Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

«Η μεγαλύτερη μέρα»

Ήταν μια ευκαιρία να μάθουν οι νεώτεροι για την ιστορία ενός ηρωικού κομματιού του Ελληνισμού, των Ποντίων. Ήταν ταυτόχρονα μια αφορμή να θυμηθούν οι παλαιότεροι αυτά που μέσα από τις αφηγήσεις των άμεσων προγόνων τους, πληροφορήθηκαν για τους διωγμούς που υπέστη το μαρτυρικό στοιχείο των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Άλιμος το Σάββατο 16 Μαΐου στην Α’ Πλαζ φιλοξένησε μια πολύ σημαντική εκδήλωση ιστορικής, εθνικής μνήμης. Υπό τον τίτλο «Η μεγαλύτερη μέρα» έγινε η αναπαράσταση της άφιξης των προσφύγων από τον Πόντο και την Μικρά Ασία στην Αττική Γη. Έτσι, κοντά στα άλλα, έμαθαν και οι πολλοί που δεν το γνώριζαν ότι ο μεγάλος όγκος προσφύγων από την άλλη πλευρά του Αιγαίου αποβιβάστηκαν σε αυτό ακριβώς το σημείο του Αλίμου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης (η Αργυρούπολη του Πόντου ήταν μια ακμάζουσα πόλη που είχε ελληνικό στοιχείο στην συντριπτική της πλειοψηφία) σε συνεργασία με τους δήμους Αργυρούπολης και Αλίμου, την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αργυρούπολης.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός τόνισε: Ήλθαμε εδώ για να θυμηθούμε, να διδάξουμε, να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, αλλά και γενναία να ζητήσουμε συγγνώμη...

Να θυμηθούμε τον ηρωισμό αυτών των ανθρώπων, που ο εθνικιστικός φανατισμός τους μετέτρεψε από την μια μέρα στην άλλη, από αφεντάδες σε τραγικές φιγούρες που αναζήτησαν την μοίρα τους και το μέλλον των παιδιών τους στην ελλαδική γη.

Να διδάξουμε στους νεώτερους ότι αυτοί οι Έλληνες, του Πόντου και της Μικράς Ασίας, ήσαν αυτοί που με τον δυναμισμό, την αξιοσύνη, την εργατικότητα, την τιμιότητα, τις αξίες τους, αποτέλεσαν την «ατμομηχανή» προόδου του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Έγιναν ένα μπόλιασμα πολιτισμού και προόδου, στην φορτωμένη τότε με προβλήματα και συμπλέγματα ελλαδική κοινωνία.

Μέσα από την δική τους καταστροφή, σηματοδότησαν τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας.

Να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, γιατί αυτοί οι κατεστραμμένοι υλικά, αλλά πάμπλουτοι ηθικά, έμαθαν στους τότε Ελλαδίτες, κάτι πολύτιμο:

Ότι ο άνθρωπος δεν καταστρέφεται αν χάσει προς στιγμή τα υλικά. Είναι οριστικά κατεστραμμένος, αν απολέσει τον πνευματικό του πλούτο, τις αξίες του...

Να ζητήσουμε, τέλος, ταπεινά συγγνώμη, για την συμπεριφορά των τότε Ελλαδιτών, απέναντι σε αυτούς τους κατατρεγμένους Έλληνες.

Ο εμπαιγμός τους από την ελληνική γραφειοκρατία, οι ειρωνικοί χαρακτηρισμοί για τις ηρωίδες μανάδες μικρασιάτισες, είναι στίγματα ντροπής».

Παρόντες ήσαν και οι Δήμαρχοι Αργυρούπολης Δημήτρης Ευσταθιάδης και Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Χάρης Πασβαντίδης, όπως και η Βούλα Πατουλίδου η οποία εκπροσωπούσε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης, ανοίγοντας την εκδήλωση είπε: «Αυτή τη μέρα την ξεκίνησαν οι πρόγονοι μας. Ήρθαν σαν πρόσφυγες πεινασμένοι, άρρωστοι, φοβισμένοι και φτωχοί. Φτωχοί από οικογένεια, φτωχοί από φίλους, φτωχοί από σπίτια, περιουσίες και υπάρχοντα.

Δούλεψαν σκληρά, μάθανε στα παιδιά τους γράμματα, ασχολήθηκαν με τα προβλήματα της κοινωνίας και κατάφεραν να ξεριζώσουν και να ενσωματωθούν πλήρως με το ντόπιο ελληνικό στοιχείο. Ας μην ξεχνάμε πως εδώ είμαστε 3-4 γενιές και πίσω μας, στον Πόντο, στη Μικρά Ασία, αφήσαμε νεκρούς 90 γενεών. Εδώ είμαστε λίγοι, εκεί είμαστε πολλοί».