Σάββατο 27 Ιουνίου 2009
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" ΒΟΣΤΩΝΗΣ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΣΤΩΝΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ 90Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης, της δεύτερης, χρονολογικά, μεγαλύτερης γενοκτονίας του 20ου αιώνος που διοργάνωσε ο Σύλλογος μας ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΒΟΣΤΩΝΗΣ. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν μεγάλος αριθμός ποντίων και μη οι οποίοι έμειναν ενθουσιασμένοι από το θέαμα και τις ιστορικές πληροφορίες που απεκόμισαν από τις εκδηλώσεις.
Το βράδυ του Σαββάτου 23 Μαΐου, τα μέλη του Συλλόγου μαζί με φίλους και τη Νεολαία του Συλλόγου, προετοίμασαν μια βραδιά έκπληξη για τους καλεσμένους από την Ελλάδα, τον εκδότη και συγγραφέα κ. Σάββα Καλεντερίδη αλλά και την εξαίρετη πολιτιστική ομάδα των "ΜΩΜΟΓΕΡΩΝ". Η Νεολαία μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου τιμήσανε, την Ελισάβετ Τάσση, μέλος της Νεολαίας μας, η οποία έλαβε την πρώτη υποτροφία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας για το έτος 2009.
Ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό μουχαπέτ με τραγούδι και χορό, μέχρι πρωΐας, με τους εκλεκτούς καλλιτέχνες των Μωμόγερων από την Ελλάδα, Τάσο Ματσαρίδη, στην Λύρα, Τουλούμ, Χειλιάβριν, τον Γιάννη Φιλιππίδη στο τραγούδι και τους νεαρούς καλλιτέχνες του Συλλόγου μας, Στάθη Κυριακίδη, και Νίκο Απαζίδη στην λύρα, τραγούδι, Κώστα Απαζίδη και Νίκο Μουρατίδη στο νταούλι και τραγούδι. Ο κ. Κώστας Αλεξανδρίδης αργηγός του Πολιτιστικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς πολύ έντεχνα και επαγγελματικά ζύμωσε τους εξαίσιους χορευτές των "Μωμόγερων", Κωτσίδη Θεόφιλο, Φιλιπίδη Ιωάννη, Σακαρίδη Νίκο, Αβραμίδου Πελαγία, Ευσταθιάδου Μυροφόρα, Αποστολίδου Άννα, Πουλασουχίδου Μαρία, Χρυσού Ελένη, με τους άγουρους και τις κορασίδες του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου μας οι οποίοι διδαχτήκανε με αριστοτεχνία τα βήματα, την τέχνη και την περήφανη εκτέλεση των πανάρχαιων χόρων του αλησμόνητου Πόντου και πήραν μέρος, με μεγάλη περηφάνεια στην πολιτιστική εκδήλωση της Κυριακής.
Την Κυριακή, 24 Μαΐου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Βοστώνης πραγματοποιήθηκε, μετά την Θεία Λειτουργία το μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των προγόνων μας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βοστώνης κ. Μεθοδίου. Η Νεολαία του Συλλόγου της Βοστώνης παρατεταγμένη με παραδοσιακές στολές τίμησε το μνημόσυνο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μνημόνευσε όλα τα ονόματα των Ποντίων Ιερομένων και λαού, θυμάτων της γενοκτονίας. Συγκίνησε το Εκκλησίασμα με τα θερμά του λόγια, για την γενοκτονία των Ποντίων λέγοντας μεταξύ άλλων: «σήμερα εδώ παρευρίσκονται πολλοί επίσημοι, όμως σας λέγω ότι, οι μεγάλοι επίσημοι είναι οι Ποντιακή νεολαία, η οποία ευρίσκεται σύσσωμη εδώ για να τιμήσει τους προπαππούδες, που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας που διέπραξαν οι Τούρκοι». Ακολούθησε μία μικρή δεξίωση.
Στις 5.00 μ.μ. στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο έγινε δεξίωση και ακολούθησε το πρόγραμμα με τις ομιλίες και το πολιτιστικό πρόγραμμα, όπου τις εκδηλώσεις μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, από το Γενικό Προξενείο Ελλάδος στην Βοστώνη, η επίτιμη υποπρόξενος της Ελλάδος κα. Κατερίνα Οικονόμου και η κα. Μερόπη Μακροπούλου, ο πατήρ Νικόλαος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής στο Μπρούκλαϊν Μασσαχουσέττης, η κα. Δέσποινα Δημητροπούλου πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, ο κ. Πάνος Σπηλιάκος πρώην ύπατος πρόεδρος της Παν Μακεδονικής Αμερικής, όπως και πολλά μέλη Συλλόγων της Νέας Αγγλίας.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα της γενοκτονίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν, ο Δρ. Πίνδαρος Δεμερτσόγλου, καθηγητής του Lally School of Management and Technology, Troy, New York, όπως και πολλά μέλη των πανεπιστημίων της Νέας Αγγλίας, από το Anatolia College, Suffolk University, Harvard University, MIT, B.U και B.C., όπως και ο κ. Tim Kilduf διοργανωτής του Μαραθωνίου της Βοστώνης και υπεύθυνος της διοργάνωσης της επετείου, των 2,500 ετών από την μάχη του Μαραθώνος εντός του 2010.
