Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009
Μπάζα στο δάσος της Παναγίας Σουμελά
Μπαζότοπος παραμένει τμήμα του δάσους Καστανιάς Ημαθίας δίπλα από το προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, όπου εργολάβος εναπόθεσε βραχομάζα ανάμεσα στα δέντρα.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Το γεγονός καταγγέλλεται από τον Τουριστικό Όμιλο Καστανιάς Βερμίου, ο οποίος κάνει λόγο για “οικολογικό έγκλημα στο δάσος”, και από το παράρτημα του ΤΕΕ Βέροιας, που έχει αντιδράσει εδώ και τρεις μήνες με επιστολή του στο δασαρχείο. Ο όμιλος, που προσέφυγε και στον εισαγγελέα Βέροιας, καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρέμβουν, για να εξαλειφθεί η εικόνα των μπαζών μέσα στο δάσος, την οποία θα αντικρίσουν οι χιλιάδες προσκυνητές που θα βρεθούν στην περιοχή τον Δεκαπενταύγουστο.
“Πραγματοποιήθηκε απόρριψη προϊόντων εκσκαφής σε δασική έκταση, σε απόσταση 200 μέτρων από την ιερά μονή Παναγίας Σουμελά. Η απόρριψη αυτή συνιστά βάναυση προσβολή του πολιτισμού μας που μας εκθέτει ως κοινωνία στους χιλιάδες επισκέπτες της μονής, και όχι μόνον”, αναφέρει στη “Μ” ο πρόεδρος του παραρτήματος ΤΕΕ Γιώργος Ουρσουζίδης.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η απόρριψη των μπαζών έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών που έκανε το “Ίδρυμα Παναγία Σουμελά” για την ανέγερση του “Μελισανίδειου Αρχονταρικίου”, κατόπιν δωρεάς του επιχειρηματία κ. Μελισσανίδη. Ο εργολάβος εναπόθεσε τα φορτία από το δρόμο που οδηγεί στον εκχιονιστικό σταθμό Καστανιάς “με τρόπο προκλητικότατο, καταστρέφοντας παρθένο δάσος οξιάς, το οποίο μετατράπηκε σε μπαζότοπο, προκαλώντας, δικαίως, την αγανάκτησή μας”, περιγράφει ο Τουριστικός Όμιλος Καστανιάς. “Δηλώνουμε τη βούλησή μας να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο τον φυσικό μας πλούτο και τη φυσική μας κληρονομιά από οποιαδήποτε παρόμοια παρέμβαση, όπως πράξαμε και κατά το παρελθόν”, τονίζει το δ.σ. του ομίλου.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
“Δεν υπάρχουν μπάζα αλλά χώματα τα οποία εναποτέθηκαν σε σημείο που υποδείχτηκε από την πολεοδομία της περιοχής. Τα χώματα θα εναποτεθούν σε σκάμμα που δημιουργήθηκε δίπλα από τα θεμέλια του κτίσματος”, απαντά ο πρόεδρος του “Ιδρύματος Παναγία Σουμελά” Γιώργος Τανιμανίδης. “Διαμορφώνουμε ένα φράγμα με αγκυλώσεις, όπως ήταν στην εκκλησία του Πόντου. Τα χώματα είναι προς αποθήκευση. Άλλωστε, ο χώρος που ονομάζουν δάσος είναι ιδιωτικός. Πρόκειται για τα 500 στρέμματα του ιδρύματος. Δεν έχουμε αποθέσει τα χώματα σε κάποιου άλλου το οικόπεδο. Το είδαν και από το δήμο και γνωρίζουν ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε”, προσθέτει ο κ. Τανιμανίδης.
Πηγή: "Μακεδονία" 25-07-2009