Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Κατάμεστο το Θερινό

Ο Χάρρυ Κλυνν «ένας ήρωας με παντόφλες» …και δημότης Θρυλορίου.

«Θερινό»… έκανε το θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής ο πιο δημοφιλής stand-up comedian στην Ελλάδα Χάρρυ Κλυνν, που μαζί με τα «Παιδιά της Σαλονίκης», μια θεατρική ομάδα, παρουσίασαν το έργο των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου, «Ένας ήρωας με παντόφλες».

Η γνωστή μαύρη κωμωδία, η οποία έγινε γνωστή και αγαπητή στο κοινό από το μεγάλο μας ηθοποιό Βασίλη Λογοθετίδη, παραμένει διαχρονική, δυστυχώς, «αναδεικνύοντας» το ελληνικό… ταμπεραμέντο στις μίζες, την παγαποντιά και την καλοπέραση χωρίς ενδοιασμούς για το αν και πόσα «πτώματα» προκαλούνται στην προσπάθεια του ζητούμενου, από τον πόλεμο και μετά, «την καλή ζωή».

Οι Κομοτηναίοι και όχι μόνο συνέρρευσαν στο Θέατρο -πάνω από 700 ήταν τα κομμένα εισιτήρια- αποδεικνύοντας ότι οι νεοέλληνες, παρ’ όλες τις… μεταλλάξεις που έχουν υποστεί, κυρίως μετά τη μεταπολίτευση, παραμένουν «πιστοί» στους πραγματικούς δημιουργούς.
Το κλασικό, πλέον «Ένας ήρωας με παντόφλες» δε θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο το κοινό, που ακόμα και σήμερα -και αεί- αγκαλιάζει με στοργή (πολλές φορές και με απελπισία) δημιουργούς του βεληνεκούς του Αλέκου Σακελλάριου, που έκανε πολλές και τεράστιες θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες και μόνος, αλλά και ως επιτυχημένο δίδυμο με το Χρήστο Γιαννακόπουλο…

Να σημειωθεί ότι η παράσταση περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος «Η Κερασούνται και το Γαρς» με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας. Η ποντιακή του καταγωγή, αλλά και η… ανακάλυψη και άλλων Ποντίων γύρω του προχθές το βράδυ, ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης με δημοσιογράφους, λίγο πριν την παράσταση.
«Σήμερα είναι ο στρατηγός Λάμπρος Δεκαβάλα, δεν είμαι ποντιακής καταγωγής ως στρατηγός, είμαι πανελλήνιας καταγωγής», είπε με το χαρακτηριστικό του χιούμορ και ευχαρίστησε το σύλλογο που τον έφερε στη Θράκη, όπου, όπως είπε, έχει πολλούς φίλους.
«Θα έπρεπε να έχω περισσότερους στην Μακεδονία, αλλά δεν έχω και το άσχημο με εμένα είναι ότι λέω πάντα την αλήθεια και η αλήθεια καμιά φορά στεναχωρεί κάποιους», σχολίασε, ενώ αποκάλυψε ότι θα γίνει και επίτιμος δημότης Θρυλορίου. «Δεν ξέρω αν το μάθατε, θα φροντίσει η κ. Χρύσα (Μαυρίδου) με τα επίχρυσά της να με επαργυρώσει κιόλας».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη βραδιά που έζησε στην Αλεξανδρούπολη με το έργο, χαρακτηρίζοντάς την «σπουδαία βραδιά».

Μιλώντας για το έργο, τόνισε: «Εγώ χαίρομαι με αυτήν την παράσταση και γι’ αυτό κάνω και την περιοδεία, θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη τιμή που παίζω αυτό το έργο, το οποίο γράφτηκε από τον Σακελλάριο και τον Γιαννακόπουλο και ακόμη μεγαλύτερη τιμή που ερμηνεύω τον ρόλο που έπαιξε, ερμήνευσε και δίδαξε ο ήρωας του ελληνικού θεάτρου ο Βασίλης ο Λογοθετίδης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ανήγγελλε τη συγγραφή ενός ποντιακού έργου. «Θέλω να πιστεύω ότι το ποντιακό θέατρο πρέπει να ξεφύγει πια από αυτήν την μυθογραφία και να είναι ένα σύγχρονο, δραματουργικά σωστό και δομημένο σωστά ποντιακό θέατρο. Για το λόγο αυτό σκέφτηκα να γράψω ένα έργο, θα με βοηθήσει και η Χρύσα η Μαυρίδου να το μεταφράσουμε στα καλά της ποντιακά με έναν τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε αυτά που θα λέμε να είναι αντιληπτά και σε αυτούς που δεν κατέχουν την ποντιακή γλώσσα. Όνειρό μου είναι πριν τελειώσω αυτήν την διαδρομή, γιατί μετά θα ασχοληθώ με άλλα θέματα, αυτό το έργο να το παρουσιάσω σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, όπου υπάρχει ποντιακός ελληνισμός», επεσήμανε.

Η πρόεδρος του ποντιακού Συλλόγου Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, τόνισε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας φιλοξενεί αυτήν την παράσταση και είναι ιδιαίτερη χαρά που έχουμε φίλο τον Χάρρυ Κλυνν. Το Θρυλόριο πραγματικά λυπάται που δεν θα τον έχουμε τις επόμενες ημέρες, γιατί οι παραστάσεις πρέπει να συνεχιστούν, όμως όπως είπε θα γίνει δημότης Θρυλορίου. Να είστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή θα το κάνουμε όταν ο χρόνος του το επιτρέψει. Ο κόσμος τον τίμησε, είναι γεμάτο το θέατρο», τόνισε και ευχαρίστησε και τα Μ.Μ.Ε., θεωρώντας ότι συνέβαλαν στην ενημέρωση και διαφήμιση της συγκεκριμένης παράστασης. Εμείς, πάλι, δεν το πιστεύουμε και πολύ αυτό. Γιατί, όπως λένε: «το κοινό, το καλό θέατρο και τους πραγματικούς εκφραστές του, τους οσμίζεται…

Επιμέλεια: Ελευθερία Μούκανου

Πηγή: "Η Πατρίδα" 16-07-2009