Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΕΙ: Ποντιακή λύρα, χορούς, σκάκι και ζωγραφική, θέλουν να διδάσκουν στα μέλη τους

Η πρόσκληση για μια χοροεσπερίδα με διακεκριμένους λυράρηδες βρήκε τελικά μεγάλη ανταπόκριση, αφού τα μέλη του συλλόγου Ποντίων «Τα Κασσιτερά» γέμισαν το χώρο του κέντρου το Δενδράκι όπου εμφανίστηκαν και τα χορευτικά συγκροτήματα που διαθέτει ο σύλλογος παιδιών κι ενηλίκων. Στους επισήμους παρόντες ο βουλευτής Γιώργος Πεταλωτής, ο νομάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος πρόεδρος νομαρχιακού συμβουλίου, η Μαρία Τρυφωνίδου νομαρχιακή σύμβουλος, ο Στ. Τζανίδης εκπρόσωπος του δημάρχου Σαπών κ.ά. Ο πρόεδρος του συλλόγου Σάββας Μαυρίδης και το διοικητικό συμβούλιο είχαν την ευθύνη της υποδοχής των καλεσμένων και των παρευρισκόμενων ενώ ευχαρίστησαν την δημοτική αρχή των Σαπών που στηρίζει τις πρωτοβουλίες τους, ενώ πρόσφατα παραχώρησαν αίθουσα στο Πολύκεντρο όπου ο σύλλογος θα μεταφερθεί άμεσα και θα προχωρήσει στα βήματα που σχεδιάζει όπως την δημιουργία σκακιστικού τμήματος, τμήματος εκμάθησης ποντιακής λύρας και τμήματος εκμάθησης ζωγραφικής.

Όπως θα μας πει ο Στέλιος Κενανίδης ο σύλλογος διαθέτει 130 χορευτές των τμημάτων ενηλίκων μικρών παιδιών και εφήβων, ενώ στην εξαιρετική προχθεσινή βραδιά ακούστηκαν σημαντικοί λυράρηδες όπως ο προσκεκλημένος Κώστας Θεοδοσιάδης, ο Δημήτρης Κενανίδης και ο Γρηγόρης Καβαζίδης που με την λύρα του παρουσίασε σκοπούς της ιδιαίτερης πατρίδας της Νικόπολης του Πόντου. Μέσα στις άλλες σκέψεις και δραστηριότητες του συλλόγου είναι να επανεκδώσει ένα πραγματικά σπάνιο και κυριολεκτικά μοναδικό βιβλίο που λέγεται «Νικόπολη».

«Αναφέρεται στη Νικόπολη του Πόντου, έχει εκδοθεί το 1964 στην Καβάλα από μία επιτροπή και είναι μοναδικό γιατί είναι από τα θα έλεγα ίσως το μοναδικό μαζί με ένα τουλάχιστον ακόμη που γνωρίζω εγώ, που αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή της Νικόπολης, της Γαλάστρας του Πόντου όπου την λέμε εμείς οι Πόντιοι από την περιοχή εκείνη και μιλάει για το κάθε χωριό ξεχωριστά, έχει αφιέρωμα στο κάθε χωριό. Είναι μία κιβωτός τρόπο τινά θα έλεγα της περιοχής αυτής, γνώσεων για την περιοχή αυτή, είναι ένα δυσεύρετο βιβλίο φυσικά και υπάρχει σκέψη να το επανεκδώσουμε» θα πει ο κ. Κενανίδης, που πιστεύει στις δυνάμεις του συλλόγου και στην θέληση των μελών του να προοδεύουν τηρώντας πάντα τις παραδόσεις.

Πηγή: "Ο Χρόνος" 23-04-2009