Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Ολοκληρώθηκαν οι Γιορτές Πολιτισμού με την ποντιακή κωμωδία «Ο Πρωθυπουργόν»

Ολοκληρωθήκαν την Κυριακή το βράδυ οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου, με το θεατρική ποντιακή κωμωδία «Ο Πρωθυπουργόν» του Σάββα Σαλπιγγίδη που παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου, σε σκηνοθεσία του Θανάση Δουλγερίδη στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες έδωσαν μαζικό παρών, γέλασαν με τις πολύ πονηρές ατάκες και χειροκρότησαν την ερασιτεχνική αυτή προσπάθεια, η οποία δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει ένα θέατρο, έναν θίασο του κέντρου.

Να σημειωθεί ότι οι «Εκδηλώσεις στην καρδιά του Θέρους – Παρακάθ’ κι αραθυμίας», ξεκίνησαν στις 13 Ιουλίου και διοργανώθηκαν από τον Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς». Ο εορτασμός του ξωκλησιού της Αγίας Μαρίνας έχει οδηγήσει όλες οι δραστηριότητες να αφορούν εκδηλώσεις μνήμης για τον Σύλλογο.

«Οδηγηθήκαμε χρόνο με το χρόνο εκεί ίσως και από την ανάγκη μας να παρουσιάσουμε όλα τα κομμάτια της ποντιακής παράδοσης και εκείνο που ξεκινήσαμε τα τελευταία τρία χρόνια συνεχίζουμε να το κάνουμε αφορά σε ένα ταξίδι στο παρελθόν του χωριού μας, συμπληρώνοντας κάθε χρόνο ένα κομμάτι στο παζλ της ιστορίας του», τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου. Φέτος το αφιέρωμα αναφερόταν στον Πιστωτικό Συνεταιρισμό Θρυλορίου.

Κάνοντας έναν απολογισμό των εκδηλώσεων, θα λέγαμε ότι ήταν πολύ πετυχημένες. Οι γιορτές της Αγίας Μαρίνας έκαναν έναρξη μ’ ένα αφιέρωμα στον νευροχειρουργό Χρήστο Αντωνιάδη και παράλληλα ποιητή και τραγουδοποιό της ποντιακής διαλέκτου, σε συνδυασμό με ποντιακά τραγούδια. Επίσης, την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα σ’ έναν άλλον πόντιο στιχουργό, τον Λευτέρη Χαψιάδη, προς τιμήν του οποίου η μουσική ορχήστρα «Νότες» του Νίκου Μεραχτσάκη ερμήνευσε τραγούδια του.

Την δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε παράσταση στο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής με τον θίασο του Χάρρυ Κλύν και το έργο «Ένας ήρωας με παντόφλες», σε σκηνοθεσία Χάρρυ Κλυνν, σκηνικά Κάρολου Ρωμούση και μουσική επιμέλεια Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Η τρίτη μέρα των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στα πασίγνωστα ποντιακά ανέκδοτα και όπως πολύ σωστά είπε η πρόεδρος του συλλόγου «Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, «όταν ένας λαός καταφέρνει να διακωμωδεί την καθημερινότητά του που πολλές φορές είναι δύσκολη και να την αντιμετωπίζει με χιούμορ, αυτό σημαίνει πολλά, σημαίνει ότι έχει και τα κότσια να κάνει την αυτοκριτική του και αν θέλεις να δει με πιο έντιμο και πιο καθαρό μάτι τα όσα του συμβαίνουν. Και είναι κι αν θέλεις μια απάντηση σε όσους χρησιμοποίησαν τα ποντιακά ανέκδοτα για να κατηγορήσουν τους ποντίους».

Παρόντες σ’ εκείνη την βραδιά ήταν ο Θόδωρος Ανδρεάδης συγγραφέας, ο Ξενοφών Σοφιανίδης, θεατράνθρωπος ο παλιός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Αχιλλέας Ασλανίδης, ο Λευτέρης Χαψιάδης, ο Πλούταρχος Κανετίδης.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων έγινε την παραμονή της Αγίας Μαρίνας στο ξωκλήσι όπου προσφέρθηκαν ποντιακά φαγητά, ενώ τη βραδιά πλαισίωσαν χορευτικά συγκροτήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως, μορφωτικός και πολιτιστικός σύλλογος Διποτάμων Δράμας «Ο Άγιος Νικόλαος», σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης «Ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων», ποντιακός μορφωτικός σύλλογος Πρασινάδας Δράμας «Ακρίτες», ποντιακός πολιτιστικός σύλλογος Ελαιοχωρίου «Ο Άγιος Γεώργιος», το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου Αιγείρου και ο πολιτιστικός σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».

Ανήμερα της Αγίας Μαρίνας έγινε ένα αφιέρωμα στον ιστορικό συνεταιρισμό Θρυλορίου ο οποίος ιδρύθηκε το 1924, ένα χρόνο μετά την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή, ενώ το Σάββατο το βράδυ οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με παραδοσιακή ποντιακή βραδιά με τους πόντιους καλλιτέχνες Γιώργο και Λάζο Ιωαννίδη στο τραγούδι και στη λύρα αντίστοιχα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «η Κερασούντα και το Γαρς», συνεχίζοντας το αξιόλογο έργο του και έχοντας πλέον ξεπεράσει τα όρια του Νομού Ροδόπης γίνεται γνωστός στο πανελλήνιο, αλλά και πιο πέρα.

Βάζει τον πήχη ψηλότερα έχοντας μπροστάρηδες τους νέους του και αρωγούς τα δραστήρια μέλη του και τους χορηγούς που κάθε χρόνο στηρίζουν τις προσπάθειές του και τέλος τους τοπικούς φορείς που αναγνωρίζουν το διαρκή αγώνα του για την παράδοση και τη συμβολή του στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας.

Πηγή: "Ελεύθερο Βήμα" 21-07-209