Το χιούμορ και το γέλιο πρωταγωνιστεί στις φετινές εκδηλώσεις
Ξεκινούν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου οι «Εκδηλώσεις στην καρδιά του Θέρους – Παρακάθ’ κι αραθυμίας» που πραγματοποιούνται από το Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» και ολοκληρώνονται την Κυριακή 19 Ιουλίου. Ο εορτασμός του ξωκλησιού της Αγίας Μαρίνας έχει οδηγήσει όλες οι δραστηριότητες να αφορούν εκδηλώσεις μνήμης για τον Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς». «Οδηγηθήκαμε χρόνο με το χρόνο εκεί ίσως και από την ανάγκη μας να παρουσιάσουμε όλα τα κομμάτια της ποντιακής παράδοσης και εκείνο που ξεκινήσαμε τα τελευταία τρία χρόνια συνεχίζουμε να το κάνουμε αφορά σε ένα ταξίδι στο παρελθόν του χωριού μας, συμπληρώνοντας κάθε χρόνο ένα κομμάτι στο παζλ της ιστορίας του. Φέτος το αφιέρωμα αναφέρεται στον Πιστωτικό Συνεταιρισμό Θρυλορίου», τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου.
Τιμή στον Χρήστο Αντωνιάδη και τον Λευτέρη Χαψιάδη
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με ένα εξαιρετικό τρόπο με αφιέρωμα και απόδοση τιμής στον κορυφαίο νευροχειρουργό Χρήστο Αντωνιάδη που εκτός του ότι είναι κορυφαίος γιατρός είναι και κορυφαίος ποιητής της ποντιακής μούσας. Έχει γράψει εξαιρετικά τραγούδια τα οποία έχουν μελοποιηθεί από το Χρυσανθόπουλο και έχουν τραγουδηθεί από τον Καζαντζίδη με γνωστότερο «Την πατρίδα μ’ έχασα» ένα τραγούδι που οι περισσότεροι πιστεύαμε ότι ήταν παραδοσιακό. Είναι γραμμένο από το Χρήστο Αντωνιάδη ο οποίος μάλιστα έχει γράψει στα ποντιακά και τη Μήδεια. Κουβεντιάζοντας με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη στον Πόντο, γιατί κάθε χρόνο πηγαίνει στην περιοχή, και του υποσχέθηκε ο Ιεροκλής ότι αν γράψει την Μήδεια στα ποντιακά θα το παίξουν. Στην αρχή την έγραψε σε έμμετρο στίχο και επειδή ήταν πολύ δύσκολο να γραφεί έτσι την ξαναέγραψε σε πεζό κείμενο. Μένει το ανέβασμα της παράστασης και θα ήταν αυτό ευτυχές γεγονός. Τον Χρήστο Αντωνιάδη θα τιμήσουμε στο Θρυλόριο με μουσική ορχήστρα που θα παίξει και θα τραγουδήσει αυτά τα τραγούδια. Ο Χρήστος Αντωνιάδης θα μιλήσει επίσης και για την ποντιακή λαλιά, γιατί, όπως ο ίδιος λέει, γράφει με γνώμονα τη διάσωση της ποντιακής μας γλώσσας.
Επίσης, την ίδια βραδιά, θα υπάρχει αφιέρωμα σε ένα άλλο πόντιο στιχουργό, τον Λευτέρη Χαψιάδη, που έχει γράψει μεγάλες επιτυχίες τραγουδισμένες από μεγάλους τραγουδιστές. Η μουσική ορχήστρα Νότες» του κ. Μεραχτσάκη θα τραγουδήσει όλα αυτά τα τραγούδια.
Παράσταση από το Χάρυ Κλυν
Την Τρίτη το βράδυ οι εκδηλώσεις φιλοξενούν το γνωστό Χάρυ Κλυνν που θα παρουσιάσει την παράσταση «Ένας ήρωας με παντούφλες» ένα έργο που έχει εισπράξει εξαιρετικές κριτικές, «γιατί ο Χάρυ Κλυνν με το δικό του τρόπο αποδίδει μια δύσκολη παράσταση που έχει ανεβάσει καταπληκτικά ο Λογοθετίδης, είναι γνωστή η ταινία, και σήμερα ο Χάρυ Κλυνν βάζει τη δική του σφραγίδα σε αυτή την παράσταση, η οποία έχει και χιούμορ και παράσταση».
Η παράσταση θα δοθεί στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο. «Θεωρώ ότι θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του ο Χάρυ Κλυνν για να ευχαριστήσει τον κόσμο».
