Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Γιόρτασαν τους προγόνους στο μνημείο «του Πρόσφυγα»

Έκδηλη η συγκίνηση ήταν το πρωί της Πέμπτης, 21-05-2009, στο Μαυροδένδρι, όπου μπροστά από το μνημείο του Πρόσφυγα κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι Ποντιακών σωματείων και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, απότισαν φόρο τιμής στους πρόσφυγες των περιοχών του Πόντου, του Καυκάσου και της Μικράς Ασίας που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους το ξεκίνημα του 20ου αιώνα, κυρίως όμως σε όλους εκείνους που σφαγιάσθηκαν από την τουρκική θηριωδία. Ανήμερα της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και λίγες μόλις μέρες μετά τον επίσημο εορτασμό της Ημέρας Μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία, πραγματοποιήθηκαν φέτος για 13η χρονιά οι εκδηλώσεις μνήμης στο Μαυροδέντρι. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκδηώσεις στο Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη, στην οποία συμμετέχουν εκτός από τους ντόπιους κατοίκους και ποντιακά σωματεία και οι απόδημοι σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε μπροστά από το μνημείο «του Πρόσφυγα», που βρίσκεται έξω από το δημαρχείο για να θυμίζει σε όλους τον αγώνα και τον πόνο των Ποντίων, και συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς του δημάρχου Κυριάκου Μιχαηλίδη και των λοιπών επισήμων. Κύριος ομιλητής ήταν ο πόντιος λόγιος και εκπαιδευτικός Κων/νος Ζουρουφίδης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν ποιήματα, ενώ βραβεύτηκαν και αριστούχοι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μαυροδενδρίου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με καταθέσεις στεφάνων μπροστά από το μνημείο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης και Γιάννης Βλατής, ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, ο αντινομάρχης Γιάννης Σόκουτης, ο πρώην βουλευτής Ρούλης Κοκελίδης, η επικεφαλής της μείζοντος αντιπολίτευσης στο Δήμο Κοζάνης και πολιτευτής Άννα Νανοπούλου κ.α.

Ο δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την ημέρα αυτή: «Είναι η 13η γιορτή των προσφύγων της πρώτης γενιάς από τον Πόντο, την Μικρά Ασία και τον Καύκασο, ανθρώπους που τους τιμούμε και θα τους τιμούμε για πάντα. Νομίζω ότι ο αγώνας για τη δικαίωση αυτών των ανθρώπων μια μέρα θα ’ρθει. Οι συνεχόμενες προσπάθειες να πιέσουμε όλους να αναγνωρίσουν την Γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας».

Μιλώντας για τη σημαντική αυτή ημέρα μνήμης ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς, γιατί όπως είπε «πρέπει να είναι πρωτοπόρα στην προσπάθεια, την οποία γίνεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού». «Όλοι πρέπει να συνεχίζουμε τον αγώνα» συνέχισε επίσης ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ προσθέτει πως «η συμπεριφορά της πολιτείας διαχρονικά υστερεί και στο θέμα αυτό, όπως και υστερεί και στο θέμα των νεοπροσφύγων Ποντίων».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Αλέκος Αθανασιάδης τόνισε πως: «Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική, είναι μια μέρα μνήμης. Όλοι εμείς έχουμε δικαίωμα στη μνήμη. Έχουμε δικαίωμα να θυμόμαστε και υποχρέωση να θυμίζουμε το μέγα πρόβλημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας του ποντιακού αφανισμού. Κωφεύουν οι πάντες. Μέχρι σήμερα για λόγους πολιτικούς, μικροπολιτικούς, συμφερόντων κρατάμε το θέμα στα συρτάρια μας. Τα κόκαλα των προγόνων μας πρέπει να βρουν τη δικαίωσή τους. Είναι δική μας υποχρέωση αυτό….».

Τέλος, ο νομάρχης κ. Δακής επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι λαοί, τα έθνη, τα γένη δεν έχουν δίκια, έχουν συμφέροντα και εμείς έχουμε σαφή συμφέροντα που εκφράζονται από τη διαδρομή ενός γένους που είναι από τα σημαντικότερα παγκόσμια. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας και να αγωνιστούμε».