθυνος της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ποντίων Ομογενών.«Δεν έχουν ένα αποκούμπι. Πού να πάνε αυτοί οι άνθρωποι για να βρουν το δίκιο τους; Πουθενά δεν υπάρχει μια υπηρεσία να ασχοληθεί μαζί τους. Το κράτος είναι ανύπαρκτο γι’ αυτούς».

Συνέπεια αυτής της κατάστασης το τεράστιο ποσοστό μετανάστευσης προς Κύπρο, επιστροφής προς Ρωσία, αλλά και προς χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία. Τεράστια ευθύνη, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, αποδίδεται στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία της χώρας.

Καθυστέρηση της καταβολής της κρατικής αρωγής

Την απαράδεκτη καθυστέρηση της καταβολής της κρατικής αρωγής από την Περιφέρεια και όλα αυτά, μέσα σε κλίμα απαράδεκτης και απάνθρωπης συμπεριφοράς των υπηρεσιών του κράτους και ιδιαίτερα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την οποία αδιέξοδη αυτή κατάστασή τους, φέρουν ακέραια την ευθύνη τα δύο κυβερνητικά κόμματα αλλά και όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης. «Άλλο σοβαρό ζήτημα είναι αυτό της καθυστέρησης της καταβολής της κρατικής αρωγής. Πέρασαν 4-5 χρόνια και οι άνθρωποι περιμένουν ακόμα. Έτσι, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα με τους εργολάβους, οι οποίοι ζητάνε τα λεφτά τους. Γι’ αυτό, οι αγοραστές αναγκάζονται να απευθύνονται στις τράπεζες και να παίρνουν νέα δάνεια με τρομακτικά επιτόκια». «Ανεξέλεγκτη» χαρακτήρισε αυτή την κατάσταση λέγοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού.

Κινητοποιήσεις και πορείες, με ορίζοντα τις προσεχείς εκλογές

Η Επιτροπή καλεί τις ηγεσίες κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων που πήραν και παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή των ανθρώπων αυτών, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προλάβουν την έκρηξη της αγανάκτησής τους για όλα τα τεράστια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν και για την κατάσταση των δανείων που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανατροπή της μακρόχρονης αδιαφορίας της πολιτείας απέναντί τους και να προχωρήσουν άμεσα στον επαναπροσδιορισμό των επιτοκίων των δανείων τους σε νέα βάση, με νέες συμβάσεις απέναντι στις τράπεζες. «Μέχρι τέλος του Απριλίου θα καλέσουμε τις πολιτικές ηγεσίες να πάρουν θέση, να λυθεί το πρόβλημα τουλάχιστον αυτό των δανείων, να επαναπροσδιορίσουν τα επιτόκια αυτών των δανείων σε νέες συμβάσεις.

Πάντως, οι περισσότεροι ομογενείς είναι αποφασισμένοι να μην συμμετέχουν σε εκλογές σε πανελλήνιο επίπεδο αν δεν λυθεί το ζήτημα μέσα στο Μάιο. Υπάρχουν μηνύματα απ’ όλους τους μήνες», όπως σημείωσε ο υπεύθυνος της Επιτροπής.

Ο αγώνας της Επιτροπής θα είναι από εδώ και στο εξής ασταμάτητος και σκληρός.
Η πολιτεία καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα πλέον τα πολιτικά και κοινωνικά αυτά προβλήματα, γιατί η κοινωνία των Ποντίων Ομογενών στη χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη αδιέξοδο και απόγνωση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Επιτροπή προγραμματίζει στο άμεσο μέλλον κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις και πορείες, με ορίζοντα τις προσεχείς εκλογές, όπου θα λάβει αποφάσεις, ανάλογα με την ανταπόκριση ή όχι, της πολιτείας στα προβλήμάτα τους.

Μαρία Παπαδοπούλου

Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης (07-04-2009)