Συγκεκριμένα ο Χάρρυ Κλυνν και η εννεαμελής θεατρική του ομάδα «Τα παιδιά της Σαλονίκης» παρουσιάζουν την κωμωδία των Σακελάριου – Γιαννακόπουλου «Ένας ήρωας με παντόφλες», σε σκηνοθεσία Χάρρυ Κλυνν, σκηνικά Κάρολου Ρωμούση και μουσική επιμέλεια Νίκου Τριανταφυλλίδη.
Εκδήλωση με ποντιακά ανέκδοτα
Το κλου των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας αποτελεί η εκδήλωση της Τετάρτης. «Για πρώτη φορά στα πολιτιστικά χρονικά και κυρίως στα ποντιακά θα έχουμε βραδιά ποντιακών ανεκδότων. Θα είναι κοντά μας ο Αντώνης Παυλίδης που θα κάνει μια εισήγηση για τα ποντιακά ανέκδοτα, ώστε να γίνει κατανοητό τι κρύβεται πίσω από αυτά και θα σχολιάσει το λόγο για τον οποίο αυτά χρησιμοποιήθηκαν άσχημα εναντίον των Ποντίων».
Παρόντες θα είναι ο Θόδωρος Ανδρεάδης, συγγραφέας, με το γνωστό έργο «Η Ταμάμα», ο Ξενοφών Σοφιανίδης, θεατράνθρωπος που έχει φιλοξενήσει πριν χρόνια ο σύλλογος με τον αείμνηστο Κυνηγόπουλο, τον παλιό ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Αχιλλέα Ασλανίδη και τον Πλούταρχο Κανετίδη. «Στην αναζήτησή μου να βρω πόντιους που λένε ποντιακά ανέκδοτα πήρα τηλέφωνο το Σάββα το Μαυρίδη τον οποίο είχα ακούσει να λέει ιστορίες ποντιακές και να γελάμε τον ρώτησα ποιον να φιλοξενήσω που να ξέρει να λέει ποντιακά ανέκδοτα. Μου είπε «φερ’ τον Πλούταρχο ας σην Καβάλαν, τον τραγουδιστή και χοροδιδάσκαλο και τον Ξενοφών Σοφιανίδη και π εκεί φέρ’ κι έναν καρδιολόγον, γιατί κι αντέχετε». Και φυσικά θα συμμετάσχουν και πόντιοι Θρυλοριώτες που λένε και αυτοί με όμορφο τρόπο ποντιακά ανέκδοτα. Την παρουσίαση θα κάνει ο Σάββας Σαλπιγγίδης και θεωρώ ότι αυτή η βραδιά θα μείνει αξέχαστη και θα την ευχαριστηθούν πόντιοι και μη πόντιοι γιατί τα ποντιακά ανέκδοτα αν δεν τα πεις στην ποντιακή διάλεκτο δεν έχουν ουσία».
Οι επόμενες εκδηλώσεις
Την παραμονή της Αγίας Μαρίνας θα γίνει παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων και μοίρασμα παραδοσιακού φαγητού χασίλ. Την παρουσίαση θα κάνει ο Πλούταρχος «τον οποίο ελπίζω να καταφέρω να χορέψει γιατί όπως χόρευε ο Πλούταρχος το «πιτσάκ», τα μαχαίρια δεν νομίζω να υπάρχει άλλος που να τα χορεύει. Έχει μείνει στην ιστορία ο τρόπος με τον οποίο χορεύει αυτό τον χορό. Αν τον πείσω είμαι σίγουρη ότι ο κόσμος θα απολαύσει και την παρουσίαση των χορευτικών αλλά και το χορό του που θα τον καταγράψουμε».
Συγκεκριμένα στη βραδιά θα συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διποτάμων Δράμας «Ο Άγιος Νικόλαος», Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης «Ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων», Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος Πρασινάδας Ν. Δράμας «Ακρίτες», Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαιοχωρίου «Ο Άγιος Γεώργιος», το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».
Παρασκευή ανήμερα της Αγίας Μαρίνας θα γίνει η παρουσίαση του αφιερώματος στον Συνεταιρισμό Θρυλορίου και θα τιμηθούν όλοι οι πρόεδροι του συνεταιρισμού και φυσικά θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στους ιδρυτές. Θα πραγματοποιηθεί αναβίωση από τη νεολαία του χωριού όλης της αλωνιστικής περιόδου όπως γινόταν τα παλιά χρόνια.
Το Σάββατο συνεχίζονται οι εκδηλώσεις με παραδοσιακή ποντιακή βραδιά με τους πόντιους καλλιτέχνες αδερφούς Γιώργο και Λάζο Ιωαννίδη στο τραγούδι και στη λύρα αντίστοιχα, με όλη τους την ορχήστρα και την Κυριακή ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις με το 8ο Συναπάντημα Θρυλοριωτών και με την παράσταση από το Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου «Ο πρωθυπουργόν» που έγραψε ο Σάββας Σαλπιγγίδης και σκηνοθετεί ο Θανάσης Δουλγερίδης.