Μετά την δεξίωση ακολούθησαν ομιλίες, προβολή ντοκιμαντέρ και φωτογραφιών, όπως και πολιτιστικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς του αλησμόνητου πόντου.
Το πρόγραμμα άρχισε με προσευχή και τον χαιρετισμό, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βοστώνης κ. Μεθοδίου, ενώ χαιρετισμό επίσης απεύθυνε και ο δικηγόρος κ. Ιάσων Πάνος, υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος της Μασσαχουσέττης.
Κύριος ομιλητής ήταν ο εκδότης και συγγραφέας κ. Σάββας Καλεντερίδης από την Αθήνα, του ο τίτλος της ομιλίας του ήταν «Το Ποντιακό Ζήτημα ως Σύγχρονο Πολιτικό Θέμα», ο οποίος κατέπληξε το κοινό, με τον λόγο του, τις πολλές και λεπτομερείς ιστορικές πληροφορίες για τη γενοκτονία των προγόνων μας, που τόσο άδικα χάθηκαν 353,000 αθώες ψυχές.
Επίσης παρουσίασε και 250 απαράμιλλης ομορφιάς και αξίας φωτογραφίες, εκκλησιών, ανακτόρων, θεάτρων, αρχαιολογικών χώρων από τον Πόντο και την Μικρά Ασία γενικότερα, με τις μετέφερε τους ακροατές, με τις εξαιρετικές αφηγήσεις του, σε άλλες εποχές και στα Άγια χώματα των παππούδων μας.
Καλεσμένος ως εισηγητής ήταν και ο Τουρκικής καταγωγής, μελετητής γενοκτονιών και καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου «Κλάρκ» στο Γούστερ της Μασσαχουσέττης, με θέμα «The importance of academic research of the pontian genocide».
O k. Akcam στην εισήγησή του τόνισε ότι, «ένα από τα σπουδαιότερα συμπεράσματα που έχω καταλήξει από τις μελέτες μου είναι το ακόλουθο, δυστυχώς σήμερα κάθε μια από αυτές τις ομάδες που υπέστησαν εγκλήματα εναντίον τους, Έλληνες Θράκης και παραλίων Αιγαίου, Αρμένιοι, Ασσύριοι και Πόντιοι έδρασαν με απομονομένες ενέργειες. Ο μόνος τρόπος να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη σε όλες αυτές τις Χριστιανικές μειονότητες στην Ανατολία, είναι τα εγκλήματα αυτά να τοποθετηθούν ως μία μοναδική και ενιαία προοπτική, και να τα μελετήσουμε ως επί μέρους χειρισμούς της ίδιας διαδικασίας».
Το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», παρουσίασε αρχειακό ιστορικό ντοκιμαντέρ για την γενοκτονία, και μέσα από καλοδιαλεγμένους χορούς και τραγούδια, τις φάσεις της ζωής και της ιστορίας, «Ειρηνική περίοδος - Άλωσις της Τραπεζούντας - Γενοκτονία και ο Ξεριζωμός, του μοναχογιού της Ελλάδας του αλησμόνητου Πόντου, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Κώστας Αλεξανδρίδης. Η πολύ καλά οργανωμένη πολιτιστική εκδήλωση κατέπληξε τους παρευρισκομένους και όπως ήταν φυσικό απέσπασε τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του κοινού, με κορυφαία στιγμή, όταν οι χορευτές τραγούδησαν «Η Ρωμανία αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι’άλλο» εμφανίσθηκαν επί σκηνής ο επτάχρονος Στάθης Αλεξανδρίδης και η τρίχρονη Έλενα Κοσμίδου με παραδοσιακές στολές και τις Ελληνικές σημαίες με τον μονοκέφαλο αετό των Κομνηνών του Πόντου.
Ο γραμματέας του Συλλόγου κ. Δημ. Κοσμίδης, έκλεισε το πρόγραμμα με την απαγγελία ενός ποιήματος για την 19η Μαΐου, ευχαριστώντας όλο το ακροατήριο, ιδιαιτέρως τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο ο οποίος ηγείτο της εκδήλωσης, και τους καλεσμένους από την Ελλάδα κ. Καλεντερίδη, κ. Αλεξανδρίδη με τα μέλη του Σωματείου, τον καθηγητή Taner Akcam για την πολύτιμη εισήγησή του και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του, στο θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων. Επίσης ευχαρίστησε το Διοικ. Συμβούλιο για την θέληση του να προωθήσει το τεράστιο θέμα της γενοκτονίας.
Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε, ο Δικηγόρος Στέργιος Κοσμίδης.
PONTIAN SOCIETY "PANAGIA SOUMELA" OF BOSTON
587 Albany Street Boston, MA 02118
Telephone: (617) 338-7453
www.panagiasoumelaboston.com
webmaster@panagiasoumelaboston.com