Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Θεσσαλονίκη, 17-7-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης, που αναφέρεται στην πρόσφατη συνάντηση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, στην οποία παρίστατο και ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, ανακοινώνονται από την Ομοσπονδία μας τα εξής:

Καταρχήν η Π.Ο.Ε. δεν εξέδωσε καμία άλλη ανακοίνωση γι’ αυτήν τη συνάντηση, όπως ανακριβώς αναφέρει το δελτίο τύπου της Μητροπόλεως, αποδίδοντας, από προφανή όσο και αδικαιολόγητη σύγχυση, στην Π.Ο.Ε. τη σχετική ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης Βεροίας.

Από την αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε. παραδόθηκε στον Σεβασμιώτατο πολυσέλιδο εκτενές υπόμνημα σχετικά με το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» με την παράκληση να απαντήσει, αφού το αναγνώσει εν ηρεμία. Αντί όμως της αρμόζουσας και αναμενόμενης από εμάς έγγραφης απάντησης επί του άνω υπομνήματος η Ιερά Μητρόπολις επέλεξε την δημόσια διά δελτίου τύπου απάντηση.

Η Π.Ο.Ε. ήθελε και θέλει να αποφύγει την φθοροποιό εκατέρωθεν δημόσια αντιπαράθεση με τον Σεβασμιώτατο. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι προς αποκατάσταση και μόνο της αλήθειας να σημειώσουμε:

Είναι ανακριβές το διαλαμβανόμενο στην ανακοίνωση της Μητροπόλεως, ότι οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Ε. ζητούσαν πιεστικά από τον Μητροπολίτη την επιβεβαίωσή του, ότι υφίσταται πρόβλημα με την διοίκηση του ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» και ότι αυτός αρνήθηκε να υποκύψει στην πίεση. Λυπούμαστε αν ο Σεβασμιώτατος εξέλαβε ως πίεση την δύναμη και την ένταση προβολής των επιχειρημάτων μας ως προς την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στο κλειστό οικογενειοκρατικό καθεστώς διοίκησης του Ιδρύματος, που προκαλεί τον σκανδαλισμό της συντριπτικής πλειονότητας του ποντιακού Ελληνισμού.

Είναι επίσης αναληθές το διαλαμβανόμενο στην ανακοίνωση της Μητροπόλεως ότι κατά την συνάντηση δεν συζητήθηκε ιδιαιτέρως θέμα μετατροπής του ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» σε ιερά μονή. Το αληθές είναι ότι υπήρξε σχετική συζήτηση, διαπιστώθηκε μάλιστα και ταύτιση απόψεων επί του θέματος αυτού.

Κατά τα λοιπά η ανακοίνωση της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας αναπέμπει δοξαστικά και μεγαλυνάρια προς την παρούσα διοίκηση του ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».

Αναρωτιόμαστε αν πρέπει να προετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε και το ιωβηλαίο, δηλαδή τα 50άχρονα της οικογενειοκρατίας στο Ίδρυμα.

Είναι προφανές ότι δεν ωφελεί πλέον να ξαναδιαλεχθεί η Π.Ο.Ε. με τον Σεβασμιώτατο επί του θέματος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά». Ούτε εμείς χρειαζόμαστε την «φιλοφροσύνη» του ούτε εκείνος τις «πιέσεις» μας. Ας γνωρίζει όμως ότι το ιερατικό σχήμα του, που εμείς ευλαβούμαστε, δεν του παρέχει κανένα απολύτως άσυλο έναντι της δίκαιης κριτικής του ποντιακού Ελληνισμού, στην κρίση του οποίου βεβαίως υποκείμεθα και εμείς.

Ο Γενικός Γραμματέας
Κωνσταντίνος Γαβρίδης
Δικηγόρος,

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Παρχαρίδης
Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ.,



ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1
Τ.Κ. 54624
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2310227822
FAX:2310227213
www.poe.org.gr
info@poe.org.gr