Α.Π.
Ο Πιστωτικός Συνεταιρισμός Θρυλορίου
Ο Πιστωτικός Συνεταιρισμός Θρυλορίου ιδρύθηκε το 1924 και αποτελεί ένα ριζοσπαστικό εγχείρημα η δημιουργία του. Από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που το έχουν ζήσει όπως ο μπάρμπα Γιάννης ο Σαββίδης γεννημένος το 1917 που έζησε όλες τις διαδικασίες ο σύλλογος έχει ξεκινήσει την προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του. «Δυστυχώς κυρίως μαρτυρίες έχουμε για την καταγραφή για την λειτουργία του, σίγουρα όμως είναι επιβεβαιωμένο ότι δημιουργήθηκε το 1924. Φανταστείτε ότι οι πρόσφυγες εγκαθίστανται το 1923 στο Θρυλόριο και μέσα σε ένα χρόνο καταφέρνουν και σπίτια να φτιάξουν και τα χωράφια να καλλιεργήσουν σε ένα χώρο γεμάτο πουρνάρια και τσαλιά καταφέρνουν και να καλλιεργήσουν τη γη αλλά και να φτιάξουν το 1924 συνεταιρισμό. Αυτό το συνεργατικό πνεύμα αλλά και προοδευτικό μη ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τέτοια δεδομένα είναι σημαντικό. Σκεφτείτε ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης δημιουργήθηκε το 1928 με πρωτοπόρους και παρότρυνση του Μιχάλη Αφεντουλίδη, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας της δημιουργίας του Συνεταιρισμού στο Θρυλόριο. Οι Καρσλήδες ήταν αυτοί που έφεραν από την πατρίδα τους την ιδέα. Δεν αντιμετώπισαν βέβαια τα προβλήματα αυτά που αντιμετώπισαν οι Κερασούντιοι και οι Σαμψούντιοι που ήταν κυνηγημένοι. Από πολύ παλιά είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή του Καρς στον Καύκασο όπου εκεί ζούσαν σε καλύτερες συνθήκες. Είχαν την δυνατότητα και να σπουδάσουν και να μορφωθούν. Ο Μπάρμπα Μιχάλης Αφεντουλίδης είναι γνωστός στο χωριό σαν Γραφέας, αξιωματικός του Ρωσικού στρατού και μορφωμένος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτός μαζί με άλλους οκτώ μεταξύ των οποίων ο Συμεών Αφεντουλίδης, ο Ηρακλής Συμεωνίδης, ο Πέτρος Αβραμίδης, άκουσαν την ιδέα του και την υιοθέτησαν την υλοποίησαν και στη συνέχεια εντάχθηκαν στον συνεταιρισμό και όλοι οι άλλοι Θρυλοριώτες».
Στην αρχή φτιάχτηκε ένα κτίριο στην πλατεία του χωριού το οποίο στη συνέχεια λειτούργησε σαν Κοινότητα. Το κτίριο κτίσθηκε το 1926 είχε υπόστεγα και το 1930 με τη διανομή των χωραφιών παίρνουν πατόζα και τρακτέρ και αρχίζουν να αλωνίζουν τα σπαρτά όλης της περιοχής. Το 1937 παίρνουν δεύτερη πατόζα και δεύτερο τρακτέρ, αγοράζουν σπαρτικές μηχανές, θεριζοαλωνιστικές και αλλάζουν τα δεδομένα στην καλλιέργεια της γης. Το 1939 φτιάχνουν αλευρόμυλο και έτσι φημίζεται σαν ο προοδευτικότερος συνεταιρισμός στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί βέβαια ότι ήδη υπήρχαν συνεταιρισμοί στην Ελλάδα με το νόμο του 1914 γενικότερα όμως στην περιοχή της Ροδόπης ήταν ο πρώτος συνεταιρισμός. Ευτύχημα για τη διάσωση της ιστορίας η ύπαρξη του Μπάρμπα Γιάννη Σαββίδη αλλά και η πρωτοβουλία του Κώστα του Σαλπιγγίδη που όταν «το 1966 πήγε στην Κοινότητα ο Μπάρμπα Ηράκλης ο Συμεωνίδης να του ζητήσει πιστοποιητικό για να πουλήσει την αγελάδα του τον ρώτησε πώς ήρθαν οι άνθρωποι του χωριού και τι έκαναν. Έτσι περιγραφικά μέσα σε δέκα σειρές έχει γραμμένη όλη την ιστορία του χωριού και αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό γραπτό ντοκουμέντο για να συμπληρωθούν τα κενά που η διήγηση των παλιότερων με τη μνήμη να μην βοηθά άφησε».
Πηγή: "Παρατηρητής της Θράκης" 09-07-2009