Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Επιστολή

Ευθύς εξαρχής θέλω να σημειώσω πως λυπάμαι πραγματικά που αναγκάζομαι να δημοσιεύσω την παρούσα παρέμβασή μου για να σχολιάσω κάποιες παρατηρήσεις που φιλοξενήθηκαν στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας «Εύξεινος Πόντος».

Η σύντομη αναφορά του κ. Αγτζίδη στην εκδήλωση που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε. σε συνεργασία με τις νεολαίες των Αρμενίων και Ασσυρίων έκλεινε με το εξής σχόλιο: «H σημαντικότητα του γεγονότος είναι αυταπόδεικτη. Και αυτό ανεξάρτητα από την κακή οργάνωση και την προφανή αδυναμία ή ανεπάρκεια των οργανωτών να συνδέσουν τις σημαντικές αυτές παρουσίες με τους Έλληνες ιστορικούς, μεταφέροντας τους γόνιμους προβληματισμούς στην ουδέτερη έως σήμερα νεοελληνική ιστοριογραφία».

Επειδή στη συγκεκριμένη εκδήλωση τουλάχιστον όσον αφορά τους επιστήμονες που προσήλθαν, αποκλειστική ευθύνη - σε συνεννόηση πάντα με το προεδρείο της Σ.Ε.Ν. και των υπολοίπων νεολαιών - είχε το ερευνητικό κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, θέλω να εστιάσω στα εξής:

1ον Καταρχήν θα πρέπει να σημειώσουμε πως η επιλογή των προσώπων δεν είναι τυχαία για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι προφανέστατος. Είναι οι πλέον ειδικοί επιστήμονες και τεχνοκράτες που ασχολούνται με το ζήτημα της Γενοκτονίας και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση. Ο δεύτερος είναι ότι με τους συγκεκριμένους επιστήμονες και άλλους βέβαια, υπάρχει προσωπική επαφή και συνεργασία με το ερευνητικό μας κέντρο. Δεν είναι δηλαδή η εκδήλωση αυτή ένα πυροτέχνημα αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα συνεργασίας των ελλήνων και ξένων ερευνητών και σε μια συντονισμένη προσπάθεια εξωστρέφειας της ποντιακής έρευνας.

2ον Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να υπάρχουν αυτά τα σχόλια από έναν άνθρωπο ο οποίος υπηρετεί στην Π.Ο.Ε. από τη θέση του υπευθύνου ιστορίας. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο στο τι θα έπρεπε να κάνει από τη θέση αυτή γιατί η παρέμβαση μου αυτή δεν έχει να κάνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά με μια νοοτροπία που επικρατεί στο χώρο που εμάς τουλάχιστον τους νέους επιστήμονες δεν μας εκφράζει.

3ον Το ζήτημα προφανώς το χειρίστηκε πρόχειρα ο κ. Αγτζίδης γιατί θα μπορούσε από την αρχή να έρθει σε επαφή μαζί μας και να κανονίσουμε μια συνάντηση των καθηγητών μαζί του. Η προχειρότητα φαίνεται και από την επαναλαμβανόμενη λανθασμένη δημοσίευση του τίτλου της ομιλίας του Τανέρ Ακτσάμ σε τόσα πολλά μέσα επικοινωνίας, ηλεκτρονικά και έντυπα. Αντί δηλαδή του τίτλου της ομιλίας που έκανε ο Ακτσάμ που ήταν «Ottoman Documents and Expulsion of Greeks from Asia Minor in 1913-1914» σημειώνει την ομιλία του George Shirinian με τίτλο: «The German Foreign Office Archives on the Armenian and Greek Genocides». Αυτό είναι το μικρότερο κακό. Αλλά για να μην μείνουν και λανθασμένες εντυπώσεις από αυτήν την ιστορία θέλω να σημειώσω πως κάθε φορά που το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα καλεί κάποιον σοβαρό επιστήμονα στην Ελλάδα φροντίζουμε να τον φέρουμε σε επαφή με τα ελληνικά επιστημονικά αλλά και ποντιακά οργανωτικά πράγματα.

Για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα στην προκειμένη περίπτωση, είχαμε οργανώσει με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τελικώς συμμετείχε και η Μέριμνα Ποντίων Κυριών μια διάλεξη του Τανέρ Ακτσάμ και του George Shirinian στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης μια ημέρα πριν την εκδήλωση της Αθήνας, δηλαδή στις 9 Μαΐου. Εκεί οι δυο προσκεκλημένοι συναντήθηκαν με νέους ερευνητές και επιστήμονες μεταξύ άλλων τους Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, Αλέξανδρο Καστρινάκη, Ελένη Μεντεσίδου κ.ά, έδωσαν συνεντεύξεις σε διάφορα δημοσιογραφικά και τηλεοπτικά μέσα και συναντήθηκαν με παράγοντες του οργανωμένου ποντιακού και αρμενικού χώρου. Να σημειωθεί ότι είχε προβλεφθεί δείπνο και συνάντηση με τον Τανέρ Ακτσάμ και τον Κώστα Φωτιάδη ενώ την βραδιά της ομιλίας τους είχαν προσκαλεστεί και συμμετείχαν καθηγητές του Αριστοτελείου μεταξύ των οποίων και η Άρτεμις Ξανθοπούλου. Αυτά για να μείνω στις πιο σημαντικές και συντονισμένες συναντήσεις που έγιναν.

