Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

11o ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» για 11η συνεχή χρονιά το «Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων» στον Ιερό χώρο της Νέας Μονής στην Καστανιά Βεροίας, από τις 16 έως και τις 19 Ιουλίου. Πάνω από 500 νέοι και νέες, εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων από όλη την Ελλάδα αλλά και τον Απόδημο Ελληνισμό συμμετείχαν στις τετραήμερες εκδηλώσεις.

Τους νέους καλωσόρισε στο Βέρμιο ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γιώργος Τανιμανίδης ενώ την έναρξη των εργασιών του Συναπαντήματος κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ.

Παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο βουλευτής κ. Ηλίας Φωτιάδης, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Δημοτική Σύμβουλος κα. Δέσποινα Λιάπη-Καρασαββίδου, ο βουλευτής κ. Γιάννης Μαγκριώτης, η Δήμαρχος Βεροίας κα. Χαρούλα Ουλσουτζόγλου και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Οι νεολαίοι παρακολούθησαν προβολές ταινιών, επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Βεροίας και τον Άγιο Νικόλαο Ναούσης. Συναντήθηκαν με τον Νομάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη, παρακολουθήσαν διαλέξεις από τον Δάσκαλο-Συγγραφέα κ. Στάθη Ταξίδη, την Βουλευτή κ. Εύα Καϊλή, τον ηθοποιό Λάζο Τερζά, τον λογοτέχνη κ. Κώστα Διαμαντίδη, τον δικηγόρο κ. Αθανάσιο Παπαζαϊτη, τον γιατρό Διονύσιο Νικηφόρο. Γνώρισαν τον τρόπο δημιουργίας του κόμικ «Αστραπίκας και Βροντίκας» από τους γραφίστες σεναριογράφους κ. Γιάννη Πιττακίδη, κ. Νίκο Αγγέλου και τον σκιτσογράφο κ. Βασίλη Ρεβετζίκα.

Συμμετείχαν σε συζητήσεις με θέματα που αφορούν στον Ποντιακό Ελληνισμό και κατέληξαν σε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο στέλνουν ένα ενωτικό μήνυμα, σε όλα τα οργανωμένα Ποντιακά Σωματεία αλλά και τις Ομοσπονδίες, σεβασμού και συμπαράστασης στο έργο και την προσφορά του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος της «Παναγίας Σουμελά» με βάση τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του Ιδρύματος σύμφωνα με το Β.Δ. 924/66 όπως αυτό τεκμηριώθηκε προσφάτως με την γνωμοδότηση 52/2009 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ο θίασος του Συλλόγου Ποντίων Καλλιθέας Συκεών Θεσσαλονίκης ενθουσίασε τα παιδιά με την κωμωδία της Έρρικας Νικολαίδου «Τσαναβάρ σα λάχανα». Επίσης η κα Τσιρίδου Δηιάνειρα παρουσίασε τον τρόπο παρασκευής του «πιροσκί».

Τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των Κτητόρων της Νέας Μονής και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των νέων.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την συγκρότηση της νέας Οργανωτικής επιτροπής για το Συναπάντημα 2010. Τίμησαν για ακόμη μια φορά την προσφορά και το έργο του Ιδρύματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και ιδιαιτέρως αυτήν που σχετίζεται με τη νέα γενιά.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο Της «Παναγίας Σουμελά»

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συναπαντήματος 2009


ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι νέοι και νέες, εκπρόσωποι Σωματείων Ποντίων, που συγκεντρωθήκαμε στα υψώματα του Βερμίου για το ετήσιο «Συναπάντημα στην Παναγία Σουμελά» καταλήξαμε μετά από προβληματισμό και διάλογο στα παρακάτω:

Για την Ποντιακή Διάλεκτο

Υποχρέωση μας, ο αγώνας για διαφύλαξη της ιωνικής διαλέκτου των προγόνων μας.
Επιθυμία και στόχος μας να παραμείνει ζωντανή διατηρώντας την μέσα από το θέατρο, τραγούδι και την λογοτεχνία.

Για την οικολογία
Ως νέοι είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε θέματα πράσινης ανάπτυξης και δεν μένουμε απλά θεατές στην κλιματική αλλαγή και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

Για την 19 η Μαΐου – ημέρα μνήμης
Απαιτούμε να αποτελέσει την ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του κεμαλισμού, μιας ιδεολογίας και πολιτικής που οδήγησαν στις γενοκτονίες των λαών της περιοχής του Εύξεινου Πόντου, της Μικρά Ασίας.

Καταδικάζουμε τα πρόσωπα και τις πολιτικές που στόχευσαν στην αλλοίωση της σημασίας της 19ης Μαΐου μετά τη ψήφισή της από τη Βουλή των Ελλήνων.

Για την Ποντιακή νεολαία
Το Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, ενωμένο γιορτάζει φέτος (11) έντεκα χρόνια ζωντανής παρουσίας αποτελώντας όχι απλά μία εκδήλωση, αλλά ένα συνεπή και αδιάβλητο θεσμό.

Ένα θεσμό για τον οποίο οι νεολαίοι αγωνίζονται και συσπειρωμένοι, ακηδεμόνευτοι, αδιάσπαστοι και πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά της ποντιακής παράδοσης κρατούν την ποντιακή φλόγα άσβεστη.

Οι όποιες ενέργειες για διάσπαση στο χώρο της νεολαίας κρίνουμε ότι θα πέσουν στο βούρκο και θα χαθούν.

Για την ενότητα του Ποντιακού χώρου
Εμείς οι νέοι, στηρίζοντας το έργο της Παναγίας Σουμελά, επιμένουμε με βάση τη νομιμότητα στο αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά όπως σωστά επισήμανε και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ ΄ αριθμόν 52/2009 γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία υπερψηφίστηκε η νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος Παναγία Σουμελα με βάση το Βασιλικό Διάταγμα 924/66 και το άρθρο 109 του Συντάγματος. Έτσι, απαιτούμε από όλους τους φορείς να συνεχίζουν να στηρίζουν το έργο της Σουμελιώτισσας, Κυράς του Πόντου , έργο που με τόσο κόπο και αγώνα όλες οι διοικήσεις του προσέφεραν διαχρονικά.

Λέμε ναι στην ενότητα του οργανωμένου ποντιακού χώρου στη πράξη και όχι σε ηγεμονιστικές και προσωπικές πρακτικές. Τα λόγια περίσσεψαν, οι πράξεις έχουν σημασία και από αυτό κρινόμαστε όλοι. Το έργο και οι πράξεις των κτητόρων της Παναγίας Σουμελά και του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου τους έχουν περάσει στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Για τον Φίλωνα Κτενίδη
Όπως έγραψε ο αείμνηστος Φίλων Κτενίδης:
Ο λόγον κ’ ετελειώσεν και η βοή κ’ εστάθεν...
‘εστραψεν και εβρόντεσεν κ’ εσείγανε τα κάστρα.

Ως συνεχιστές της ποντιακής παράδοσης ευρισκόμενοι στο φάρο του ποντιακού ελληνισμού, την Παναγία Σουμελα που το φως και τα οράματα του Φίλωνα Κτενίδη συνεχίζουν σήμερα να φωτίζουν τις καρδιές μας και να μας μπολιάζουν με καινούργιες ιδέες και σκέψεις, αφιερώνουμε τις φετινές εργασίες στη μνήμη του μεγάλου οραματιστή, ποιητή και κτήτορα της Παναγίας Σουμελά.

11o ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ
Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Καστανιά 19-7-2008