Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Χαράς ευαγγέλια για τους ελληνοπόντιους της Φαρκαδόνας

Εντός 10ημερου ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή των σπιτιών, οι οποίες σύμφωνα με το κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ θα ολοκληρωθούν σε 600 ημέρες

Κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ επισκέφτηκε το Δήμο Φαρκαδόνας προκειμένου να επιθεωρήσει τα οικόπεδα που πρόκειται να φιλοξενηθεί ο οικισμός των ελληνοποντίων και να συζητήσει με τους φορείς τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κατοικιών.

Η σύσκεψη έλαβε χώρα στο Δημαρχείο της Φαρκαδόνας παρουσία του δημάρχου κ. Χρήστου Τόλιου, του κ. Γιάννη Κεμανίδη πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων και Ομογενών Τρικάλων, εκπροσώπων των ελληνοποντίων καθώς και τους κ.κ. Μιχάλη Πολυτόπουλο πολιτικό μηχανικό διευθυντή υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, Θεμιστοκλή Τσέπη πολιτικό μηχανικό προϊστάμενο της διευθύνουσας υπηρεσίας του έργου και Ιωάννα Χασιώτου πολιτικό μηχανικό επιβλέπουσα του έργου.

Το κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ λίγο μετά την σύσκεψη μετέβη στο χώρο που θα κατασκευαστούν οι κατοικίες ενώ λίγο αργότερα επισκέφτηκε την Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας όπου συναντήθηκε με τον προϊστάμενο κ. Αναστάσιο Τάσιου για να εξετάσουν το ζήτημα των αδειών.

Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 25 άδειες ενώ υπολείπεται η έκδοση άλλων 68.

Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του έργου εξέφρασαν ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Πολυτόπουλος καθώς και ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Τόλιος.

Αναφερόμενος στην κατασκευή των οικιών ο κ. Πολυτόπουλος εξήγησε ότι ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα και το έργο ξεκινά άμεσα πιθανότατα το επόμενο δεκαήμερο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι κ.κ. Τσέπης και Χασιώτου που υπεραμύνθηκαν της επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Όπως υποστήριξε ο κ. Πολυτόπουλος ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 3.8 εκ. ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 600 ημέρες ενώ δεν υπάρχει λόγος να δοθεί καμία παράταση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Τόλιος σημείωσε ότι η παρουσία του κλιμάκιου στην περιοχή αλλά και οι δεσμεύσεις των πολιτικών παραγόντων αποτελούν την εγγύηση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί.

Σημειωτέον ότι το ποσό των 3.8 εκ. ευρώ αφορά την κατασκευή μόνο των οικιών. Όσον αφορά τις εργασίες περιβάλλοντα χώρου, αποχέτευσης και θέρμανσης θα απαιτηθεί άλλο κονδύλιο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του κλιμακίου εξέφρασε την αισιοδοξία του και για την ανεύρεση κονδυλίων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα χρήματα θα βρεθούν καθώς υπάρχει πολιτική βούληση.

Δημιουργία Ιατροκοινωνικού Κέντρου

Σε δεύτερη φάση θα εξεταστεί η δημιουργία Ιατροκοινωνικού Κέντρου στο νέο οικισμό. Το θέμα είχε προωθήσει ο δήμαρχος στην συνάντηση προ 15νθημερου με τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Νίκο Λέγκα που είχε επισκεφτεί την περιοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Κεμανίδης πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και Ομογενών Τρικάλων μέσω υπομνήματος που κατέθεσε στο κλιμάκιο ζήτησε την επέκταση-προσθήκη στις οικίες για τις πολύτεκνες οικογένειες, την δημιουργία ενός κέντρου εκδηλώσεων, τα οποία θα εξεταστούν σε δεύτερη φάση αλλά και την απασχόληση των ελληνοποντίων στις εργασίες κατασκευής των οικιών.