Η ίδια μέριμνα λήφθηκε όταν καλέσαμε στην Ελλάδα για το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών τους Sergei Karpov, Richard Hovannisian, Michael Meeker, και Tom Sinclair για να μείνω μόνο στις ξένες συμμετοχές. Στο σημείο αυτό και με την παρούσα ευκαιρία πρέπει νομίζω να αναγνωρίσουμε την πολύ σημαντική αρωγή της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και της Μέριμνας Ποντίων Κυριών γιατί έχουν κατανοήσει πόσο σημαντική είναι η προώθηση της σοβαρής επιστημονικής έρευνας και την στηρίζουν με κάθε τρόπο.

Για να επανέλθουμε στην εκδήλωση του Μαΐου στην Αθήνα, οι επιστήμονες και οι τρεις αυτή την φορά Ακτσάμ, Shirinian, Smith συναντήθηκαν πάλι με νέους ερευνητές, έδωσαν συνεντεύξεις ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης προβλέφτηκε να υπάρχει χρόνος να συναντηθούν και να συζητήσουν με μέλη της Π.Ο.Ε. και της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. Κύριο θέμα συζήτησης που συνεχίστηκε και στο δείπνο ήταν η δημιουργία διεθνούς κέντρου ποντιακών ερευνών και ο συντονισμός δράσεων για την καλύτερη προώθηση του αιτήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Η συζήτηση αυτή δεν ξεκίνησε από μηδενική βάση αλλά από αυτά που είχαν ήδη συζητηθεί στο Σικάγο το Μάιο του 2008 με πρωτοβουλία του προέδρου του εκεί ποντιακού συλλόγου Γιώργου Μαυρόπουλου.

Επειδή οι ενέργειες, οι συναντήσεις και οι συζητήσεις που έχουν γίνει πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την εκδήλωση της 10ης Μαΐου είναι πολλές και δεν έχουν τώρα νόημα να εκτεθούν εδώ σταματώ σε αυτά που σημειώθηκαν παραπάνω.

Είναι, όμως, τουλάχιστον ανεύθυνο να εκφέρονται τέτοιες απόψεις επειδή ουσιαστικά δεν ήρθε ο ίδιος σε επαφή με το επιστημονικό αυτό δυναμικό κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Ελλάδα. Εξάλλου δεν φταίει η Οργανωτική Επιτροπή της συγκεκριμένης εκδήλωσης αν ο κ. Αγτζίδης είχε κανονίσει την ίδια ώρα να παρευρεθεί σε μια άλλη εκδήλωση. Όσοι οργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις διεθνούς χαρακτήρα καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι να συντονιστούν όλοι αυτοί οι πολυάσχολοι καθηγητές και να συγκεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Επίσης είναι άδικο να μην αναγνωρίζουμε τη δουλειά των νέων παιδιών των νεολαιών που εργάστηκαν με πολύ μεράκι και για να στήσουν αυτήν την εκδήλωση, η οποία στέφθηκε με απόλυτη ομολογουμένως επιτυχία. Θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που οργάνωσαν την εκδήλωση και όχι μόνο αυτήν αλλά και πολλά άλλα είναι νέοι άνθρωποι που παλεύουν μεταξύ βιοπορισμού και της αγάπης τους για την προώθηση της ποντιακής υπόθεσης σε όλες της τις εκφάνσεις. Ξεπερνούν λοιπόν τις αμέτρητες δυσκολίες τους και προσφέρουν ουσιαστικό έργο στα ποντιακά επιστημονικά και οργανωτικά πράγματα χωρίς να ζητούν άλλα ανταλλάγματα.

Φέρει λοιπόν μεγάλη ευθύνη αυτός που παίρνει θέση για τις δράσεις της νεολαίας, όχι μόνο γιατί αν συγκριθούν σε ποιότητα με δράσεις άλλων φορέων, καταλαβαίνει κανείς πως η νεολαία έχει διδάξει ουσιαστικό τρόπο λειτουργίας, αλλά και γιατί όπως προανέφερα αυτά τα παιδιά δεν έχουν ακόμη τακτοποιήσει τις προσωπικές τους υποθέσεις, (εργασία κλπ) και παρόλα αυτά εργάζονται πυρετωδώς για την ποντιακή υπόθεση. Είναι λοιπόν πολύ βολικό, όσο και άδικο, ex cathedra να διατυπώνουμε απόψεις και να συμπεριφερόμαστε ως κριτές σε διάφορα ζητήματα.

Κλείνοντας θέλω να σημειώσω πως είμαι πολύ περήφανος που είμαι ενεργό μέλος της νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, διότι η πλειοψηφία των παιδιών δουλεύει ακόμη με πολύ όρεξη, μεράκι και αλτρουισμό.

Υ.Γ. Αλήθεια ποιους ιστορικούς εννοεί ο κ. Αγτζίδης; Καλό είναι να μας τους κατονομάσει για να τους συμπεριλάβουμε την επόμενη φορά στις δραστηριότητες μας.


Θεοδόσιος Αρ. Κυριακίδης
Υπ. Διδ. Νεότερης Ιστορίας
Υπ. Ερευνητικού Κέντρου «Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα»
Συντονιστής Π.Ε.Ν. Θεσσαλονίκης


Πηγή: Εφημερίδα "Εύξεινος Πόντος", Αρ. Φύλλου 150, Ιούλιος 2009