Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Τιμούν την ποντιακή καταγωγή και γι’ αυτό βραβεύτηκαν

Δύο Πόντιους στην καταγωγή, που ο καθένας διέπρεψε στον τομέα του, τον νευροχειρουργό Χρήστο Αντωνιάδη και τον στιχουργό, Λευτέρη Χαψιάδη, τίμησαν οι Θρυλοριώτες το βράδυ της Δευτέρας σε ειδική εκδήλωση.

Οι γιορτές της Αγίας Μαρίνας, «Παρακαθ και αροθυμίας» ξεκίνησαν με το αφιέρωμα στους δύο πόντιους που βρέθηκαν στην περιοχή μας, συναντήθηκαν με παλιούς γνωστούς και χειροκροτήθηκαν θερμά.

Ο νευροχειρούργος Χρήστος Αντωνιάδης ξεχωρίζει για την ποιητική του δεινότητα, καθώς έχει γράψει εξαιρετικά ποιήματα στην ποντιακή διάλεκτο, τα οποία μελοποιήθηκαν από τον Χρήστο Χρυσανθόπουλο και τραγουδήθηκαν από κορυφαίους τραγουδιστές, όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «την πατρίδαμ έχασα». Έχει μεταφράσει και διασκευάσει τη Μήδεια στην ποντιακή διάλεκτο.

Ο Λευτέρης Χαψιάδης με την σειρά του είναι ένας κορυφαίος πόντιος στιχουργός, τα τραγούδια του οποίου έχουν ερμηνευτεί από τους σημαντικότερους λαϊκούς καλλιτέχνες της χώρας μας. Ως στιχουργός στο ελληνικό τραγούδι πρωτοεμφανίζεται το 1983. Καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της στιχουργικής του διαδρομής έπαιξε η γνωριμία και η φιλία του με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Η Χρύσα Μαυρίδου πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «η Κερασούντα και το Γαρς» καλωσόρισε στον οικισμό τα δύο τιμώμενα πρόσωπα.

Εραστής της ποντιακής διαλέκτου, δήλωσε ο Χρήστος Αντωνιάδης και όπως σημείωσε, «έσω του στίχου, προσπαθώ να κρατήσω ζωντανή την ποντιακή διάλεκτο. Αυτός είναι ο σκοπός, δεν ξέρω αν έχω καλλιτεχνικό ταλέντο, αλλά καταβάλω προσπάθειες για την ποντιακή διάλεκτο, γιατί πιστεύω πως μια γλώσσα που δεν διδάσκεται πεθαίνει, αλλά η προσπάθεια που μπορεί να γίνει είναι μέσω ποίησης ή μέσω θεατρικού έργου, για να διατηρηθεί μια γλώσσα ζωντανή. Αυτό με ώθησε να ασχοληθώ λιγάκι με τον στίχο».

Λευτέρη Παπαδόπουλο του ποντιακού τραγουδιού, χαρακτήρισε τον κ. Αντωνιάδη ο στιχουργός Λευτέρης Χαψιάδης, αναφέροντας ότι «είναι μια καταπληκτική μορφή μέσα στην Ελλάδα, νομίζω ότι του έχω δώσει τον πιο πετυχημένο χαρακτηρισμό, είναι ο άνθρωπος που σώζει ζωές με το νυστέρι του, γιατί είναι νευροχειρουργός και θεραπεύει ψυχές με τον στίχο του. Πιστεύω ότι η παρουσία του Χρήστου είναι καταλυτική στο ποντιακό τραγούδι, είναι κυριολεκτικά ο Λευτέρης Παπαδόπουλος του Ποντιακού τραγουδιού».

Ο στιχουργός που είχε βρεθεί πρόσφατα ξανά στην περιοχή μας με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Ένας αλήτης άγγελος», εξέφρασε τη χαρά του να είναι ανάμεσα σε ανθρώπους της φυλής του, όπως είπε, «με πολλή μεγάλη χαρά ήρθα στο Θρυλόριο, σε αυτό το ποντιακό χωριό. Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση όταν πηγαίνω σε τέτοιες μικρές συγκεντρώσεις ανθρώπων, αν και ευτύχησα να ακούσω τα πρώτα μου τραγούδια από τον Γιώργο Νταλάρα σε μεγαλειώδες συναυλία στο Ολυμπιακό στάδιο μπροστά σε 80.000 κόσμο, εδώ η συγκίνηση είναι διαφορετική, γιατί είμαι ανάμεσα στους πατριώτες μου, ανάμεσα στην φυλή μου».

Για τον Χρήστο Αντωνιάδη στην εκδήλωση μίλησε η φιλόλογος και δημοτική σύμβουλος Σοφία Μενεσελίδου, ενώ στο έργο του Λευτέρη Χαψιάδη αναφέρθηκε η Καίτη Μακρή προϊσταμένη ΚΕΠ Αλεξανδρούπολης.

Το αφιέρωμα πλαισίωσαν μουσικά ποντιακή ορχήστρα με τους Λευτέρη Ξενιτάδη στη λύρα, Κώστα Σαββίδη στα πλήκτρα, Νίκο Παπαδόπουλο και Αναστάσιο Καμενίδη στο νταούλι, Μιχάλη Κακουλίδη, Στέλιο Ταιρίδη και Ελένη Αποστολίδου στο τραγούδι και η ορχήστρα «Νότες» με τους Νίκο Μεραχτσάκη στο μπουζούκι, Χάρη Λύρατζη στο αρμόνιο, Αντώνη Λάιο στα κρουστά, Βασίλη Δερμετζή στα τύμπανα, Συμεών Καγκαίδη, Σταύρο Έλενα και Ελένη Αποστολίδου στο τραγούδι.

Δήμητρα Συμεωνίδου

Πηγή: "Ο Χρόνος" 15-07-2009