Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

1ο Περιφερειακό Παιδικό - Εφηβικό φεστιβάλ Ποντιακών χορών

Πραγματοποιήθηκε χθες στις 11 το πρωί το 1ο Περιφερειακό Παιδικό - Εφηβικό φεστιβάλ Ποντιακών χορών, στο κλειστό γήπεδο "Φίλιππος Αμοιρίδης" στην Ξάνθη, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, το Σύνδεσμο Ποντιακών Συλλόγων Α.Μ-Θ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και το Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης. Η εκδήλωση είχε πολλή μεγάλη επιτυχία, αφού συμμετείχαν σ' αυτήν 30 σύλλογοι με πάνω από 500 παιδιά και έφηβους από όλη την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.

Την παρακολούθησαν μεταξύ των εκατοντάδων θεατών οι βουλευτές της Ν.Δ. Αλέξανδρος Κοντός και ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, εκπρόσωποι της υπερνομαρχίας, της νομαρχίας και του δήμου Ξάνθης, ο δήμαρχος της Βιστωνίδας Νικόλαος Γλαύκος, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Παρχαρίδης και πολλοί ακόμη Πόντιοι και φιλοπόντιοι.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιώργος Παρχαρίδης επεσήμανε τους αγώνες της Ομοσπονδίας για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, για την καθιέρωση της εκμάθησης της ποντιακής γλώσσας στα σχολεία και την προσπάθεια ώστε το ίδρυμα Παναγία Σουμελά να περάσει στους Πόντιους. Οι διοργανωτές όπως υποσχέθηκαν θα προσπαθήσουν να καθιερώσουν αυτό το φεστιβάλ και να γίνεται κάθε χρόνο σε μια πόλη της Α.Μ-Θ.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Σ.ΠΟ.Σ. Α.Μ-Θ. κ. Χρύσα Μαυρίδου, το φεστιβάλ θα γίνεται κάθε χρόνο και σε άλλη πόλη της Περιφέρειας!

Εδώ να σημειώσουμε ότι το φετινό φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στους αείμνηστους προέδρους της Λέσχης Ποντίων Καβάλας Γιάννη Πενταζίδη και συλλόγου Ποντίων Ξάνθης Γεώργιο Ταβουλτσίδη , οι οποίοι ξεχώρισαν για την αγάπη τους στον Ποντιακό Ελληνισμό. Την τιμητική πλακέτα για τον Γιάννη Πενταζίδη παρέλαβε ο γιος του Νίκος.