Στο συνέδριο αναδείχθηκε η μεγάλη αξία της ποντιακής διαλέκτου, που αποτυπώνεται σε τρία κυρίως δεδομένα: Στο πλήθος λέξεων και εκφράσεων που διασώζει από την ομηρική και αρχαϊκή περίοδο της ελληνικής γλώσσας, στο γεγονός ότι είναι η μόνη πλέον ζωντανή ελληνική διάλεκτος που ομιλείται μάλιστα από σημαντικές πληθυσμιακές ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, αλλά και στην περιοχή του ιστορικού Πόντου) και στο γεγονός ότι σ’ αυτή διασώζεται και συμπυκνώνεται η ιστορία και η συλλογική μνήμη ενός σημαντικού τμήματος του ελληνισμού.
Το συνέδριο λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη αξία της διαλέκτου, που συνιστά πλούτο για την ελληνική παράδοση, πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για τη διάσωσή της όσο το δυνατόν περισσότερο στο μέλλον. Συγκεκριμένα πρότεινε την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων ποντιακής διαλέκτου και πολιτισμού ή έστω τη διδασκαλία της ως ειδικού γνωστικού αντικειμένου στα Τμήματα Φιλολογίας. Πρότεινε εναλλακτικά την ίδρυση ινστιτούτων μελέτης των ελληνικών διαλέκτων, όπου μπορεί να διδάσκεται και τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να παίξει στη διατήρησή της το ποντιακό τραγούδι και θέατρο. Περισσότερο όμως απασχόλησε το συνέδριο η αναγκαιότητα σωστής και αποτελεσματικής διδασκαλίας της διαλέκτου σε παιδιά και ενήλικες, προϋπόθεση της οποίας είναι η συγγραφή ενός εγχειριδίου, όπου ο ρόλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών - με τη στήριξη και συνεργασία και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας - θα είναι σημαντικός. Εκφράστηκε η απαίτηση των συνέδρων να στηριχθεί έμπρακτα αυτή η προσπάθεια από την Πολιτεία με τη χρηματοδότηση όχι μόνο της συγγραφής, αλλά και της διδασκαλίας, ενώ σ’ αυτό το πλαίσιο εξετάστηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης της όλης προσπάθειας με την αξιοποίηση σχετικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο συνέδριο τέθηκε μια σημαντική πρόταση από τον καθηγητή Νίκο Λυγερό: Να οριστεί μια λέξη από τον πλούτο της ποντιακής διαλέκτου, που να εκφράζει όλο το πλαίσιο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού (την τραγωδία, τον πόνο, το θάνατο, τις λευκές πορείες), όπως έκαναν οι άλλοι λαοί που υπέστησαν Γενοκτονία (Εβραίοι: Shoa, Ασσύριοι:Seyfo, Ουκρανοί: Γολοντομόρ, Αρμένιοι: Metz Yeghern). Μια λέξη που και μόνο η προφορά της θα εκφράζει όλα όσα υπέστησαν οι πρόγονοί μας. Ήδη η πρόταση βρήκε θερμή ανταπόκριση και προτάθηκαν κάποιες λέξεις. Ο ποντιακός ελληνισμός έχει το λόγο για τη συνέχεια.
Για το Δ.Σ.
Η Γεν. Γραμματέας
ΔΡ ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
Ο Πρόεδρος
ΔΡ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Χαλκοκονδύλη 9, Αθήνα
Τ.Κ. 10677
τηλ. 6977978545