Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Εκδηλώσεις μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία

Η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης και τα Ποντιακά Σωματεία του Δήμου Κοζάνης, απότισαν και φέτος φόρο τιμής στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με διήμερες εκδηλώσεις μνήμης που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 18 και συνεχίστηκαν την Τρίτη 19 Μαΐου, ανήμερα της Ημέρας Μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία. Το πρωί της Τρίτης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σκήτης τελέστηκε Θεία λειτουργία και δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ ακολούθησε στο «Μνημείο Μνήμης» αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση, και κατάθεση στεφάνων.

Ομιλία για την ημέρα αυτή και θέμα την τραγική διαδρομή της προσφυγιάς απηύθυνε η φιλόλογος Πόπη Τσακμακίδου-Κωτίδου. Στις εκδηλώσεις χοροστάτησε ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλος, ενώ το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης Γιάννης Βλατής, η αντιδήμαρχος Κοζάνης Παρθένα Τουμπουλίδου, ο νομαρχιακός σύμβουλος Κοζάνης και πολιτευτής Φώτης Κεχαγιάς, ο πρώην βουλευτής Ρούλης Κοκελίδης καθώς και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων της περιοχής.

Το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης πραγματοποίησε στην αίθουσα «Φίλιππος» την καθιερωμένη εκδήλωση που κάνει χρόνια τώρα, η οποία είχε σαν στόχο να τιμήσει την Ποντιακή Γενοκτονία. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ήταν ο πτυχιούχος του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στυλιανός Ιωαννίδης. Η ομιλία του κ. Ιωαννίδη είχε σαν θέμα την γενοκτονία του Πόντου και ειδικότερα την περίοδο 1915-1918, μια χρονική περίοδο πριν την κορύφωση της Ποντιακής γενοκτονίας. Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε σε προγενέστερα γεγονότα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «συνήθως αναφερόμαστε από το 1919 και μετά, δίχως να δίνουμε την τρέχουσα σημασία πριν το 1919 και ειδικότερα πολύ πιο πριν το 1908, όπου και ωρίμασε το κίνημα των νεότουρκων».

Ο ίδιος έκανε μια ιστορική αναδρομή σε σημαντικές ημερομηνίες που σχετίζονται σε εκτοπίσεις πληθυσμών, ξεκινώντας από τον 11ο αιώνα και φτάνοντας στην εν λόγω δεκαετία του 1900. Ο σφαγιασμός των Ποντίων στη Μικρασία αποδεκάτισε τον λαό. Όπως ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης «οι ιστορικές πηγές μιλάνε για 393.000 νεκρούς, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να ειπωθεί με ακρίβεια αν ήταν τόσοι ή περισσότεροι».

Μετά την ομιλία ακολούθησε μια ποιητική - μουσική παρουσίαση σε συνδιοργάνωση της Αμφικτιονίας Ελληνισμού και της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για έναν ποιητικό θρήνος διασκευασμένο από την ποιητική υμνωδία της κ. Ευαγγελίας-Αγγελικής Πεχλιβανίδου με τίτλο «Προσφυγιά αρμονίας κατάλυση και της «Προσφυγικής ραψωδίας» της κ. Παρθένας Τσοκτουρίδου.

Η κ. Τσοκτουρίδου, μιλώντας για την εκδήλωση αυτή επεσήμανε ότι «αισθανόμαστε το δράμα των παππούδων-προσφύγων μας και είμαστε οι συνεχιστές της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Εμείς οι λογοτέχνες, η 3η και η 4η γενιά Ποντίων, είμαστε αυτοί που πρέπει να αποκαταστήσουμε την αλήθεια της γενοκτονίας των ποντίων».

Από την πλευρά της η κ. Πεχλιβανίδου στάθηκε ιδιαίτερα στην ημέρα μνήμης λέγοντας πως «ημέρα μνήμης πρέπει να ’ναι κάθε μέρα». Παράλληλα προσέθεσε πως «η γενοκτονία ολοκληρώνεται όταν μας επιβάλουν να ξεχάσουμε την ιστορία μας. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να μην ξεχάσει η νεότερη γενιά τη Γενοκτονία, λέγοντας πως θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία».